Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Historical Atlas of the North Pacific Ocean

de Marius Budileanu

Publicat la 08 Mar 2011 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Atlase/

Titlu: Historical Atlas of the North Pacific Ocean – Maps of Discovery and Scientific Exploration 1500 – 2000
Autor: Derek Hayes
Editor: The Britihs Museum Press, A divizion of The British Museum Company Ltd, 46 Bloomsbury Street, London WC1B 3QQ
Anul apariției: 2001

ISBN-10: 1570613117
ISBN-13: 978-1570613111

Număr de pagini: 225

Derek Hayes este un geograf pasionat de hărțile vechi. A absolvit University of Hull și University of British Columbia. O vreme a lucrat în biroul de Planificare Terioriala a Primăriei din Vancouver.

Dimensiuni: 33.8 × 26.2 × 2.3 cm

În această lucrare, autorul reușeste să sintetizeze toate informațiile legate de istoria Pacificului de Nord din secolul XVI până în secolul XX. Viziunea asupra spațiului este unitară, atlasul fiind un exemplu de urmat pentru alte studii ce își propun să analizeze o anumită zonă din punct de vedere cartografic și istoric.

Atlasul este structurat în 5 capitole, în fiecare capitol fiind descrise principalele misiuni de explorare a Pacificului de Nord în perioada secolelor XVI-XX. Abordarea este una cronologică, pornind de la prima hartă a Oceanului Pacific (Martin Waldseemüller, 1513) – aceasta fiind și harta pe care a fost utilizat pentru prima dată numele America. Deși nu este denumit, Pacificul urmând să fie descoperit 13 ani mai târziu, pe 28 noiembrie, de către Ferdinand Magellan, el apare implicit întinzându-se între America și Asia.

Lucrarea impresionează și prin numărul mare de hărți (285), toate fiind reprezentări de foarte bună calitate, multe dintre ele având o dimensiune mare. La finalul celor 225 de pagini, este prezentată bibliografia, sursa de proveniență pentru fiecare hartă în parte precum și un index.

Autorul detaliază, în funcție de importanță, marile expediții care au avut loc în Pacificul de Nord sau în întreg Oceanul Pacific. Astfel, cele mai multe informații le primim despre expediția lui Magellan și expedițiile rușilor în Pacificul de Nord (Vitus Bering, Alexei Chirikov). De asemenea, foarte detaliate sunt informațiile legate de campaniile de cartografiere a Coastei de Vest a SUA. Aceasta campanie a fost începută de către cartograful olandez Joan Vinckeboons aproximativ în 1650 și continuată de Juan Perez, Bodega y Quadra, James Cook în a treia sa expediție și George Vancouver.
În atlas urmează o descriere a marilor circumnavigații, iar lucrarea se finalizează prin descrierea pașilor făcuți în cunoașterea topografiei Pacificului de Nord – plecând de la folosirea firului de plumb în încercarea de a stabili traseul cablului de telegraf ce urma să traverseze Pacificul, până la descrierea zonelor ce au fost investigate folosind tehnica de ultimă generație (anul 2000 este ultimul cuprins în cadrul acestei lucrări).

Printre cele mai frumoase și interesante harți redate în altas putem enumera Mar del Sur. Mar Pacifico, Hessel Gerritsz (1622); Bankoku Sozu (1645 – prima hartă tipărită în Japonia) și Whale Chart, M.F. Maury (1851).

Mai multe lucrări ale autorului puteți găsi aici.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii