Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Info

Conținut

geo-spatial.org explorează concepte, tehnici și instrumente specifice comunității geospațiale. Promovează adoptarea soluțiilor software libere open source, neignorîndu-le însă nici pe cele proprietare (comerciale sau freeware). Militează pentru democratizarea accesului la datele geografice și propune harta ca instrument universal de comunicare și înregistrare a relațiilor dintre componentele sociale (științifice, politice, culturale, religioase, economice) și dimensiunea lor geospațială.

Funcțional, site-ul este împărțit într-un număr de opt secțiuni, redate mai jos, ce pot include la rîndul lor mai multe categorii și sub-categorii:

  • Secțiunea Articole: cuprinde materiale cu caracter teoretic;
  • Secțiunea Tutoriale: conține materiale practice, ce urmăresc familiarizarea utilizatorilor cu o anumită aplicație software, set de date, tehnică de lucru etc;
  • Secțiunea Recenzii: conține recenzii pentru aplicații software, seturi de date, cărți, hărți, echipamente etc;
  • Secțiunea Resurse: colecție de link-uri structurate pe domenii de interes;
  • Secțiunea Galerii: spațiu destinat expunerii de reprezentări (carto)grafice;
  • Secțiunea Download: o secțiune specială, ce va găzdui în principal seturi de date și hărți, puse în mod absolut gratuit la dispoziția comunității geospațiale;
  • Secțiunea Blog: o secțiune mai puțin convențională;
  • Secțiunea Info: secțiunea de față.

O serie de categorii se regăsesc, în aceeși formă, în aproape toate secțiunile site-ului. Este vorba despre MNAT (Modele Numerice Altimetrice de Teren), GIS (Geographical Information System), IMS (Internet Mapping Services), Teledetecție, GPS (Global Position System) și Cartografie. Aceste categorii conturează clar domeniile pe care site-ul își propune să le exploreze.

Autori

geo-spatial.org a fost conceput și implementat de către Vasile Crăciunescu și Ștefan Constantinescu. Inspirația pentru acest demers ne-a venit urmărind activitatea unor oameni ca Ben Discoe, Jo Wood, Olaf Conrad, Peter Guth, Frank Warmerdam. Ulterior, acestora li s-au adăugat modele noi, din cadrul proiectelor GIS open source.

Motivație

geo-spatial.org a apărut din lipsa unor repere de profil în spațiul românesc. Ideea realizării site-ului o avem încă din 2002. Pe atunci ne doream un loc unde să așternem cunoștințele noastre despre modelarea numerică altimetrică a terenului. Ce este un MNAT, cum se poate obține și la ce anume este util. Lipsa unor cursuri universitare specializate și a unei bibliografii coerente ne-au obligat să găsim singuri răspunsuri la aceste întrebări. A fost un proces lent, adeseori frustrant. Concluziile veneau de multe ori pe baza unor raționamente logice, de “bun simț”, după lungi serii de “trial and error”, și nu în urma ascultării unei păreri avizate. De aceea, în momentul în care am început să întrezărim întregul, ne-am gîndit să-i scutim pe alții de experiențe similare, publicînd “știința” acumulată pe web. Structura inițială, gîndită la o bere în restaurantul nostru favorit din Drumul Taberei (vezi harta), arăta cam așa.

A urmat o perioadă de căutare. Știam unde vrem să ajungem iar ideile se inghesuiau. Am decis să lărgim tematica. Prima provocare a fost reprezentată de soluția de publicare web. Începutul l-am făcut cu PostNuke, un CMS tînăr la momentul respectiv. Am vrut mai mult și am trecut la conceperea propriului CSM. Așa am învățat lucruri noi: PHP, Apache, MySQL, CSS. Ideea nu s-a dovedit tocmai fezabilă iar salvarea s-a numit Textpattern.

Comunitatea

geo-spatial.org își propune să devină un punct de referință în peisajul românesc, prin coagularea unei comunități active, care să progreseze profesional prin partajarea cunoștințelor acumulate, contribuind în același timp la formarea noilor generații de specialiști. Pentru acest lucru mizăm pe entuziasmul, generozitatea și înțelepciunea dumneavoastră. Dacă ne împărtășiți viziunea vă așteptăm cu:

  • materiale scrise, care să se încadreze în subiectele abordate de secțiunile Articole, Tutoriale, Recenzii, Blog;
  • reprezentări cartografice pentru secțiunea Galerii;
  • date geospațiale, hărți, software etc. pentru secțiunea Download;
  • comentarii la materialele existente;
  • orice alte propuneri sau sugestii.

Vă asigurăm că ne vom onora sloganul și nu vom permite transformarea acestui site într-un loc de reglare a conturilor sau de stabilire a ierarhiilor. Howgh!

Board-ul geo-spatial.org

O dată cu dezvoltarea proiectului geo-spatial.org am simțit nevoia înființării unei structuri formale care să supervizeze activitățile în care ne-am implicat. Așa s-a născut board-ul geo-spatial.org. Primii membrii ai board-ului (2009) au fost selectați din rîndurile celor mai activi contribuitori. Intenționăm ca la fiecare sfîrșit de an să includem membri noi în board. Board-ul se reunește regulat iar fiecare decizie importantă referitoare la geo-spatial.org se aprobă prin vot.

Componența actuală a board-ului*:

Foști membri:

*Membrii sînt listați în ordine alfabetică. În paranteză este indicat anul din care membrul respectiv servește în cadrul board-ului geo-spatial.org.

Forumul și lista de discuții

Pentru a ușura comunicarea între membrii comunității geo-spatial.org am creat un forum dedicat (pe nabble forums) și o listă de discuții (pe groups.io) sincronizată cu forumul. Astfel, orice mesaj postat pe forum va fi trimis către listă și, identic, mesajele trimise către listă vor fi automat postate pe forum.

Cele două instrumente pot fi accesate la:

respectiv

Atenție: Nabble Forums nu mai oferă servicii de mirroring pentru liste de discuții. Arhiva poate fi consulatată la https://web.archive.org/web/20210614075544/http://geo-spatial-org.2126404.n4.nabble.com/

Soluție Web

geo-spatial.org este construit cu ajutorul Textpattern, un CMS open source, simplu, flexibil și elegant. Mai multe informații și resurse referitoare la Textpatern puteți afla vizitînd următoarele site-uri:

  • Textpattern.com. Homepage-ul proiectului Textpattern. De aici poate fi descărcată aplicația și pot fi consultate instrucțiunile de instalare și configurare.
  • Textpattern Forum. Forum dedicat utilizatorilor Textpattern.
  • Textpattern Resources. Conține o multitudine de plugin-uri ce pot extinde funcționalitatea Textpattern.
  • TextBook. Manual wiki editat de comunitatea Textpattern.
  • Textgarden. Colecție impresionantă de skin-uri compatibile Textpattern.
  • Textile, vorba autorului, A Humane Web Text Generator. Altfel spus, un meta-limbaj intuitiv, ușor de folosit de către utilizatorii ne-experimentați, al cărui cod este transformat ulterior în marcaj valid XHTML. geo-spatial.org utilizează Textile pentru formatarea articolelor și a comentariilor.
  • Textpattern Solutions: PHP-Based Content Management Made Easy. Carte apărută la editura Friends of ED ce trece în revită operațiunile de instalare, configurare și exploatare a Textpattern.
  • TXP Magazine. Revistă online ce publică articole referitoare la dezvoltarea de soluții web folosind Textpattern.

La conceperea și implementarea site-ul am încercat să respectăm, pe cît posibil, standardele web aflate în vigoare (HTML/XHTML & CSS) și să separăm prezentarea vizuală de conținutul propriu-zis. Cum nu sîntem webdesigneri de meserie, am găsit un ajutor de nădejde în site-uri și cărți de profil. Le recomandăm tuturor cu cea mai mare căldură:

Conținutul acestui site, textele, grafica, fotografiile, logo-urile și orice alte materiale prezente pe site sînt protejate de legea dreptului de autor și sînt proprietatea autorilor. Preluarea parțială sau integrală a materialelor de pe acest site se poate face respectînd termenii licenței Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Astfel, este permisă copierea, redistribuirea și modificarea materialelor de pe site cu condiția de a recunoaște contribuția autorului original (inclusiv link către materialul original) și de a republica materialul sau copii modificate ale acestuia folosind aceeași licență. Excepție de la această regulă fac materialele puse la dispoziție pentru download sau fragmentele de cod din cadrul articolelor. Acestea, în cazul în care nu conțin o licență separată care să specifice altceva, pot fi folosite, redistribuite, modificate sau chiar comercializate, fără a avea nevoie de permisiunea autorilor dar cu menționarea sursei. Și aici există o excepție, materialele publicate în categoria Documente, pot fi redistribuite sau modificate doar cu acordul scris al autorului.

Disclaimer

geo-spatial.org nu va fi răspunzator pentru nici un fel de pagube directe, indirecte, accidentale rezultînd din utilizarea sau imposibilitatea utilizării informațiilor site-ului. Acest site este oferit în această formă fără alte garanții. geo-spatial.org nu este și nu poate fi făcut responsabil pentru nepotriviri, indisponibilități sau alte defecte ale acestui site sau ale conținutului său.

Contact

Sugestii, propuneri, sfaturi: contact [at] geo-spatial.org

Servicii

Serviciu cartografic web
Serviciu web de transformare a coordonatelor



Premiu

Proiectul eHarta premiat la Open Data Challenge

Sondaj

Ce tip de software GIS folosiți cu predilecție?

Rezultate:

Liber/open source
51%
Proprietar
14%
Ambele tipuri
35%
Total Voturi: 633

Arhivă

Galerii

Ultimele 20 hărți