Tutoriale
Accesarea datelor PostgreSQL în ArcMap prin PostGIS și zigGIS
de Marius Jigmond
10 Oct 2007 | Categoria: GIS/GIS
Acest tutorial își dorește să vă familiarizeze cu o soluție open-source pentru accesarea datelor geografice din baze de date. Cu excepția pachetului ArcGIS, restul sînt gratuite.
MRT (MODIS Repreojection Tool) - o soluție pentru preprocesarea imaginilor MODIS (partea I-interfața grafica)
de Cristian Flueraru
28 Aug 2007 | Categoria: Teledetecție/
Prezentul articol nu își propune însă un plonjon prea adânc in universul MODIS, ci doar detalierea unei soluții pentru importul sau conversia imaginilor MODIS din format HDF spre un format mai prietenos.
Identificarea temperaturii la nivelul suprafeței solului utilizând imagini NOAA-AVHRR
de Ștefan Constantinescu
24 Jul 2007 | Categoria: Teledetecție/
Articolul urmărește identificarea temperaturii la suprafața solului folosind produse săptămânale puse la dispoziție de DLR. Perioada analizată se extinde de la începutul lunii iunie până la jumătatea lunii iulie 2007.
Delinierea unui bazin hidrografic - The easy way.
de Marius Jigmond
22 Jun 2007 | Categoria: GIS/
Acest tutorial își propune familiarizarea utilizatorilor fără experiență cu comenzi specifice construirii unui bazin hidrografic dintr-un DEM. Este o metodă relativ simplă care poate fi modificată în funcție de necesitățile utilizatorului.
I. Explorarea 3D a realității geografice folosind VTP. Primii pași.
de Vasile Crăciunescu
06 May 2007 | Categoria: Vis-sim/
Explorarea interactivă, tridimensională, a realității geografice, folosind banalul calculator personal, prezintă un un potențial de interes major pentru utilizatorii de tehnologie IT. Apariția unor aplicații precum Google Earth, NASA WorldWind sau Microsoft Virtual Earth a revoluționat domeniul, facîndu-l cu adevărat accesibil publicului larg. Celor care care doresc însă ceva mai multă complexitate și flexibilitate, le recomandăm această introducere în lumea VTP (Virtual Terrain Project).
Instalarea GRASS pe platforme Windows
de Vasile Crăciunescu
04 Jan 2007 | Categoria: GIS/
Mulți dintre utilizatorii mai puțin experimentați se sperie atunci cînd vine vorba de instrucțiuni în linie de comandă, editarea fișierelor de configurare, etc, acțiuni necesare pentru a instala și folosi GRASS. Tutorialul de față este o încercare de a arăta că lucrurile nu sînt chiar așa de negre, că există și abordări mai “umane” pentru a beneficia de funcționalitatea GRASS în mediul Windows.
Investigarea unei rețele speologice prin mijloace GIS. Studiu de caz: zona Gura Dobrogei – Pod. Casimcea
de Cristian Flueraru
08 Aug 2006 | Categoria: GIS/
Materialul propune o soluție pentru integrarea într-un mediu GIS a schițelor unei drumuiri realizată în mediu subteran. Studiul de caz este realizat pentru 2 din peșterile din partea centrală a Dobrogei.
Calcularea densității fragmentării reliefului
de Ștefan Constantinescu
07 Aug 2006 | Categoria: GIS/
Citiți prima dată articolul și apoi vă apucați de lucru. Este important să înțelegeți cum este organizat. Articolul se adresează studenților care au o bază în utilizarea programului ArcView 3.x. Nu necesită însă cunoștințe avansate, dar pentru a nu încărca foarte mult materialul am sărit peste anumite detalii (gen instalarea unei extensii). Aici veți găsi însă explicată modalitatea de utilizare a unui script descrisă pas cu pas.
Identificarea bazei cartografice
de Vasile Crăciunescu
24 Feb 2006 | Categoria: Cartografie/
Hărțile topografice existente constituie în continuare sursa 0 pentru construcția bazelor de date GIS. Tutorialul de față încearcă să explice sistemul utilizat pentru obținerea nomenclaturii foilor de hartă, precum și metodele prin care pot fi identificate hărțile ce acoperă zona geografică de interes.