Conferința internațională FOSS4G-CEE 2013
de publisher@geo-spatial.org
Asociația geo-spatial.org, în colaborare cu Agenția Spațială Română, Administrația Națională de Meteorologie, Institutul de Cercetare pentru Inteligență Artificială al Academiei Române, Facultatea de Geografie – Universitatea din București, Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane - Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Geografie – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie – Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere – Universitatea Trasilvania, Brașov, Facultatea de Istorie și Geografie – Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava, Facultatea de Geografie și Geologie – Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, Facultatea de Automatică și Calculatoare - Universitatea POLITEHNICA din București, Academia Tehnică Militară, Institutul de Cartografie și Geoinformatică, Universitatea Politehnica din Zurich/ETH Zurich, Elveția, Universitatea Politehnică din Milano, Itali, Departamentul de Geofizică și Științe Spațiale – Universitatea Eötvös, Budapesta, Ungaria, Fundația Soros România, SPONGE Media Innovation Lab, ROSEdu, Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii organizează a doua ediție a conferinței internaționale “Free and Open Source Software for Geospatial – Central and Eastern Europe” (FOSS4G-CEE). Evenimentul este dedicat prezentării beneficiilor tehnologiilor geospațiale deschise și libere (în accepțiunea free and open source software). Conferința s-a desprins dintr-un eveniment global (conferința anuală Free and Open Source Software for Geospatial / FOSS4G), recunoscut de întreaga comunitate geospațială internațională, cu acordul și sub patronajul instituției organizatoare, fundația Open Source Geospatial Foundation, din dorința de a adresa mai bine nevoile specifice ale comunităților geospațiale din Europa Centrală și de Est, cum ar fi latura educațională și cea științifică.
Ediția de anul acesta va beneficia de prezența unor importante personalități internaționale în domeniu și își propune atragerea unui număr de aproximativ 300 de participanți interesați de aplicațiile software geospațiale cu sursă liberă, incluzând:
- Specialiști din instituții guvernamentale și companii private aflați în căutarea de soluții eficiente pentru rezolvarea problemelor de natură geospațială. O atenție deosebită va fi acordată aducerii de experți implicați în proiectarea și implementarea la nivel național, regional sau local de infrastructuri de date compatibile cu specificațiile directivei europene INSPIRE;
- Manageri aflați în căutarea unor soluții software flexibile și avantajoase economic în aceste vremuri de criză financiară;
- Tineri profesioniști și studenți. Majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est suferă din cauza lipsei unei comunități geospațiale puternice. Astfel de comunități nu se pot naște însă peste noapte ci sunt rezultatul unor eforturi bine sincronizate, de durată. FOSS4G-CEE poate contribui semnificativ la coagularea acestor comunități.
- Lideri de opinie din comunitatea globală FOSS4G, esențiali pentru motivarea și inspirarea tinerelor generații de profesioniști.
Activitățile se vor desfășura pe durata a cinci zile (16 – 20 iunie), sub formă de:
- Prezentări în plen;
- Prezentări în sesiuni tematice;
- Seminarii practice;
- Sesiuni de programare (code sprint);
- Hackathon date geospațiale deschise.
- Dezvoltare de aplicații software;
- Interoperabilitate și standarde deschise;
- Implementări INSPIRE folosind FOSS4G;
- Migrarea către FOSS4G;
- Studii de caz cu implementări FOSS4G;
- FOSS4G în educație;
- Analiza, manipularea și vizualizarea datelor geospațiale;
- Senzori, teledetecție, scanare laser, structuri vectoriale 3D din colecții raster;
- Date geospațiale deschise și proiecte colaborative;
- Cartografie digitală și istorică;
- Instituțiile partenere;
- Comitetul de organizare;
- Comitetul de program;
- Invitații de marcă (listă în curs de actualizare);
- Sponsori (listă în curs de actualizare);
- Partenerii media (listă în curs de actualizare);
- Trimiterea de propuneri de prezentări orale și seminarii practice (termen limită 15.04.2013);
- Înscrierea pe lista participanților (studenții nu plătesc taxă de participare);
- Sprijinirea evenimentului în calitate de sponsor;
- Participarea la code sprint (nu se plătește taxă);
- Participarea la Hackathonul Open GeoData (nu se plătește taxă);
- Sprijinirea conferinței în calitate de voluntar;
Acestea vor detalia modul în care aplicațiile libere open source pot fi folosite în următoarele domenii:
Ținuta, seriozitatea și credibilitatea evenimentului este garantată de:
Succesul conferinței depinde de participarea comunității. Cei interesați de acest eveniment se pot implica astfel:
Mai multe detalii depre conferință pot fi găsite pe: