Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

The Complete Earth: A Satellite Portrait of Our Planet

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 23 Jun 2007 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Cărți/

Autor: Douglas Palmer
Editor: Quercus; 46 Dorset Street, London, W1U 7NB
Anul publicării: 2006
Nr. de pagini: 224

ISBN-10: 1905204310
ISBN-13: 978-1905204311

Lucrarea profesorului Palmer oferă o imagine unitară a Pământului, utilizând diferite imagini satelitare. Acestea sunt transpuse la scara de 1: 53 000, obținându-se în final un produs unitar, folosind doar imagini fără nori.

Dimensiuni: 43.6 × 36.4 × 3 cm

Prin dimensiunea sa, lucrarea impresionează de la bun început, planșele de multe ori extinzându-se pe ambele pagini. În cadrul fiecărei planșe în parte sunt trasate cartușe de detaliu, acestea fiind însoțite de explicații separate. Cu siguranță, pentru mulți dintre cercetătorii specializați în teledetecție imaginile sunt arhicunoscute. Cu toate acestea, vizualizarea într-un cadru unitar, pe o hărtie de o calitate deosebită, pare similară cu bucuria revederii unui vechi prieten. Suntem convinși că indiferent care ar fi domeniul dumneavoastră de activitate veți fi realmente copleșiți de simplitatea lucrării, dar mai ales de perpectivele noi pe care ți le oferă.

Structura cărții: Se individualizează trei capitol principale, urmate de un glosar și un index. În Introducere regăsim una dintre imaginile satelitare devenite “icon” în domeniu. Este vorba de poza realizată de către Harrison Schmitt , în timpul zborului Apollo 17 din Decembrie 1972, celebra Blue Marble.

Blue Marble

Sunt prezentate apoi fiecare zonă în parte, cu o structură similară unui atlas cartografic. Singurul regret ar fi că planșa cu Bazinul Mării Negre nu oferă niciun detaliu din România. Ne așteptam cel puțin la o imagine cu Delta Dunării…

În partea a doua intitulată Seasonal Earth vom descoperi produse satelitare globale, mediate pentru fiecare lună a anului. În total 12 planșe, comentate fiecare în parte.

Tectonic Earth ultimul capitol, oferă o scurtă analiză asupra plăcilor majore, delimitate vectorial pe imagini satelitare. La finalul acestuia autorul a încercat un lucru mai puțin obișnuit: trasarea unei evoluții a continentelor tot pe baza imaginilor satelitare (din Carbonifer până în prezent, iar apoi mai departe prin, două imagini peste 50 și respectiv peste 150 mil. ani).

Glosarul general de termeni și indexul constituie ultimele patru pagini ale lucrării.

Alte cărți ale lui Douglas Palmer

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii