Articole
eHarta: Planurile Directoare de Tragere. II Adăugarea punctelor de control pentru georeferențierea hărților.
de Vasile Crăciunescu
10 Jan 2011 | Categoria: Site/
Proiectul planurilor directoare de tragere continuă cu un nouă provocare lansată comunității: adăugarea de puncte de control pentru georeferențierea hărților.
Transformarea coordonatelor între sistemele de coordonate ETRS89 și Stereografic 1970 sau Stereografic 1930 cu altitudini în sistemul Marea Neagră 1975
de Bogdan Moroșanu
18 Sep 2010 | Categoria: Cartografie/
Odată cu introducerea tehnologiei GNSS (Global Navigation Satellite Systems) în măsuratorile terestre de precizie efectuate pe teritoriul României cererea pentru transformările directe și inverse între sistemele naționale/locale de coordonate și cele internaționale (WGS 84, ETRS89) a devenit din ce în ce mai acută. Pentru a veni în întimpinarea cererii enunțate anterior considerăm utile, pe lângă aplicația TransDatRO (aplicație lansată oficial de ANCPI în decembrie 2009), existența unei aplicații online și a unui serviciu web care sa permită efectuarea transformărilor de coordonate directe și inverse între sistemele ETRS89 și Stereografic 1970 sau Stereografic 1930. În acest scop am realizat aplicația online TransLT Online și serviciul web TransLT Web Service. Articolul de față își propune să prezinte cele două alternative referindu-se atât la la algoritmul transformărilor cât și la modul de utilizare.
Proiect colaborativ geo-spatial.org: eHarta
de Vasile Crăciunescu
03 Sep 2010 | Categoria: Site/
Campanie de promovare a materialelor cartografice istorice cu ajutorul comunității geospațiale din România.
Activitățile cartografice și geodezice habsburgice în Vechea Românie
de Gábor Timár
25 Aug 2010 | Categoria: Cartografie/
Activitatea desfășurată de către serviciului geodezic al armatei habsburgice (Militar-Geographiche Institut, prescurtat MGI) în afara granițelor Imperiului Habsburgic s-a axat în mod pregnant în Vechea Românie (Țara Românească, Oltenia, Moldova). În cadrul Primei Ridicări, o bandă de 20-50 km lățime a fost cartografiată în jurul graniței transilvănene a imperiului, furnizând primele date topografice sistematice ale acestor teritorii. În timpul Războiului din Crimeea, Austria a ocupat Principatele Dunărene, iar MGI a avut oportunitatea de a lucra pe aceste teritorii. Între anii 1855-1857 a fost dezvoltată o întreagă rețea de triangulație, constând în câteva sute de puncte de bază de ordinul I și II, dinspre Carpați și Transilvania către Dunăre și Marea Neagră. Articolul oferă datele de bază ale ridicării, parametrii de transformare Molodensky ai rețelei pe elipsoidul Walbeck și erorile acestora. Această rețea a reprezentat prima triangulație sistematică pe un areal extins din Vechea Românie.
Modelarea acviferelor în ArcGIS
de Corina Tudorache
18 Jul 2010 | Categoria: Aplicații/Hidrogeologie
Articolul se dorește a fi un punct de pornire spre realizarea unor modelări mai complexe a acviferelor. Astfel de modele pot fi realizate de oricine dispune de o hartă hidrogeologică și niște analize de apă din foraje sau puțuri. Realizarea unor modele mai complexe depinde atât de cantitatea datelor (de exemplu prelevarea de pe amplasamentul analizat a unui număr mare de probe care să conducă la cunoașterea adâncimii culcușului și acoperișului acviferului) cât și de calitatea (precizia determinării) acestora, lucru realizabil fie prin analizarea/prelucrarea probelor extrase din foraje, fie prin prelucrarea rezultatelor măsurătorilor geofizice cum ar fi SEV-urile (sondaje electrice verticale).
Harta repartiției teritoriale a cantităților medii de precipitații: Residual Kriging (metoda simplă). Aplicație ILWIS
de Alexandru Dumitrescu
16 Jun 2010 | Categoria: GIS/Date spațiale
Articolul urmărește modul în care se poate realiza harta repartiției teritoriale a valorilor medii ale precipitațiilor folosind ILWIS Open.
Topologia spațială
de Florin Iosub
13 Apr 2010 | Categoria: GIS/
Articolul de față își propune să descrie principiile și elementele definitorii ce stau la baza topologiei spațiale.
eHarta: Planurile Directoare de Tragere
de Vasile Crăciunescu
05 Mar 2010 | Categoria: /Site
Demarăm proiectul colaborativ eHarta cu o colecție impresionantă de hărți topografice militare: Planurile Directoare de Tragere.
Identificarea foehnului folosing imagini satelitare MSG
de Anișoara Irimescu
03 Sep 2009 | Categoria: Teledetecție/
Articolul își propune familiarizarea utilizatorilor cu procedura de identificare a foehnului folosind imaginile satelitare. În material s-au folosit imaginile satelitare METEOSAT, dar aceleași elemente se pot identifica folosind imaginile satelitare NOAA.
Topografia Oceanului Planetar. Povestea unei hărți.
de Ștefan Constantinescu
31 Mar 2009 | Categoria: Cartografie/
În spatele fiecărei hărți se ascunde o poveste plină de orgolii, speranțe și frământări. Uneori aceasta marchează mai multe destine. În cazul de față vorbim despre Marie Tharp și Bruce Heezen.