Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Alpinet.org - o resursă pentru informații GPS privind spațiul montan

de Cristian Flueraru

Publicat la 16 Aug 2007 | Secţiunea: Blog | Categoria: GPS/Site

E vară, e sezonul drumețiilor de tot felul, e timpul să ne punem GPS-urile la treabă. Toate bune și frumoase dar în lipsa unui basemap solid nu vom ajunge prea departe. Soluții există, veti spune: R.O.A.D. , varii alternative (legale sau nu) ori posibilitatea de a ne crea siguri hărțile trebuincioase. Dar toate aceste variante fie costă câteva sute de lei, fie sunt dedicate doar unor tipuri de receivere, fie sunt necesită destul de mult timp investit sau fie nu au gradul de precizie / încredere pe care ni le-am dori.

Rezolvarea acestei dileme vine tot dinspre zona montană, mai precis dinspre Alpinet.org . Proiectul Alpinet.org reprezintă din anul 1999 ghidul montan al tuturor oamenilor pasionați de munte, natură, ecologie și fotografie pe tema montană, având, pe lângă cele enumerate mai sus, și o consistentă secțiune GPS . Aceasta este structurată pe doua categorii:

  • puncte
  • trackuri

Selectarea acestora se face pe criterii geografice, în funcție de masivele montane. Per total există în momentul de față peste 1075 puncte de interes pentru 49 de masive, respectiv peste 115 trackuri / 34 masive montane.

Dacă pagina de inceput nu este tocmai cea mai prietenoasă sau sugestivă, avansând spre zonele de interes (Munții Retezat să zicem) intrăm in cu totul altă lume:

Alpinet.org - secțiunea GPS

Alpinet.org – secțiunea GPS (exemplu – Munții Retezat)

  • este posibilă selecția in funcție de tipul de punct (este disponibilă o legenda ce cuprinde explicații privind abrevierile și simbolurile utilizate)
  • este posibil exportul spre diferite formate (atât pentru waypoints cât si pentru trackuri): PCX5, OziExplorer și GPX (favoritul meu :-) )
  • prezența unei suite cuprinzătoare de informații complementare (descriere trasee, hărți, cabane etc.)
  • din capitolul fancy-tricks trebuie obligatoriu punctată, în cazul trackurilor, opțiunea vizualizării profilului și a statisticilor (un exemplu – aici ).
  • în cazul în care există puncte de interes intermediare de-a lungul unui track, acestea vor apărea pe profil dar și sub formă de listă, în pagina dedicată trackului (vezi exemplu ). Și pentru ele există opțiunile de download mai sus menționate.

Linkurile de download sunt accesibile, momentan, numai membrilor Alpinet.org , prin urmare va fi necesară, în prealabil, crearea unui cont de membru.

Înainte de a încheia, voi aminti că :“aceste puncte au fost adunate și înscrise de către membrii Alpinet. Dacă doriți să contribuiți și dumneavoastră la dezvoltarea bazei de coordonate, vă rugăm să contactați administratorii siteului” .

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii