Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

New Worlds: Maps from the Age of Discovery

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 06 Jan 2008 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Atlase/

Titlul cărții: New Worlds: Maps from the Age of Discovery
Autori: Ashley Baynton-Williams, Miles Baynton-Williams
Editor: Quercus, 46 Dorset Street, London
Anul publicării: 2006
Nr. de pagini: 244

ISBN-10: 1905204809
ISBN-13: 978-1905204809

Atlasul este alcătuit din peste 120 de hărți, structurate cronologic, acestea acoperind intervalul 1475-1899. Pornind de la reprezentările ptolemeice, autorii fac o interesantă incursiune în lumea hărților, suportul de bază al descoperirilor geografice. Cititorul poate fi captivat de minunatele reprezentări ale insulelor mitice (Frisland, Brasil etc.), însăși coperta atlasului înfățișând celebra Rupes Nigra a lui Mercator.

Dimensiuni: 43.8 × 36.8 × 2.8 cm

Calitatea deosebită a reproducerilor, la care se adaugă dimensiunea mare a acestuia, constituie argumente puternice pentru orice iubitor de hărți vechi. Imaginea Veneției din anul 1572, realizată de Georg Braun și Frans Hogenberg, este una dintre cele mai admirabile planșe. Descoperirea Americii a dus imediat la apariția hărților noului continent. Dintre acestea se remarcă înfățișarea Pen. California sub forma unei insule, reprezentare celebră în istoria cartografiei (1625, Henry Briggs). Spațiul românesc este ilustrat în mai multe planșe: Turcii Imperii Imago (1606), Le Cours du Danube…(1693) etc.

Reprezentările alegorice, din categoria hărților neobișnuite, atrag imediat atenția: Scoția asimilată cu forma unui droll, Franța ca o mare corabie gata de luptă, Bohemia sub forma unui trandafir etc. O serie de planuri ale marilor orașe sunt redate de cele mai multe ori sub forma de Bird`s Eye View: Paris, Cairo, Veneția etc.

Atlasul cuprinde la final două pagini consacrate surselor de achiziționare a hărților vechi. Sunt indexați anticari, galerii, expoziții celebre, în general din S.U.A. și Marea Britanie. Fiecare sursă este însoțită de număr de telefon, adresă, e-mail, website. O bibliografie sumară și un index al lucrării încheie acest atlas deosebit de frumos.

Alte lucrări de Ashley Baynton-Williams și Miles Baynton-Williams.
Atlasul poate fi achiziționat la un preț modic de la Amazon. În România prețul la care s-a putut găsi a fost de 160 RON.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii