Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Întîlnire 25 Septembrie 2008, Facultatea de Geografie - București

geo-spatial.org a organizat acestă întîlnire cu scopul de a vorbi despre aplicațiile software open source și pentru a profita de prezența în România a lui Ben Discoe, creatorul suitei VTP (www.vterrain.org). Pentru acest eveniment s-a luat, pentru prima dată, decizia de a organiza o mică sesiune de prezentări. Scopul prezentărilor a fost de a ilustra într-o manieră cît mai accesibilă o serie de aplicații open source existente pe piață și de a prezenta exemple de utilizare a acestora în situații concrete.

Programul prezentărilor a inclus:

  • Prezentare generală proiect VTP – Ben Discoe. Prezentarea a fost însoțită de o demonstrație live. Ben este un veteran în dezvoltarea de aplicații de vizualizare 3D a realității geografice. După ce a lucrat vreme de 8 ani la dezvoltarea de soluții 3D/VR proprietare, la companii precum Sense8 și Intel, Ben a decis să se dedice în întregime proiectului său open source. Suita VTP (Virtual Terrain Project) este unul din cele mai vechi și mai robuste proiecte open source de vizualizare realistă a terenului.
  • Sistem on-line GIS de monitorizare și prognoză a calității aerului pentru municipiul București – Vasile Crăciunescu. Prezentarea unui sistem complex, dezvoltat în cadrul proiectului LIFE III AIRAWARE. Componenta geospațială a sistemului folosește soluții open source, atît pentru partea web clasica (Apache, Tomcat, PHP, MySQL, Textpattern, JQuery), cît și pentru asigurarea funcționalității geospațiale (Open Layers, Geoserver, PostreSQL + PostGIS). Prezentarea a fost însoțită de o demonstrație live a capabilităților sistemului.
  • Baza de date geospațială pentru analiza zonei litorale – Ștefan Constantinescu. În ultimii ani, echipa Stațiunii de Cercetări Maritime și Fluviale Sfântu Gheorghe (http://coastalresearch.ro) a dezvoltat o bază de date geospațială complexă pentru zona litoralului românesc. Acum echipa face un pas mai departe și își propune catalogarea și publicarea bazei de date prin intermediul unor servicii web standard (WMS, WFS), folosind solutii open source (Geoserver, Geonetwork, OpenLayers), pentru o mai bună gestionare și exploatare a datelor.
  • LeoWorks 4.0 – Ion Nedelcu. LeoWorks este o aplicație educațională de manipulare și analiză a imaginilor satelitare. Proiectul este susținut de către Agenția Spațială Europeană (ESA) prin intermediul programului EDUSPACE. Începînd cu versiunea 4.0 (aflată în stadiu de dezvoltare), ESA a hotarît să dezvolte LeoWorks ca aplicație open source.

Întîlnirea a reunit 21 de participanți, unii veniți de la distanțe mari (Piatra Neamț, Bistrița). După prezentări, o parte din participanți au continuat discuțiile la, de acum clasicul, restaurant “La 80”.

Poze care surprind atmosfera de la sesiunea de prezentări și de la restaurant sînt publicate pe Flickr.

Categorii