Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Un an de geo-spatial.org

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 29 Mar 2008 | Secţiunea: Articole | Categoria: Site/

Acum un an anunțam public lansarea geo-spatial.org, un site 100% românesc de resurse geospațiale. Motivația de atunci, valabilă și astăzi, era legată de lipsa unor repere de profil în spațiul românesc. În ultimele douăsprezece luni am încercat să demonstrăm că lucrurile se pot schimba, că pasiunea și entuziasmul pot suplini motivația financiară și că e posibil ca pe acest site să fie publicate regulat materiale teoretice și practice de înaltă ținută și utilitate practică. Structura actuală a site-ului include un număr de opt secțiuni, împărțite pe categorii (Figura 1).

Figura 1. Structura geo-spatial.org.

Geo-spatial.org în grafice și cifre

Traficul pe site

O dată cu creșterea numărului de materiale și seturi de date a sporit și numărul vizitatorilor. În momentul de față (luna martie) ne putem “lăuda” cu o medie de 200 vizitatori unici pe zi. În figurile 1, 2, 3 și 4 sînt prezentate o serie de grafice de trafic generate via Google Analytics:

Figura 2. Vizitatori unici, perioada 28.05.2007 – 27.03.2008.

Figura 3. Număr afișari, perioada 28.05.2007 – 27.03.2008.

Figura 4. Aplicații de navigare, perioada 28.05.2007 – 27.03.2008.

Figura 5. Surse de trafic, perioada 28.05.2007 – 27.03.2008.

După cum se poate observa din grafice, cele mai bune surse de trafic pentru site au fost motoarele de căutare. Uneori, șirurile de căutare (cuvintele cheie) care au condus vizitatori către geo-spatial.org sînt cel puțin hazlii. Redăm în continuare o selecție a celor mai inspirate, așa cum au fost ele scrise în caseta de căutare a motoarelor web:

  • exista o lume in centrul Terrei
  • unde e mai frumos la sulina sau la sfantu gheorghe
  • cum se face un vapor din foaie dupa model?
  • care este părintele geografiei
  • animale neobisnuite
  • haosul inconjurator
  • evenimente fantastice pe glob
  • www. unitati de masura pentru lungime ro.
  • diazepam
  • ce-ar fi fost daca pamantul nu era rotund?
  • harta comorii (săptamînal înregistrăm cel puțin un vizitator adus pe site de aceste cuvinte cheie :)
  • distanta pina la muntele atos din Romania
  • cum vezi web ul fara permisiune download
  • miscarea obiectelor cu puterea mintii
  • fenomene ciudate ale apei pe harta globului
  • geografie – lumina si intuneric
  • caut misterele bucurestiului
  • resursele geomorfologice ale lumii depuse pe harta de contur
  • butimanu tarlaua 23
  • harta pe care sunt marcate insulele
  • peisaj iarna cu copiii

Conținut site

Toate secțiunile propuse acum un an au fost populate cu materiale. O statistică seacă ar arăta cam așa:

  • Articole: 22
  • Tutoriale: 24
  • Recenzii: 5
  • Download: 13
  • Știri: 28
  • Blog: 39
  • Resurse web (link-uri): 326
  • Galerii: 100
  • Autori: 15
  • Comentarii: 141
  • Fișiere disponibile pentru download: 3628
  • Număr total de download-uri: 19749

Este important de precizat că nu am fost interesați de numărul materialelor, cît de calitatea și utilitatea lor. Unele materiale sau crearea unor seturi de date au preupus un efort foarte serios din partea autorilor, efort întins pe parcursul mai multor sptămîni sau luni. Sporirea numărului de materiale a fost posibil numai prin implicarea a tot mai multe persoane. Astăzi site-ul numără 15 autori activi. Alți 4-5 se vor manifesta în perioada imediat următoare.

Printre subiectele abordate în materialele scrise de pe site se numără:

În paralel cu materialele scrise am încercat să oferim cît și mai multe date geospațiale:

Geo-spatial.org este în continuare deschis tuturor celor dispuși să colaboreze prin scrierea de articole/tutoriale/recenzii, publicarea de hărți sau seturi de date, activarea pe lista de discuții sau postarea de comentarii punctuale la materialele existente. Numai în felul acesta vom progresa și vom închega o comunitate puternică.

Lista de discuții

Din Ianuarie 2008 am pus la dispoziția comunității două noi instrumente de comunicare, strîns legate între ele. Este vorba de un forum, găzduit de Nabble, și o listă de discuții, găzduită de Yahoo Groups. Scopul a fost de a crea un spațiu unde utilizatorii ge-spatial.org să-și poată exprima opiniile în legătură cu materialele publicate, să pună întrebări și să obțină răspunsuri pe subiecte geospațiale, să propună noi subiecte pentru site, să anunțe evenimente și așa mai departe. Între cele două instrumente funcționează un mecanism de sincronizare, care permite publicarea pe forum a mesajelor scrise pe lista de discuții și invers. În cele trei luni de existență, la grupul Yahoo au aderat 64 de persoane și s-au postat 350 de mesaje (Figura 6), demonstrîndu-se astfel utilitatea demersului și complementaritatea cu site-ul web. În continuare așteptăm noi membri și cît mai multe discuții interesante.

Figura 6. Activitatea grupului de discuții.

Vizibilitate geo-spatial.org

De fiecare dată cînd a fost posibil am încercat să promovăm site-ul la conferințe și simpozioane cu tematică geospațială. Pînă acum putem nota:

  • 24 – 27 Septembrie 2007, Conferința Free and Open Source Software for Geospatial (FOSS4G) 2007, Victoria – Canada. Geo-spatial.org a fost prezentat și promovat prin intermediul unui poster. (http://www.foss4g2007.org/presentations/view.php?abstract_id=265).
  • 26 – 28 Octombrie 2007, A XV-a ediție a Simpozionului Internațional “Sisteme Informaționale Geografice”, Chișinău – Moldova. Prezentare orală.
  • 11 – 12 Decembrie 2007, Conferința “Tehnologii pentru consolidarea infrastructurii naționale de date spațiale”. Prezentare orală.

Planuri de viitor

Intrăm în noul an de existență al geo-spatial.org cu mai multe idei de dezvoltare. Pe cele mai importante vom încerca să le detaliem în continuare.

Înființarea unui local chapter românesc OSGeo

OSGeo (Open Geospatial Foundation) este o organizație non-profit ce are drept obiectiv susținerea și promovarea dezvoltării de tehnologii geospațiale open source, precum și a datelor geospațiale libere. Fundația ofera ajutor financiar, organizațional și suport legal pentru o paletă largă de activități ale comunității geospațiale. De asemenea, servește drept entitate independentă, legal constituită, către care membrii comunității pot contribui cu cod sursa, bani, expertiză tehnică etc, avînd siguranța că aceste resurse vor fi utilizate în beneficiul publicului. OSGeo funcționează drept “vehicul” de popularizare a tehnologiilor open source în cadrul comunității geospatiale și oferă infrastructura necesară pentru partajarea informațiilor, cunoștințelor și datelor în cadrul proiectelor colective. Tot în sarcina OSGeo cade și organizarea anuală a unei conferinte internationale (FOSS4G – Free and Open Source Software for Geospatial) și acordarea premiului Sol Katz, pentru servicii aduse comunității geospațiale. Prima conferință organizată după constituirea OSGeo, FOSS4G2006 (http://www.foss4g2006.org), a avut loc la Lausanne – Elveția și a adunat la un loc mai bine de 500 de participanți. Ediția 2007 (http://www.foss4g2007.org), organizată în Victoria – Canada, a strîns aproximativ 700 de participanți. În 2008, onoarea organizării acestui eveniment revine orașului Cape Town – Africa de Sud (http://www.foss4g2008.org), iar pentru 2009, competiția pentru organizarea conferinței a fost cîștigată de Sydney – Australia.

Local chapter-urile sînt parteneri locali, legal constituiți, ai OSGeo. Principalul rol al acestr organizații este de a-i ajuta pe utilizatorii și dezvoltatorii open source dintr-o anumită regiune geografică. Tot în sarcina acestora cade promovarea proiectelor OSGeo, traducerea și adaptarea materialelor publicate pe site-ul OSGeo, a comenzilor și help-urilor incluse în aplicațiile software. Participarea în cadrul unui local chapter este 100% benevolă. Activitatea organizației locale include întîlniri regulate cu membrii înscriși și acțiuni de promovare a soluțiilor geospațiale FOSS în cadrul evenimentelor locale specifice. La sfîrșitul fiecărui an local chapter-ul are obligația de a trimite un raport de activitate către OSGeo. OSGeo asigură infrastructura necesară pentru funcționarea aplicațiilor web (website, liste de discuții, pagini wiki etc.).

Intenția noastră declarată este de a crea acest local chapter în jurul geo-spatial.org. Primul pas a fost făcut după conferința FOSS4G de anul trecut, cînd, din partea unui grup de autori și utilizatori geo-spatial.org, s-a trimis o scrisoare de intenție către OSGeo. Răspunsul OSGeo a fost favorabil iar inițiativa noastră a căpătat statutul de local chapter în formare. La http://wiki.osgeo.org/wiki/Romanian se găsește un document care cuprinde motivația, rolul, responsabilitățile și persoanele care sprijină această inițiativă. Tot pe site-ul OSGeo este inclus primul raport de activitate: http://wiki.osgeo.org/wiki/Romanian_Chapter_Report_2007.

Pasul următor va fi înființarea unei entități non-profit, legal recunoscută în România (ONG, fundație), pentru a putea primi recunoașterea deplină din partea OSGeo. Subiectul a fost îndelung discutat la prima întîlnire geo-spatial.org. Așteptăm cu interes opinii/intenții de sprijin/sfaturi/critici pe lista noastră de discuții (http://tech.groups.yahoo.com/group/geo-spatial/).

Aplicații portal

În lunile următoare vom urmări integrarea în site de noi aplicații web care să-l transforme într-un adevărat portal geospațial (Figura 7).

Figura 7. Structură geoportal geo-spatial.org.

Ne referim în principal la:

  • o aplicație server, capabilă să ofere servicii geospațiale standard: WMS, WFS, WCS. Pentru acest scop am ales deja Geoserver (http://www.geoserver.org), acesta fiind deja funcțional pe site, datele vecoriale (/download/romania-seturi-vectoriale) putînd fi accesate cu ajutorul oricărului client, desktop sau web, compatibil WMS sau WFS;
  • o aplicație de catalogare a datelor. Lucrurile se găsesc într-un stadiu avansat și pentru această componentă. Aplicația aleasă este tot una open source: GeoNetwok Open Source (http://www.geonetwork-opensource.org). GeoNetwork oferă un editor complex de metadate (format standard OGC CSW) și funcții de căutare a datelor indexate, folosind cuvinte cheie sau criterii spațiale. Estimăm că în aproximativ o lună vom reuși să facem publică aplicația dezvoltată cu ajutorul GeoNetwork;
  • o bază de date cu suport pentru stocarea și manipularea datele geospațiale. Pentru această componentă intenționăm să folosim PostgreSQL + PostGIS, o combinație a cărei putere și eficiență a fost demonstrată în numeroase proiecte (http://postgis.refractions.net/documentation/casestudies );
  • o aplicație de webmapping, care sa permită vizualizarea/interogarea/analiza on-line a datelor publicate pe site. Pentru aceasta avem la dispoziție gamă largă de soluții FOSSGIS: UMN Mapserver, CartoWeb, MapGuide, OpenLayers, GeoMoose etc. Momentan, vizualizarea și interogarea datelor vectoriale de pe geo-spatial.org se poate face, într-o manieră rudimentară, folosind un client bazat pe OpenLayers (Exemplu limitele unităților de relief).

Cartografie istorică

Vom continua să publicăm seturi de hărți vechi și materiale conexe. La momentul acesta vă putem spune că avem scanate cîteva mii de foi de hartă veche care iși așteaptă drumul către site. Volumul de muncă este destul de mare, nu numai pe partea de procesare a hărților (scanare, georeferențiere etc.) dar și pe partea de documentare, iar timpul nostru este limitat. De asemenea, intenționăm să dezvoltăm o aplicație de webmapping care să permită vectorizarea on-line a toponimelor de pe aceste hărți (ceva în genul www.geonames.org). Va fi un proiect colaborativ la care oricine va putea contribui.

Întîlniri geo-spatial.org

Pentru cei care nu știu deja, pe 28 Februarie am organizat o primă întilnire între utilizatorii și autorii geo-spatial.org. “Evenimentul”, găzduit de restaurantul “La 80”, a adunat la un loc 17 domni (sperăm ca la următoarea ediție să avem și doamne). Atmosfera a fost una relaxta, s-au băut multe beri și s-au schimbat idei. Cîteva poze de atunci pot fi găsite la http://www.flickr.com/photos/26994138@N00/sets/72157604006886688/. Din punctul nostru de vedere, întîlnirea a fost una reușită (măcar pentru faptul că s-a întins pe perioada a 7-8 ore – între 18:00 și 2:00) și vedem o continuare în viitor a acestui tip de manifestare. Frecvența întîlnirilor va depinde exclusiv de opinia comunității. Pentru aceasta vă invităm să ne trimiteți, pe lista de discuții, preferința pentru una din opțiunile prezentate mai jos:

  1. Lunar;
  2. O dată la două-trei luni;
  3. O dată la șase luni – un an;
  4. Nu are rost să mai organizăm astfel de întîlniri.

După prima întîlnire am primit mai multe solicitări de a organiza o astfel de întîlniri și în țară. Am luat în serios această cerere și ne gîndim deja ca la “Simpozionul de Geografie Tehnică” organizat de Facultatea de Geografie – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, în perioada 30-31 Mai, să concretizăm această idee. Orice alte sugestii și propuneri sînt binevenite.

Publicare carte/volum geo-spatial.org

De ceva vreme ne gîndim foarte serios la tipărirea materialele publicate pe site. Pîna la acest moment s-au conturat doua idei:

  1. publicarea unui volum anual care să includă materialele relevante publicate pe geo-spatial.org în ultimul an;
  2. publicarea unor volume tematice.

Orice păreri/sfaturi/sugestii pe acest subiect vor fi apreciate.

Mulțumiri

În finalul acestui material aniversar, dorim sa ne îndreptăm atenția către cei care au făcut posibilă apariția și dezvoltarea geo-spatial.org:

  • autorii materialelor și a seturilor de date publicate cu generozitate pe site;
  • vizitatorii fideli și cei de ocazie;
  • membrii listei de discuții;
  • Facultatea de Geografie – Universitatea București (gazda site-ului);
  • Alexandru Cernat (Macleod) (administratorul server-ului);

Tuturor le mulțumim și îi asigurăm de recunoștința noastră.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii