Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Definirea proiecției Stereo 70 pentru ILWIS

de Mihai Terente

Publicat la 18 Apr 2008 | Secţiunea: Tutoriale | Categoria: GIS/
Nivel de dificultate:

ILWIS este o soluție open-source, dezvoltată inițial de International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC). O descriere introductivă concisă a aplicației ILWIS aflați aici.

Dincolo de funcțiile sale, ILWIS vine cu o documentație generoasă, (inclusă atât în help-uri, cât și într-un “Ghid de utilizare” și o colecție de 27 de studii de caz, tutoriale care explică diferite funcții ale programului aplicate în rezolvarea unor probleme concrete de geomorfologie, hazarde naturale, inginerie geologică, hidrologie, modelare de mediu, planificare urbană și pedologie). Fiind un program creat într-un mediu academic, este foarte potrivit pentru studiu individual și ar putea fi folosit cu succes în cursurile universitare de GIS de la noi.

Întrucât programul nu oferă un fișier care să descrie proiecția Stereo 70, îmi propun să arăt cum se poate crea acest fișier care poate fi asociat cu fișierele .shp importate, sau cu cele nou create.

Se observă că la importul unor fișiere oarecare .shp, lucrate în proiecție Stereo 70, programul recunoaște corect valorile coordonatelor entităților (“Boundaries of map” în fig. 1), însă nu le asociază cu nici un sistem de coordonate.

Proprietatile varfuri_in

Fig. 1 – Detaliu cu proprietățile unui fișier .shp proaspăt importat în sistemul de fișiere ILWIS. A se observa “unknown” în câmpul Coordinate System.

Este necesară crearea unui astfel de fișier și precizarea detaliilor proiecției Stereo 70. Din meniul ILWIS se alege File>Create>Coordinate System.. (fig. 2)

File Create Coordinate Sysyem

Fig. 2.

În prima fereastră se alege numele sistemului de coordonate, se oferă o descriere a fișierului (această posibilitate de a descrie obiectele apare peste tot în ILWIS, și se poate dovedi foarte utilă când baza de date devine foarte mare) și se selecteză tipul de sistem de coordonate (fig. 3)

Denumirea și selecția sistemului de coordonate

Fig. 3

Pasul următor: selecția tipului de proiecție: în cazul nostru Projection>StereoGraphic (fig. 4). Există posibilitatea definirii limitelor sistemului de coordonate. Deocamdată nu am găsit suficiente informații ca să decid cum e mai bine. Am lăsat nedefinit și am observat că reprezentarea obiectelor nu este influențată. Oricum, aceste limite se pot defini și mai târziu.

Define Projection

Fig. 4

Se selectează elipsoidul: Krassovsky 1940 (fig. 5). Din fericire este predefinit.

Ellipsoid Krassovsky

Fig. 5

Se alege datum-ul: S42 (Pulkovo 1942). Aici denumirea din paranteză poate crea confuzii, a se observa însă că datumul Pulkovo 1942 apare și el în lista ILWIS. S42 se referă așadar la Dealul Piscului (fig. 6).

Datum S-42

Fig. 6

Iar ultimii parametri ai sistemului de coordonate (Easting, Northing, Central Meridian, Central Parallel și Scale Factor) se introduc manual de la tastatură, ca în fig. 7. Aceste detalii sunt preluate de aici: baza de date a European Petroleum Survey Group (EPSG), printr-o căutare după Stereo 70 în câmpul “Name”

E N Centr Merid etc

Fig. 7: Valoarea Scale Factor este 0.9997500000

O dată creat, acest fișier poate fi fi atașat oricărei entități, fie raster, fie vector, prin selecția lui în proprietățile obiectului (fig. 8)

Proprietățile varfuri_in

Fig. 8

Download

Un astfel de fișier de configurare, creat folosind metodologia descrisă anterior, poate fi descărcat direct de aici.

Concluzii

În acest mod se poate defini orice sistem de coordonate pentru orice proiecție, dacă se cunosc următoarele:

  • tipul de proiecție
  • elipsoidul (iar dacă nu este predefinit se poate defini de către utilizator)
  • datum-ul (idem în privința definirii de către utilizator)
  • parametrii specifici: E-ing, N-ing, Central Meridian/Parralel, Scale Factor

Toate aceste informații se pot obține prin interogarea bazei de date EPSG.

Discută articolul (2 comentarii)

Categorii