Charta României Meridionale: harta de 150 de ani e vizibilă în 4 gigapixeli pe charta1864.ro
de Zsombor Bartos-Elekes
Publicat la 11 Feb 2014 | Secţiunea: Articole | Categoria: Cartografie/
Introducere
Acum 150 de ani, în 1864 a fost realizată o hartă detaliată despre Ţara Românească, titlul hărții este Charta României Meridionale, conține 112 de foi, deseori este numită după autorul ei: harta lui Szathmári. Harta are un loc remarcabil în istoria cartografiei române. Înaintea hărții, autori străini (austrieci și ruși) au realizat hărți topografice despre Ţara Românească. Ridicarea topografică austriacă dintre 1855 și 1859 – care a servit ca bază acestei hărți – a fost ultima și cea mai detaliată dintre aceste ridicări străine. Harta susnumită a fost întocmită între realizarea unirii (1859) și obținerea independenței (1878) principatelor române. Această hartă a fost prima hartă topografică – într-o anumită măsură – proprie. În urma acestei ridicări s-a format institutul topografic român.
În literatura de specialitate românească avem informații incomplete și uneori contradictorii despre această ridicare și hartă topografică. Numai câteva serii de foi pot fi găsite în colecții de hărți. Aceste foi pot fi accesate cu dificultate de către cercetători. Prin finalizarea cu succes a proiectului nostru finanțat de UEFISCDI am încercat să rezolvăm aceste probleme.
Obiective
Obiectivul proiectului nostru a fost digitizarea, georeferențierea și publicarea hărții pe web. Pentru realizarea scopului propus am descris împrejurările ridicării topografice folosind documentele originale din arhivele din Viena și informațiile din literatura de specialitate în limba română, germană sau maghiară. Am căutat serii de foi în diferite colecții de la Viena până la București. Am scanat toate foile hărții din diferite colecții, ele însumând un volum total de 4 gigapixeli. Am calculat parametrii datumului geodezic și a proiecției folosite.
Rezultate
Am publicat harta georeferențiată pe web, astfel ea a devenit accesibilă pentru toți cei interesați. Harta publicată are următoarele funcții: poate fi vizualizată la diferite scări și rezoluții, este descărcabilă, căutabilă după oiconime actuale. Cu opțiunea de transformare în proiecții moderne sau cu harta vizualizată pe hărți Google realitatea de odinioară poate fi comparată cu cea contemporană.
Intrați pe charta1864.ro
Director de proiect: Zsombor BARTOS-ELEKES (Universitatea „Babeș–Bolyai”, Cluj)
Membrii: Zoltán IMECS, Gábor TIMÁR, Zsolt MAGYARI-SÁSKA.