Articole: :
Scurtă incursiune în cartografia celestă a Europei preistorice
de Cristina Andra Vrînceanu
23 Jan 2015
O scurta incursiune celestă în Europa preistorică devine o invitație către o (carto)grafie aparte, plină de sensibilitate și frumos.
Habsburg Google Earth
de Gábor Timár
10 Apr 2014
A doua campanie de măsurători ale Imperiului Habsburgic este o adevărată opera cartografică a primei jumătăți a secolului 19. Scara la care au fost întocmite foile de hartă este 1:28.800, în sistem metric, astfel încât rezoluția lor este comparabilă cu cea a hărților militare moderne. Varianta online a colecției tocmai a fost publicată.
Charta României Meridionale: harta de 150 de ani e vizibilă în 4 gigapixeli pe charta1864.ro
de Zsombor Bartos-Elekes
11 Feb 2014
Acum 150 de ani, în 1864 a fost realizată o hartă detaliată despre Ţara Românească, titlul hărții este Charta României Meridionale, conține 112 de foi, deseori este numită după autorul ei: harta lui Szathmári.
Granița care tăia orașul în două. Sulina lui F. Brunea-Fox, reconstituire carto-foto grafică.
de Sorin Dan Clinci
28 Sep 2013
Rectificarea seriilor de hărți românești scara 1:75000 realizate înaintea Primul Razboi Mondial
de Gábor Timár
18 Dec 2012
În secolul al XIX-lea, majoritatea tărilor europene și-au finalizat realizarea hărților topografice. Începând cu anul 1870, cele mai multe dintre noile state independente, printre care și România, erau implicate în acest proces de cartografiere. Realizarea seriilor de hărți care fac subiectul acestui studiu a început în jurul anului 1870. Articolul prezintă modul în care foile de hartă pot fi georeferențiate și integrate în sisteme SIG moderne.
Simbolismul cartografic al lui Joannes Oliva reflectat în portulanul din 1602.
de Ștefan Constantinescu
02 Apr 2011
Articolul își propune o analiză a simbolisticii existente pe un portulan din anul 1602, semnat de Joannes Oliva.
Transformarea coordonatelor între sistemele de coordonate ETRS89 și Stereografic 1970 sau Stereografic 1930 cu altitudini în sistemul Marea Neagră 1975
de Bogdan Moroșanu
18 Sep 2010
Odată cu introducerea tehnologiei GNSS (Global Navigation Satellite Systems) în măsuratorile terestre de precizie efectuate pe teritoriul României cererea pentru transformările directe și inverse între sistemele naționale/locale de coordonate și cele internaționale (WGS 84, ETRS89) a devenit din ce în ce mai acută. Pentru a veni în întimpinarea cererii enunțate anterior considerăm utile, pe lângă aplicația TransDatRO (aplicație lansată oficial de ANCPI în decembrie 2009), existența unei aplicații online și a unui serviciu web care sa permită efectuarea transformărilor de coordonate directe și inverse între sistemele ETRS89 și Stereografic 1970 sau Stereografic 1930. În acest scop am realizat aplicația online TransLT Online și serviciul web TransLT Web Service. Articolul de față își propune să prezinte cele două alternative referindu-se atât la la algoritmul transformărilor cât și la modul de utilizare.
Activitățile cartografice și geodezice habsburgice în Vechea Românie
de Gábor Timár
25 Aug 2010
Activitatea desfășurată de către serviciului geodezic al armatei habsburgice (Militar-Geographiche Institut, prescurtat MGI) în afara granițelor Imperiului Habsburgic s-a axat în mod pregnant în Vechea Românie (Țara Românească, Oltenia, Moldova). În cadrul Primei Ridicări, o bandă de 20-50 km lățime a fost cartografiată în jurul graniței transilvănene a imperiului, furnizând primele date topografice sistematice ale acestor teritorii. În timpul Războiului din Crimeea, Austria a ocupat Principatele Dunărene, iar MGI a avut oportunitatea de a lucra pe aceste teritorii. Între anii 1855-1857 a fost dezvoltată o întreagă rețea de triangulație, constând în câteva sute de puncte de bază de ordinul I și II, dinspre Carpați și Transilvania către Dunăre și Marea Neagră. Articolul oferă datele de bază ale ridicării, parametrii de transformare Molodensky ai rețelei pe elipsoidul Walbeck și erorile acestora. Această rețea a reprezentat prima triangulație sistematică pe un areal extins din Vechea Românie.
Topografia Oceanului Planetar. Povestea unei hărți.
de Ștefan Constantinescu
31 Mar 2009
În spatele fiecărei hărți se ascunde o poveste plină de orgolii, speranțe și frământări. Uneori aceasta marchează mai multe destine. În cazul de față vorbim despre Marie Tharp și Bruce Heezen.
Evoluția cartografiei. Partea a II-a.
de Ioan Rus
27 Mar 2009
Continuarea primei părți a articolului. Trece în revistă perioada renașterii și secolele XVIII, XIX, XX.