Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Charts of War: The Maps and Charts That Have Informed and Illustrated War at Sea

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 01 Oct 2008 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Cărți/

Titlul cărții: Charts of War: The Maps and Charts That Have Informed and Illustrated War at Sea
Autor: John Blake
Editor: Conway. 151 Freston Road, London www.conwaymaritime.com
Anul apariției: 2006

ISBN-10: 184486 031 0
ISBN-13: 978-1844 860319

Nr. de pagini: 160

John Blake are o vastă experiență de ofițer în cadrul Royal Navy, perioadă în care a navigat pe oceane și a studiat cartografia marină. Din anul 1996 a inițiat alături de soția sa licențierea arhivelor de cartografie marină din cadrul United Kingdom Hydrographic Office. Autorul este membru în cadrul Royal Institute of Navigation.

Dimensiune: 12 × 11.2 × 0.8 inches

Lucrarea tratează rolul pe care l-au jucat hărțile în planificarea, desfășurarea și câștigarea unor bătății duse pe mare. Abordarea este una cronologică, diferențiată în opt capitole, o bibliografie și un index final. Pe parcursul lecturii cititorul poate înțelege modul în care informația militară a fost spațializată și cum a ajuns aceasta să crească, atingând în perioada actuală un grad ridicat de complexitate.

Fiecare capitol este deschis de câteva pagini introductive în contextul problematicii tratate. Informațiile oferite cuprind un spectru larg, de la noțiuni de navigație până la descifrarea unor elemente de toponimie întâlnite pe hărțile respective. Aflăm astfel cum fenicienii formau roza vânturilor cu patru direcții principale: Boreas din nord, Euros din est, Notos din sud și Zephuros din vest. O dată cu efectuarea voiajelor pe distanțe din ce în ce mai mari, patru direcții intercadinale au fost adăugate celor anterioare: Kaikias din NE, Apeliotes din E în timp ce Euros a fost denumit vântul din SE, Libs din SV și Skiros din NV. (pg. 10) Ulterior orașele italiene au adoptat sistemul grecesc în care direcțiile vânturilor erau denumite ….

Dintre planșele cele mai frumoase menționăm atacul din 1587 pe care Francis Drake l-a întreprins asupra orașului Cadiz, bătălia Nilului din 1798, planul debarcării de pe plaja Omaha din 1944 sau hărți ale Războiului din Golf pentru anul 1991. Numeroase materiale cartografice surprind planuri ale unor orașe porturi cum ar fi: planul Gibraltarului din 1782, harta spaniolă a Havanei din 1783 etc.

Atingând un spectru larg, de la portulanele spațiului mediteranean la hărțile moderne de navigație, lucrarea lui John Blake oferă momente de reală încântare.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii