Tutoriale: Gauss-Krüger
Deformațiile liniare relative în sistemele de proiecție Stereografic 1970, Gauss-Krüger, UTM și comparații între acestea
de Bogdan Moroșanu
24 Oct 2007 | Categoria: Cartografie/
În general, hărțile topo – cadastrale existente în prezent pentru teritoriul României, sunt întocmite folosind unul dintre sistemele de proiecție cartografică: Stereografica – 1970, Gauss-Krüger sau UTM (Universal Transversal Mercator). Fiecare dintre aceste sisteme de proiecție cartografica prezintă atât avantaje cat și dezavantaje. Unul dintre criteriile de bază in adoptarea unei proiecții cartografice pentru un anumit teritoriu cadastral este ca deformația liniară relativă să fie cât mai mică pentru acea zonă geografică. Având la bază acest criteriu, articolul de față își propune să prezinte implicațiile din punct de vedere al deformațiilor, pe care fiecare proiecție din cele amintite le generează, precum și o analiză comparativă între acestea, care să redea din punct de vedere grafic, cat mai sugestiv, avantajele reprezentării cartografice în fiecare caz în parte.
Caroiaje vectoriale pentru foile de hartă românești cu nommenclatură Gauss-Krüger
de Vasile Crăciunescu
03 Mar 2006 | Categoria: Index/Hărți
Identificarea foilor de hartă ce acoperă un anumit areal geografic, folosind hărțile dedicate clasice, se poate dovedi dificilă și lentă. Aceasta în special în cazul hărților la scări mari și a arealelor cu formă neregulată. Caroiajele vectoriale reprezintă o alternativă superioară, ce permite identificarea rapidă și precisă a hărților, folosind aplicații GIS.
Identificarea bazei cartografice
de Vasile Crăciunescu
24 Feb 2006 | Categoria: Cartografie/
Hărțile topografice existente constituie în continuare sursa 0 pentru construcția bazelor de date GIS. Tutorialul de față încearcă să explice sistemul utilizat pentru obținerea nomenclaturii foilor de hartă, precum și metodele prin care pot fi identificate hărțile ce acoperă zona geografică de interes.