Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Articole

Analiza grosimii stratului de zăpadă în Munții Bucegi folosind imaginile satelitare

de Florin Iosub

17 Dec 2007 | Categoria: Teledetecție/

Articolul urmărește modul în care se poate determina grosimea stratului de zăpadă, pe baza imaginilor satelitare. Tehnica de lucru implică utilizarea produselor ASTER, iar ca procedeu regresia lineară.

Insule mitice

de Ștefan Constantinescu

10 Dec 2007 | Categoria: Cartografie/

Articolul își propune o scurtă prezentare a insulelor care au fascinat imaginarul cartografic, dovedindu-se în final inexistente.

Distribuția spațio-temporală a arealelor acoperite cu zăpadă în Munții Bucegi

de Florin Iosub

27 Nov 2007 | Categoria: Teledetecție/

Articolul urmărește modul în care se poate determina suprafața acoperită de zăpadă, pe baza imaginilor satelitare MODIS. Tehnica de lucru implică utilizarea produselor MODIS Surface Reflectance Daily (MOD09) și MODIS Surface Reflectance 8 Days (MOD09A1).

Deformațiile liniare relative în sistemele de proiecție Stereografic 1970, Gauss-Krüger, UTM și comparații între acestea

de Bogdan Moroșanu

24 Oct 2007 | Categoria: Cartografie/

În general, hărțile topo – cadastrale existente în prezent pentru teritoriul României, sunt întocmite folosind unul dintre sistemele de proiecție cartografică: Stereografica – 1970, Gauss-Krüger sau UTM (Universal Transversal Mercator). Fiecare dintre aceste sisteme de proiecție cartografica prezintă atât avantaje cat și dezavantaje. Unul dintre criteriile de bază in adoptarea unei proiecții cartografice pentru un anumit teritoriu cadastral este ca deformația liniară relativă să fie cât mai mică pentru acea zonă geografică. Având la bază acest criteriu, articolul de față își propune să prezinte implicațiile din punct de vedere al deformațiilor, pe care fiecare proiecție din cele amintite le generează, precum și o analiză comparativă între acestea, care să redea din punct de vedere grafic, cat mai sugestiv, avantajele reprezentării cartografice în fiecare caz în parte.

I. Servicii web geospațiale: WMS

de Vasile Crăciunescu

10 Oct 2007 | Categoria: Servicii web/

Deși promit să revoluționeze domeniul geospațial, serviciile web standardizate sînt încă destul de puțin înțelese și folosite. Acest prim articol încearcă să aducă ceva lumină asupra Web Map Service (WMS).

Unități de măsură utilizate în România

de Ioan Rus

20 May 2007 | Categoria: Cartografie/

De-a lungulul timpului, pe teritoriul României, s-au folosit mai multe sisteme de măsurare a distanțelor, suprafețelor sau unghiurilor. Materialul de față își propune o prezentare a acestora, însoțită de formulele de conversie în unitățile de măsură curente.

Cultura spațiului

de Ioan Rus

24 Mar 2007 | Categoria: Cartografie/

Prin abordări tehniciste de tip GIS sau analiză cartografică uităm de multe ori tocmai esența demersului nostru. Funcționăm într-o cultură a spațiului și poate că nu ar strica o revenire asupra acestui material din când în când. Iar dacă propunerea vine din partea unui cartograf lectura se dovedește cu atât mai interesantă.

Hărți neobișnuite

de Ștefan Constantinescu

03 Mar 2007 | Categoria: Cartografie/

Articolul investighează materiale cartografice neobișnuite ca reprezentare și propune o structurare a acestora pe categorii. Hărțile imaginative, hărțile cu implicații politice sau cele care preiau forme ale unor animale, pot constitui o altă modalitate de vizualizare a spațiului. Cel puțin una diferită.

Categorii