Discută: Scrisoare deschisă către ANCPI pentru publicarea liberă a limitelor unităților administrativ-teritoriale (UAT)
de Vasile Crăciunescu
- Ion Atodiresei12 Jan 2012, 08:08 AM
Daca ANCPI este producatorul datelor (limite uat), si daca le va publica ca si servicii peste web (wms/wmsc/wmst), iertati-ma dar nu vad de ce ar trebui ca vectorul in sine sa fie servit si de pe site-le dumneavoastra ?
Oricine le va putea accesa in propriul client, tipari o harta, realiza o prezentare, etc.
Ce se va intimpla in momentul unei actualizari ?
Alta copie ?
Dupa umila mea parere, mai bine cereti sa fie publicate.
Digital. - Vasile Crăciunescu12 Jan 2012, 08:45 AM
Domnule Atodiresei,
Este foarte important ca ANCPI sa publice aceste date în format vectorial și sub o licență care permite reutilizarea. Nu trebuie să facă acest lucru prin intermediul geo-spatial.org. Dacă vor publica datele prin servicii standard și formate de fișier accesibile noi nu vom duplica acest efort. Ne dorim însă să includem aceste date în mica noastră aplicație cartografică http://www.geo-spatial.org/harti.
- Nagy Attila26 Jan 2012, 10:47 PM
Din câte văd eu, dwf-urile nu prezintă situația actuală, sunt multe comune care au apărut în ultimii ani, dar care nici măcar nu apar pe această versiune. De altfel este aceeași versiune pe care eu personal o dețin și în format shp.
- Nagy Attila15 Feb 2012, 02:57 AM
Revin asupra acestui aspect. Fisierul dwf de pe http://www.ancpi.ro/dwf/INDEX_1_2.dwf pare sa prezinte intr-adevar o versiune mai noua ale UAT, cel putin mai recenta decat cea prezentata de ex. pe plansele ce pot fi accesate de pe pagina http://www.ancpi.ro/static/cadru.html
Ma intreb daca prin faptul ca, au pus la dispozitia publicului aceste fisiere dwf, ofera acces liber la aceste seturi vectoriale? Deoarece, prin cateva procese, limitele UAT pot fi transformate de ex. in fisiere ESRI shapefile.
DWF -> DWG
DWG -> SHPiar dupa un simplu Spatial Adjusment, se poate obtine un set georeferentiat si de acuratete satisfacatoare.
- Vasile Crăciunescu15 Feb 2012, 09:10 AM
Personal nu le pot considera libere din doua motive: (1) formatul de fișier nu este unul accesibil iar transformările necesare pentru conversie nu sînt tocmai la îndemîna oricui; (2) datele nu sînt însoțite de o licență care să precizeze în ce condiții pot fi folosite.
- Strainu16 Feb 2012, 12:50 PM
Vreun răspuns, semnal, ceva?
- Vasile Crăciunescu16 Feb 2012, 03:32 PM
Am sunat astăzi la ANCPI și mi s-a promis că pînă mîine vom avea un răspuns.
- Nagy Attila08 Mar 2012, 07:52 PM
Buna ziua, ceva noutati?
- Vasile Crăciunescu09 Mar 2012, 02:10 PM
Am vorbit de nenumărate ori la telefon unde am tot primit promisiuni că se va da un răspuns. Dacă acesta nu va sosi pînă vă voi propune o cale de a pune puțină presiune pe ANCPI.
- Ion Atodiresei23 Mar 2012, 12:36 PM
Stimate domnule Craciunescu,
Din umila mea experienta cu OCPI-urile, stiu ca vectorii care apartin OCPI, prin lege, se vind, la cerere la sediile acestora. Orice fel de vectori, catre, orice face o solicitare si plateste. Legea respectiva stabileste si tarifele.
Cum credeti dumneavoastra ca le veti putea obtine cu titlu gratuit ?
Cine e de meserie, a vazut din posturile de maia sus ca se pot obtine relativ usor.
Sa inteleg ca pentru dumneavostra conteaza sa aveti pe site-le dvs, ceva sub sigla ANCPi ? De ce vi se par atit de importante aceste date ? De ce nu solicitati si limitele imobilelor ? (vector=bani).
Sper sa constientizati importanta unui portal national de date geospatiale.
Exista o lege care infiinteaza INIS, ca structura nationala, sunteti afiliat ?Va urez succes, dar nu cred in utilitatea demersului dumneavoastra.
Cu stima.
- Vasile Crăciunescu23 Mar 2012, 02:01 PM
Stimate domnule Atodiresei,
Va respect părerea deși vă mărturisesc că nici eu, la rîndul meu, nu o împărtașesc pe a dumneavoastră. Principiile în care cred eu și membrii acestei comunități razbat din materialele publicate pe acest site, din discuțiile de pe lista de de discuții și din restul activităților pe care le promovăm. Toate acestea se pot rezuma în promovarea dreptului de a avea acces liber la cunoștințe și date. Faptul ca astazi aceste date se vînd, în baza unei legi, nu înseamnă ca acest lucru este și corect. Personal, la fel ca și cei mai mulți din semnatarii acestei petiții, dețin deja aceste date. Demersul nostru nu urmărește ca semnatarii petiției să capete acces la date ci ca întreaga comunitatea să beneficieze de ele. Aceste date ar trebui sa fie deja libere conform legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, a legii nr.109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice si legii nr.213/2008 (ultimele două transpun in legislatia romaneasca Directiva nr. 2003/98/CE privind reutilizarea informațiilor din sectorul public, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L345 din 31 decembrie 2003). Va invit să studiați aceste legi și să-mi ziceți dacă limitele UAT intră sau nu în categoria datelor de interes public. Vă mai invit să consultați strategia Comisiei Europene de deschidere a datelor produse sau deținute de instituțiile publice di țările membere ca să înțelegeți încotro ne îndreptăm (http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1524&format=HTML&aged=1&language=RO&guiLanguage=en). Și da, ar trebui să solicitam, tot cu titlu gratuit, limita imobilelor și a oricărui set de date produs cu bani publici.
Cunosc importanța geoportalului național de date și am participat ca reprezentant al instituției mele la toate întîlnirile INIS organizate pînă acum. Din ce știu eu, următoarea întîlnire va fi organizată în aproximativ două săptămîni. Poate participați și dumneavoastră și vom aveam șansa de a continua această discuție într-o manieră constructivă.
Cu respect.
- Cristian23 Mar 2012, 10:35 PM
Poate că într-o lume ideală se dau granturi de la stat pentru constituirea datelor, cu condiția ca mai apoi ele să fie disponibile oricui.
Și poate că acest lucru va fi posibil și la noi cândva. - Nagy Attila25 Mar 2012, 09:23 PM
La organizația negyvernamentală non-profit, la care lucrez, ne ocupăm de conservarea biodiversității și managementul/monitorizarea ariilor protejate din România. De nenumărate ori avem nevoie de astfel de date (limite de județ, limitele UAT, șamd), de exemplu pentru a ne da seama că o activitate anume, care periclitează patrimoniul natural al țării, pe suprafața cărei comune se află. Ar fi culmea că, în calitate de ONG, care practic contribuie la ceea ce este în primul rând sarcina statului, să plătească pentru astfel de date realizate din bani publici…
- laur08 Jun 2012, 04:49 PM
poate va intereseaza de ce ANCPI nu raspunde. Nu sunt in stare sa gaseasca o solutie tehnica si juridica….
Daca va transmit raspunsul lor la memoriu de la adresa http://www.alexandria.ro/documente_ac_11/Dosar_Arhitect_Sef_2011/Delimitare%20administrativ_teritoriala%20a%20Municipiului%20Alexandria.pdfva ia rasul-plansul!!