Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Articole: :

Evoluția cartografiei. Partea I-a.

de Ioan Rus

25 Mar 2009

În evoluția sa istorică, cartografia s-a dovedit a fi o veritabilă “fabrică de imagini” care a surprins, a prelucrat și a transmis (prin diverse tehnici instrumentale), modele și viziuni asupra naturii și a relațiilor sociale. Modelul cartografic este probabil unul din primele modele (dacă nu chiar primul) creat de către om.

Ce este harta?

de Ioan Rus

01 Dec 2008

Harta este cel mai înalt privilegiu al gândirii geografice. De-a lungul timpului, acest concept a evoluat, înregistrând numeroase interpretări. O parte dintre acestea sunt prezentate în cadrul acestui material.

Distribuția deformațiilor liniare relative în funcție de categoriile de folosință ale terenului pentru proiecțiile Stereografică 1970, Gauss – Krüger și UTM

de Bogdan Moroșanu

30 Oct 2008

De-a lungul timpului pentru teritoriul României au fost folosite mai multe sisteme de proiecție cartografică. Cele mai importante și de actualitate sunt proiecția Stereografică 1970, Gauss-Krüger și UTM (Universal Transversal Mercator). O mărime ce caracterizează fiecare sistem este deformația liniară relativă (în continuare ne vom referi la aceasta cu termenul deformație). Mărimea acesteia a fost discutată în articolul Deformatiile liniare relative in sistemele de proiectie Stereografic 1970, Gauss-Krüger, UTM și comparații între acestea, articolul de față propunându-și să analizeze distribuția valorilor deformațiilor pe teritoriul României în funcție de categoriile de folosință ale terenului pentru fiecare sistem de referință dintre cele menționate anterior.

Scurt istoric al măsurătorilor terestre în România

de Ioan Rus

29 Jan 2008

Puternic marcată de contextul politic și militar al Europei, istoria activităților de măsurare și cartografiere a teritoriului românesc este una fascinantă. Vă propunem în continuare o trecere în revistă a celor mai importante realizări și a contextului în care s-au înfăptuit.

Insule mitice

de Ștefan Constantinescu

10 Dec 2007

Articolul își propune o scurtă prezentare a insulelor care au fascinat imaginarul cartografic, dovedindu-se în final inexistente.

Deformațiile liniare relative în sistemele de proiecție Stereografic 1970, Gauss-Krüger, UTM și comparații între acestea

de Bogdan Moroșanu

24 Oct 2007

În general, hărțile topo – cadastrale existente în prezent pentru teritoriul României, sunt întocmite folosind unul dintre sistemele de proiecție cartografică: Stereografica – 1970, Gauss-Krüger sau UTM (Universal Transversal Mercator). Fiecare dintre aceste sisteme de proiecție cartografica prezintă atât avantaje cat și dezavantaje. Unul dintre criteriile de bază in adoptarea unei proiecții cartografice pentru un anumit teritoriu cadastral este ca deformația liniară relativă să fie cât mai mică pentru acea zonă geografică. Având la bază acest criteriu, articolul de față își propune să prezinte implicațiile din punct de vedere al deformațiilor, pe care fiecare proiecție din cele amintite le generează, precum și o analiză comparativă între acestea, care să redea din punct de vedere grafic, cat mai sugestiv, avantajele reprezentării cartografice în fiecare caz în parte.

Unități de măsură utilizate în România

de Ioan Rus

20 May 2007

De-a lungulul timpului, pe teritoriul României, s-au folosit mai multe sisteme de măsurare a distanțelor, suprafețelor sau unghiurilor. Materialul de față își propune o prezentare a acestora, însoțită de formulele de conversie în unitățile de măsură curente.

Cultura spațiului

de Ioan Rus

24 Mar 2007

Prin abordări tehniciste de tip GIS sau analiză cartografică uităm de multe ori tocmai esența demersului nostru. Funcționăm într-o cultură a spațiului și poate că nu ar strica o revenire asupra acestui material din când în când. Iar dacă propunerea vine din partea unui cartograf lectura se dovedește cu atât mai interesantă.

Hărți neobișnuite

de Ștefan Constantinescu

03 Mar 2007

Articolul investighează materiale cartografice neobișnuite ca reprezentare și propune o structurare a acestora pe categorii. Hărțile imaginative, hărțile cu implicații politice sau cele care preiau forme ale unor animale, pot constitui o altă modalitate de vizualizare a spațiului. Cel puțin una diferită.

Dimensiunea cartografică a operei lui Jean Bart

de Ștefan Constantinescu

18 Nov 2006

Un articol deschis, în care încercăm să transpunem în plan cartografic locuri și întâmplări din opera lui Jean Bart. Pentru început ne-am oprit asupra localităților Sulina și Sf. Gheorghe așa cum apar acestea în romanul Europoilis și în povestirile Cimitirul maritim și Rătăcit.

Categorii