Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Longitudinea. Povestea unui geniu

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 20 Mar 2015 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Cărți/

În urmă cu mai mulți ani un copil mă asalta cu întrebări care mai de care mai interesante: tu ai nas? tu poți să sari? de ce nu te joci cu mine? Oarecum exasperat, mă văd nevoit să-i raspund cu atenție la fiecare în parte, să-i arat că pot sări, că mă joc cu el etc. La un moment dat vede un ceas și mă întreabă ce este ăla, la ce folosește? Îi raspund simplu că este un instrument care ne ajută să măsurăm timpul. Dar cum poate să încapă tot timpul în interior? Am rămas brusc fără replică…Acum, pentru că a crescut, i-aș răspunde că trebuie neapărat să citească o carte, iar cel care a reușit să introducă tot timpul într-un ceas a fost John Harrison.

Dava Sobel și-a propus să scrie Povestea unui geniu într-o carte documentar intitulată simplu: Longitudinea. Apariția sa la Nemira în colecția Anticipația a bucurat pe orice pasionat de geografie istorică. Se poate înlocui această disciplină cu cartografia, navigația maritimă, istoria comerțului, sau multe altele, deorece calcularea cu precizie a longitudinii va influența hotărâtor fiecare dintre aceste domenii.

John Harrison (1693-1776)

John Harrison a fost o persoană modestă, fără o pregătire de specialitate, lipsit de avantajul unei vechi familii care să-și asume scumpul proces de formare a unui individ la începutul secolului al XVIII-lea. Autodidact desăvârșit, acesta reușește să construiască cele mai importante ceasuri, a căror precizie avea să stârnească admirația tuturor. Prefața cărții îi aparține primului om ajuns pe Lună, Neil Armstrong, care vă invită să descoperiți o poveste fascinantă a unei reușite remarcabile în măsurarea timpului și în navigație.

Iar după ce veți termina aventura lui Harrison puteți reciti Insula din ziua de ieri a lui Umberto Eco, dintr-o cu totul altă perspectivă…

Cu ceasul lui maritim, John Harrison a testat apele spațiu-timpului și a avut succes, în ciuda tuturor așteptărilor, folosind a patra dimensiune temporală ca să lege punctele unui glob tridimensional. A smuls spațiul dintre stele și i-a închis secretul într-un ceas de buzunar (Dava Sobel).

Pret: 23,9 RON

Discută articolul (2 comentarii)

Categorii