Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Articole

Evoluția cartografiei. Partea a II-a.

de Ioan Rus

27 Mar 2009 | Categoria: Cartografie/

Continuarea primei părți a articolului. Trece în revistă perioada renașterii și secolele XVIII, XIX, XX.

Evoluția cartografiei. Partea I-a.

de Ioan Rus

25 Mar 2009 | Categoria: Cartografie/

În evoluția sa istorică, cartografia s-a dovedit a fi o veritabilă “fabrică de imagini” care a surprins, a prelucrat și a transmis (prin diverse tehnici instrumentale), modele și viziuni asupra naturii și a relațiilor sociale. Modelul cartografic este probabil unul din primele modele (dacă nu chiar primul) creat de către om.

Ce este harta?

de Ioan Rus

01 Dec 2008 | Categoria: Cartografie/

Harta este cel mai înalt privilegiu al gândirii geografice. De-a lungul timpului, acest concept a evoluat, înregistrând numeroase interpretări. O parte dintre acestea sunt prezentate în cadrul acestui material.

Distribuția deformațiilor liniare relative în funcție de categoriile de folosință ale terenului pentru proiecțiile Stereografică 1970, Gauss – Krüger și UTM

de Bogdan Moroșanu

30 Oct 2008 | Categoria: Cartografie/

De-a lungul timpului pentru teritoriul României au fost folosite mai multe sisteme de proiecție cartografică. Cele mai importante și de actualitate sunt proiecția Stereografică 1970, Gauss-Krüger și UTM (Universal Transversal Mercator). O mărime ce caracterizează fiecare sistem este deformația liniară relativă (în continuare ne vom referi la aceasta cu termenul deformație). Mărimea acesteia a fost discutată în articolul Deformatiile liniare relative in sistemele de proiectie Stereografic 1970, Gauss-Krüger, UTM și comparații între acestea, articolul de față propunându-și să analizeze distribuția valorilor deformațiilor pe teritoriul României în funcție de categoriile de folosință ale terenului pentru fiecare sistem de referință dintre cele menționate anterior.

Raspuns petiție ANCPI

de Vasile Crăciunescu

03 Jul 2008 | Categoria: Site/

Răspunsul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară la scrisoarea deschisă înaintată de membrii comunității geo-spatial.org.

Scrisoare deschisă ANCPI

de Vasile Crăciunescu

24 Apr 2008 | Categoria: Site/

Scrisoare deschisa adresată de comunitatea geo-spatial.org către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu rugămintea de a ne sprijini pentru a înregistra în baza de date EPSG informații corecte despre sistemele de coordonate și transformări utilizate în România.

Un an de geo-spatial.org

de Vasile Crăciunescu

29 Mar 2008 | Categoria: Site/

geo-spatial.org a împlinit un an de existență. E un moment bun pentru a face o recapitulare a celor întîmplate și de a ne prezenta planurile de viitor.

Manipularea seturilor de date LIDAR (Light Detection and Ranging)

de Florin Iosub

22 Mar 2008 | Categoria: MNAT/

Acest articol evidețiază dificultatea procesării unor seturi mari de date, în speță seturile de date LIDAR, în același timp trece în revistă o serie de algoritmi și aplicații utile în procesarea acestora.

Evoluția Sistemelor Informaționale Geografice (GIS)

de Florin Iosub

14 Mar 2008 | Categoria: GIS/Generalitați

Articolul își propune o scurtă prezentare a evoluției Sistemelor Informatice Geografice de-a lungul timpului.

Scurt istoric al măsurătorilor terestre în România

de Ioan Rus

29 Jan 2008 | Categoria: Cartografie/

Puternic marcată de contextul politic și militar al Europei, istoria activităților de măsurare și cartografiere a teritoriului românesc este una fascinantă. Vă propunem în continuare o trecere în revistă a celor mai importante realizări și a contextului în care s-au înfăptuit.

Categorii