Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

CăutareRSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Informații privind lucrările cartografice austriece din 1791

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 03 Mar 2008 | Secţiunea: Download | Categoria: Documente/

De ceva timp ne propusesem în cadrul proiectului geo-spatial să transpunem în format electronic o serie de de hărți sau informații privind lucrări de cartografie istorică. Începutul a fost unul timid, nu neapărat din cauza lipsei de preocupare, ci mai ales din cauza lipsei de timp. Am finisat la început hărțile austriece din cea de a treia ridicare, prin răbdarea colegului Vasile Crăciunescu, materiale transformate ulterior în proiecția Stereo 70. Astăzi dorim să aducem în discuție un material cartografic complementar, fiind vorba mai exact de prima ridicare austriacă din anul 1791.

Harta a fost adusă în țară de d-l Docan care a publicat asupra ei și a altor documente un studiu mai intens. Cel puțin așa ne spune Vintilă Mihăilescu în articolul intitulat direct HARTA AUSTRIACĂ DIN 1791, material publicat de profesor în Buletinul Societății Regale Române de Geografie din anul 1928. Aflăm astfel că opera cartografică se compune din 108 foi din care lipsește Raiaua Brăile [care] n’a fost ridicată din cauza armistițiului. Calitatea deosebită a hărții este confirmată de numeroși geografi care au studiat comparativ materialele existente în cadrul Bibliotecii Academiei, considerând-o superioară hărților rusești. Argumentele ar consta în primul rând din marea exactitate a desemnului general (ridicările s-au făcut pe baze geometrice), dar mai ales din bogăția faptelor de geografie fizică și umană reprezentate. O analiză a cadrului fizic și a așezărilor completează articolul profesorului Mihăilescu în continuare. Aflăm astfel că reprezentarea apelor, în albastru, cam prea cârlionțate, dă uneori amănunte cari îngădue…Dar nu vreau să vă răpesc bucuria lecturării, motiv pentru care vă las să descoperiți singuri următoarele două materiale.

Doresc să adaug în final doar că aceste documente le-am gândit ca fiind pregătitoare pentru studiul ulterior al hărții. Următorul pas va consta în oferirea produsului cartografic în coordonate Stereo 70, moment pe care ni-l dorim a fi cât mai apropiat.

Scanarea și transpunereaîn format *.pdf s-a realizat prin bunăvoința colegului Ionuț Ovejanu.

DOWNLOAD

Memoriu despre lucrările cartografice privitoare la rasboiul din 1787-1791 de N. Docan (80 MB .zip)

Harta austriacă din 1791 de V. Mihăilescu (5.4 MB .pdf)

Discută articolul (10 comentarii)

Categorii