Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

CăutareRSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Atlas of the Historical Geography of the United States (ediția digitală 2013)

de Cezar Buterez

Publicat la 08 Jan 2014 | Secţiunea: Recenzii | Categoria: Hărți/Atlase

Titlu: Atlas of the Historical Geography of the United States
Autor: Charles O. Paullin și John K. Wright (ed.), Robert K. Nelson et al (ediția digitală)
Anul publicării: 1932 (ediția tipărită originală), 2013 (ediția digitală)

În 1932, după trei decenii de lucru și pregătiri, a apărut unul din cele mai apreciate și utilizate atlase din lume, „Atlas of the Historical Geography of the United States”, realizat de Charles O. Paullin și John K. Wright.

Încă de atunci autorii au sesizat punctele slabe ale lucrării lor. Harta tipărită era desigur potrivită pentru a reprezenta elemente statice, însă geografia istorică explorează schimbările în timp, iar acestea sunt dificil de redat. Răsfoind atlasul în ediția sa originală, putem observa că Paullin și Wright au folosit câteva tehnici care ilustrează foarte expresiv schimbările temporale.

Chiar și așa, Wright și-a imaginat o tehnică superioară, imposibil însă de utilizat pentru materialele tipărite. Astfel, acesta scria că „The ideal historical atlas might well be a collection of motion-picture maps, if these could be displayed on the pages of a book without the paraphernalia of projector, reel, and screen”

În 2013, tehnologia a permis ca ideile lui Wright să devină realitate. Cu sprijinul Universității din Richmond, cele aproape 700 de hărți din atlasul original au fost georeferențiate, multe fiind transformate în hărți animate și câteva chiar dinamice.

Atlasul tratează un număr mare de aspecte ale geografiei istorice americane: de la caracteristicile mediului natural, la extinderile teritoriale; de la probleme sociale și politice, la rețele de transporturi și până la istorie militară. Multe hărți sunt animate, în special cele care se referă la evoluție temporală (vezi de exemplu, așezările ori bisericile) sau mișcare (explorările spaniole). Există și o secțiune dedicată hărților istorice realizate de-a lungul timpului pentru teritoriul Statelor Unite.

Atlasul în versiunea digitală poate fi accesat liber pe site-ul oficial.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii