Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Vectorizarea localităților de pe planurile directoare de tragere

de Iulia Daniela Nedelcu, Adrian Gabriel Simion, Mihnea Cristian Popa , Mihai Mircea Moise, Matei Iulian Edu

Publicat la 15 Apr 2016 | Secţiunea: Articole | Categoria: /

Introducere

Datele de pe planurile şi hărţile vechi sunt o adevărată comoară ce trebuie păstrată şi ocrotită pentru veacurile următoare. Cea mai practică metodă folosită în prezent pentru a face aceasta este digitizarea documentelor.

În cazul proiectului nostru, am dorit ocrotirea şi în acelaşi timp punerea la dispoziţia comunităţii geospaţiale a aşezărilor ce apar pe planurile directoare de tragere, (între anii 1860-1940?), prin vectorizare, sub format poligonal, a localităţilor de pe aceste planuri.

Realizarea setului de date

Localităţile au fost vectorizate în mai multe etape, de mai multe persoane şi în stiluri puţin diferite.

Fluxul de lucru a fost, în general, următorul: de pe aplicaţia geo-spatial.org de descărcare a planurilor directoare de tragere (http://www.geo-spatial.org/harti/download-planuri-tragere.php), fiecare şi-a descărcat acele foile de hartă corespunzătoare arealelor proprii de lucru (formate din câteva judeţe).

Folosind ArcMap, am deschis un strat vectorial cu judeţele şi am importat acele planuri ce se suprapuneau peste primul judeţ aflat în lucru. Apoi, navigând în zig-zag de la nord la sud sau invers, am urmărit cu atenţie apariţia unei localităţi pe planurile de tragere, iar la prima ivire a acesteia, le vectorizam, completând în baza de date numele şi indicativul/-ele planului/-urilor pe care apărea localitatea. Dacă erau mai multe nume, le treceam pe toate. Ca uşurare a procesului, s-a găsit de cuviinţă folosirea unor poligoane dreptunghiulare transparente deasupra, cu indicativul fiecărui plan director (cum apare în imaginea de mai jos). Denumirile în maghiară apar ca urmare a preluării unor planuri topografice vechi, din Imperiul Austro-Ungar. În cazul multor localităţi, nu s-a putut distinge forma exactă sau numele şi s-a găsit pentru fiecare situaţie o soluţie de compromis.

Fig. 1: Planurile directoare de tragere disponibile pentru judeţul Vâlcea şi indicativele corespunzătoare în scris gotic

După vectorizarea localităţilor dintr-un judeţ, parcurgeam încă o dată planurile, pentru a nu fi scăpat din vedere anumite localităţi, şi treceam la următorul judeţ.

La sfârşit, s-a verificat topologia vectorilor, s-au extras centroizii localităţilor şi s-a realizat join-ul cu datele geo-spatial.org referitoare la fiecare plan în parte.

Fig. 2: Localităţile vectorizate într-o etapă a proiectului

Nota bene

Datorită neatenţiei sau obscurităţii anumitor planuri, pot apărea erori de digitizare. În cazul în care observaţi astfel de situaţii vă rog să le semnlaţi pe pagina de discuţii a articolului sau pe lista de discuții geo-spatial.org pentru a fi corectate.

Descărcare

Datele pot fi descărcate din secțiune “Seturi vectoriale de date istorice”.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii