Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G 2008. Ziua a V-a.

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 20 Oct 2008 | Secţiunea: Blog | Categoria: /

Cu ceva întirziere reușesc să vă redau și ultima zi de ședere în Cape Town, la FOSS4G. Este ziua cu cele mai promițătoare workshop-uri. Primul e cel de OpenLayers (OpenLayers – Building Web Mapping Applications with a Solid Foundation). În ultimele luni am lucrat mult cu OpenLayers și nu mă așteptam să aflu cine știe ce noutăți. Nici n-am aflat. În schimb am nimerit peste un workshop extrem de bine pregătit. Aș zice că cel mai bine din istoria celor trei participări la conferințele FOSS4G. Să nu mai amintesc de plăcerea de a avea drept profesori pe cei mai importanți dezvoltatori Open Layers (Tim Schaub, Cristopher Schmidt, Schuyler Earle, Erik Uzureau). Tehnic, workshop-ul a fost structurat în cinci module:

  • OpenLayers Basics: crearea unei hărți simple OpenLayers, adaugarea unui strat, poziționarea hărții și încărcarea în browser;
  • Layers: experimentarea diverselor tipuri de date pe care OpenLayers le poate integra în hartă (WMS, WFS, Google, Yahoo, Virtual Earth);
  • Controls: studierea instrumentelor cu ajutorul cărora utilizatorii pot interacționa cu harta;
  • Vector Data: încărcarea (KML, GeoRSS, GeoJSON, GML, WTK), simbolizarea (SLD) și editarea datelor vectoriale (WFS-T). Interesant a fost un demo în care elementele vectorizate pe o hartă OpenLayers pot fi luate cu copy (de fapt se copiază codul KML corespunzător elementelor vectorizate, generat de aplicație într-o caseta de tip textbox) și lipite direct în Google Earth. Operațiunea inversă este de asemenea posibilă. Puteți experimenta acest demo la http://openlayers.org/dev/examples/example-list.html (Vector Formats Example);
  • Integration: integrarea cu framework-uri JavaScript existente (open source, of course). Exemplele s-au axat pe două din cele mai cunoscute astfel de framework-uri: JQUery și ExtJs. Personal le încercasem pe ambele anterior (mai ales JQuery). Materialul de la workshop m-ar fi scutit de ore bune de căutare.

Concluzionînd, workshop-ul de OpenLayers a fost cool și mi-a dat noi idei pentru tutorialul pe care-l pregătesc pentru site.

Al doilea workshop a fost tot unul legat de tehnologii web geospatiale: The Open-Geo Stack: OpenLayers, GeoServer, PostGIS. Organizarea a fost la fel de bună ca la primul. S-a trecut prin etapele de instalare și configurare pentru Geoserver și PostGIS. Apoi s-a insistat pe publicarea și simbolizarea datelor folosind Geoserver. În final s-a ilustrat modul în care datele pot fi integrate într-o aplicație de webmapping folosind OpenLayers. Aici lucrurile au semănat (logic) cu workshop-ul anterior. Nu mai insist.

Despărțirea de comunitatea FOSS4G a fost rapidă. Am mai avut timp pentru o masă în port, ultimele beri Castle, aeroportul și, 18 ore mai tîrziu, aterizarea la București. Deși numărul de participanți nu s-a ridicat la așteptările inițiale ale organizatorilor (acum șase luni organizatorii vorbeau de aproximativ 800 de participanți. În final au fost puțin peste 550) și în pofida micilor probleme de organizare, a prețului mare sau a temerilor privind securitatea, FOSS4G2008 a fost un eveniment minunat, clocotind de entuziasm, un adevărat loc de adunare a triburilor FOSS4G. Cape Town este o locație fascinantă, cu oameni prietenoși și servicii excelente. Prețurile nu sînt mai mari ca în București iar peisajul e fabulos. Nu-l ocoliți daca vi se oferă ocazia!

Pe parcursul conferinței o serie de membri geo-spatial.org si-au manifestat interesul pentru o parte din lucrările din program. De la organizatori am primit două CD-uri. Unul ar trebui să conțină prezentările generale, iar al doilea pe cele din secțiunea Academic papers. În realitate unele lucruri par să fie duplicate. Anyway, conținutul celor două CD-uri poate fi descărcat de aici:

Scriind acest ultim post la ceva vreme după terminarea conferinței îmi permite să vă împărtășesc o serie de link-uri catre păreri post-conferință postate de alți participanți:

Amatorilor de poze le recomand să caute pe Flickr după tag-ul foss4g2008. Unul dintre cei mai conștiincioși fotografi a fost neobositul Christopher Schmidt. Găsiți pozele lui Chris la http://www.flickr.com/photos/crschmidt/sets/72157607549536663/. Printre ele se numără și una cu mine dînd raportul la OSGeo AGM (http://www.flickr.com/photos/crschmidt/2927843830/). Pentru atmosfera locală puteți încerca pozele făcute de soția mea: http://www.flickr.com/photos/26994138@N00/sets/72157608034015943/ (din cauza unor probleme la upload mai multe fotografii sînt duplicate).

Închei aici postările dedicate FOSS4G2008 cu speranța ca anul viitor, în Sydney, să avem o delegație românească mai consistentă. Și poate, tot la anu’, vom reuși să organizăm și un eveniment FOSS4G local…

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii