Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Globenmuseum

de Marius Budileanu

Publicat la 04 Nov 2008 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Diverse/

Globenmuseum este singurul muzeu din lume care are ca obiect de activitate prezentarea și cercetarea globurilor. Muzeul este afiliat la Departamentul Harților din cadrul Bibliotecii Naționale a Austriei.

Temelia muzeului a fost pusă în anii ’30 de către entuziaștii colecționari vienezi, care au înființat un Muzeu al Globurilor privat, ce-și avea locația în casa lui Robert Haardt (glob resercher și Președinte al International Coronelli Society for the Study of Globe).

În 1953 Ministerul Educației a reușit sa finanțeze crearea unei colecții publice, ce avea sa fie gazduită de către Departamentul Hărților; accesul publicului s-a facut începând cu anul 1956.

Din 1986 muzeul a fost mutat în Josefplatz, iar din 2005 se află în incinta Palais Mollard. Actualul sediu a fost amenajat astfel încât să îndeplinească 3 mari obiective:

  • să prezinte întreaga suită de teme ce poate fi ilustrată prin intermediul globurilor;
  • să povestească istoria globurilor;
  • să ofere informații în legatură cu distribuția spațiala a primilor producători de globuri.

Colecția Muzeului cuprinde aproximativ 400 de obiecte, mai mult de 200 dintre ele fiind permanent expuse publicului larg. Colecția cuprinde globuri terestre și celeste, globuri ale satelitului natural al Pământului și ale mai multor planete din sistemul solar, cât și obiecte înrudite precum Armillary Spheres.

Accentul întregii colecții este pus pe obiectele produse înainte de 1850.

Globul cel mai “bătrân” este un glob terestru, produs de catre fizicianul și cosmograful Rainer Gemma Frisius în jurul anului 1536. Piesa este împrumutată pe termen lung de la colecționarul Robert Schmidt și este unică.

Perechea de globuri (terestru și celestu) a lui Gerard Mercator reprezintă unul din punctele forte ale muzeului; glourile datează din 1541-1551. Mercator a fost primul care a reprezentat pe globurile sale curbe loxodromice.

Diferențele dintre globul lui Mercator și contururile actuale, reprezentare digitală din cadrul Muzeului.

Vicenzo Coronelli a fost exponentul barocului, în ceea ce privește meșteșugul globurilor, 10 dintre operele sale fiind în colecția muzeului. 4 din ele aflându-se în State Room-ul Palatului Hofburg, încă de la inaugurarea sa de la începutul secolului al XVIII-lea.

Producția de globuri din sudul Germaniei a avut o mare influență în răspândirea acestora în Austria, în secolul XVIII. Din această perioadă, în colecția muzeului, există globuri aparținând lui Johann Gabriel Doppelmayr, Georg Moritz Lowitz, Johann Georg Klinger și un glob terestru aparținând lui Johann Ludwig Andreae of Nuremberg.

Primele globuri austriece, produse în serie, apar în secolul XIX si sunt opera lui Joseph Juttner.

Perioada de sfârșit a sec. XIX și început de secol XX este caracterizată printr-o dezvoltare continuă a tehnicilor și capacității de producție a globurilor. Dovadă stau creațiile în relief semnate Karl Wilhelm Kummer, globul geologic al lui Wilhelm Dames (împrumutat pe termen lung de la Institutul de Geografie și Studii Regionale, Universitatea din Viena), globul pneumatic al lui Philipp Cella sau cele două globuri meterorologice aparținând lui Carl Kassner.

Globuri pneumatice

Alte lucrări deosebite de dată recentă pot fi admirate în cadrul muzeului, dintre acestea detașându-se creația lui Robert Haardt din 1937 intitulată Rollglobus.

Orice vizită în capitala valsului, trebuie să fie încununată cu vizitarea acestui încântător muzeu.

Contact:

Palais Mollard, Herrengasse 9
1010 Wien
Tel.: (+43 1) 534 10-710
Fax: (+43 1) 534 10-319
globen@onb.ac.at
http://www.onb.ac.at/globenmuseum.htm

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii