Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

CăutareRSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Identificarea temperaturii la nivelul suprafeței solului utilizând imagini NOAA-AVHRR

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 24 Jul 2007 | Secţiunea: Tutoriale | Categoria: Teledetecție/
Nivel de dificultate:

Pentru urmărirea valorilor temperaturii la nivelul suprafeței solului se pot utiliza o serie de imagini satelitare aflate în diferite stadii de prelucrare. Printre cele mai folosite sunt produsele MODIS și NOAA AVHRR. Acestea pot fi generate zilnic, produse săptămânale, lunare, anuale. Singura problemă atunci când se dorește obținerea unei hărți rapide, pentru situația actuală, o constituie întârzierea cu care acestea pot fi generate. Uneori aceasta poate fi de câteva zile. Pentru studiul de față am optat pentru imagini săptămânale pornind de la începutul lunii iunie și până la jumătatea lui iulie.

Tehnica de lucru
Descărcarea imaginilor NOAA AVHRR de la DLR EOWEB folosind interfața Earth Observation on the Web.

Fig. 1 Selectarea produselor de LST săptămânale

Selectarea intervalului de căutare și definirea ariei de interes. Pentru download se selectează opțiunea Add the selected product to your shopcart iar ulterior Transfer the slected product Se va deschide o nouă fereastra Online Transfer Control și se va alege ca tip de fițier HDF. Imaginile sunt gratuite și au până în 17 MB.

Pentru prelucrarea acestora am optat pentru programul ENVI 4.3 rezultate similare putând fi obținute și cu alte programe de teledetecție. Transformarea valorilor din digital numbers (0-255) în grade Celsius s-a făcut conform relației:

Temperatura gr. Celsius=(DN*0.5)-40

(P.Tungalagsaikhan, Kurt P. Guenther, 2004)

Imaginea acoperă tot continentul european, din acest motiv am realizat un subset la nivelul României. Peste aceasta am suprapus ulterior un contur al județelor și am creat o paletă de culoari adecvată.

Reprezentarea finală s-a realizat în programul Global Mapper.

Ca și în cazul produselor SST (Sea Surface Temperature) am optat pentru convertirea într-un format de tip grid (în acest caz *.asc) pentru a putea trasa profile termice, sau pentru a extrage izoterme. Din păcate o serie de regiuni au prezentat acoperire cu nori, motiv pentru care au fost mascate. Se observă însă foarte bine extinderea procesului de încălzire în partea de sud a țării.

Fig. 2 Mascarea norilor pe imaginile NOAA AVHRR

Fig.3 Trasarea unui profil termic

Prezentăm în continuare hărțile temperaturii la suprafața solului pe intervale săptămânale:

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra fenomenului am construit o simplă animație utilizând programul Ulead Gif Animator. Animatie

Discută articolul (3 comentarii)

Categorii