Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Simpozionul Internațional de Cartografie Istorică “European cartographic heritage - historical maps in environmental geosciences”

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 20 Feb 2012 | Secţiunea: Articole | Categoria: Site/
19.03.2012. A fost lansat site-ul oficial al evenimentului http://www.geo-spatial.org/hmeg.

Prezentare generală

Hărțile vechi sunt forme grafice de condensare a unei realități istorice, sociale și culturale ale unui teritoriu. Studierea acestora implică abordări multidisciplinare, iar mesajul final al oricărei hărți este unul care nu se obține automat, pe baza unei rețete dinainte stabilite.

Evenimentul își propune coagularea unei comunități academice preocupată de studiul cartografiei istorice, într-un cadru elegant oferit de către Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai. Simpozionul continuă seria de manifestări internaționale similare organizate în perioada 2008 – 2011, la Viena, sub egida conferinței anuale EGU (European Geoscience Union). Interesul crescând al comunității științifice pentru acest subiect a determinat comitetul de organizare să decidă desprinderea de EGU și crearea unui eveniment separat, care să poată fi mutat în fiecare an într-o altă locație europeană.

Locația

Evenimentul va fi organizat la Cluj Napoca, Facultatea de Geografie – Universitatea Babeș-Bolyai, în perioada 21-23 iunie. Cluj-Napoca (până în 1974 Cluj; în latină Claudiopolis, în maghiară Kolozsvár, în germană Klausenburg, în poloneză Kluż, în sârbă Kluž) este reședința județului Cluj, precum și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Important centru cultural și academic, Cluj Napoca se remarcă și printr-un bogat patrimoniu cartografic. Descifrarea hărților realizate pentru acest spațiu geografic reprezintă o adevărată provocare lingvistică, aici putând fi găsite documente redactate în cel puțin cinci limbi (română, germană, maghiară, rusă, poloneză).

Program

  • două zile de prezentări în plen
  • o zi excursie pe teren la Sibiu cu vizitarea colecției de hărți din cadrul Muzeului Brukental.

Formularul de înregistrare a lucrărilor va fi disponibil după data de 01.03.2012.

Participanți

În cadrul Conferinței vor participa cercetători din Cehia, Italia, Ungaria, Austria, Polonia, Elveția, Franța, Spania, Grecia etc. Ne așteptăm la un număr de aproximativ 80 de participanți, care își vor expune lucrările pe parcursul a două zile. Din România vizăm participarea unor specialiști din cadrul Academiei Române, Arhivele Statutui, facultăți de profil din țară.

Organizatori

geo-spatial.org

geo-spatial.org este un portal on-line ce conține articole, tutoriale și date din domeniile cartografie digitală, cartografie istorică, neogeografie, modelarea virtuală a terenului, teledetecție, sisteme informaționale geografice și sisteme de poziționare globală. Site-ul a fost lansat în 2007 ca răspuns la necesitățile de comunicare și informare ale unei comunități în curs de formare. Promovează adoptarea soluțiilor software libere open source, neignorându-le însă nici pe cele proprietare. Militează pentru democratizarea accesului la datele geografice și propune harta ca instrument universal de comunicare și înregistrare a relațiilor dintre componentele sociale (științifice, politice, culturale, religioase, economice) și dimensiunea lor geospațială. Portalul este asociat cu un forum și o listă de discuții la care sunt înscriși peste 550 de utilizatori și își propune să devină un punct de referință în peisajul românesc, prin coagularea unei comunități active, care să progreseze profesional prin punerea în comun a cunoștințelor acumulate, contribuind în același timp la formarea noilor generații de specialiști.

Facultatea de Geografie – Universitatea Babeș-Bolyai

Cu o vechime de aproape 100 de ani, Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai s-a impus în elita instituțiilor de învățământ geografic superior din România grație programelor de educare și formare profesională, constant adaptate la dinamica și necesitățile pieței muncii, și a proiectelor de cercetare implementate sau aflate în curs de derulare.

Comitetul de organizare

  • Ioan Rus (Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș – Bolyai, Cluj Napoca)
  • Dan Petrea (Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș – Bolyai, Cluj Napoca)
  • Gábor Timár (Departamentul de Geofizică și Științe Spațiale – Universitatea Eötvös, Budapesta)
  • Gábor Molnar (Departamentul de Geofizică și Științe Spațiale – Universitatea Eötvös, Budapesta)
  • Valerio Baiocchi (Departamentul de Geodezie și Geomatică – Universitatea ”La Sapienza”, Roma)
  • Jiri Cajthml (Departamentul de Cartografie – Universitatea Tehnică, Praga)
  • Peter Pišút (Institutul de Zoologie – Academia Slovacă de Științe, Bratislava)
  • Zsombor Bartos-Elekes (Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș – Bolyai, Cluj Napoca)
  • Zoltán Imecs (Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș – Bolyai, Cluj Napoca)
  • Ștefan Constantinescu (Facultatea de Geografie – Universitatea din București)
  • Vasile Crăciunescu (Laboratorul de Teledetecție și SIG – Administrația Națională de Meteorologie, București)

Media

Evenimentul va fi reflectat cu acuratețe pe paginile geo-spatial.org. În momentul de față suntem în discuții cu parteneri din presa scrisă și cea audio-vizuală.

Transport

Fiecare participant își va acoperi individual cheltuielile de cazare și transport.

Program socializare/turistic

  • Cina festivă de la Restaurantul Piramida (Casa Universitarilor).
  • Turul orașului Cluj Napoca având la dispoziție un ghid avizat.
  • Excursie la Sibiu.

Sponsori

În spiritul evenimentelor organizate de geo-spatial.org ne dorim ca participarea la acestă conferință să fie scutită de taxe de orice fel. Pentru această însă avem nevoie de ajutor. Cei ce doresc să-și asocieze imaginea cu acest eveniment sunt rugați să ne contacteze la vasile [at] geo-spatial.org.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii