Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Procurarea și folosirea înregistrărilor GPS (format RINEX) disponibile gratuit la unele stații de referință din România

de Bogdan Candrea

Publicat la 25 May 2008 | Secţiunea: Tutoriale | Categoria: GPS/
Nivel de dificultate:

Un aspect cheie în utilizarea sistemelor de poziționare globală GPS în aplicații tot mai complexe și diverse este precizia. Un singur receptor GPS poate asigura o poziție cu precizie de aproximativ 5 – 15 de metri. În timp ce acesta este suficient pentru multe persoane, numeroase aplicații necesită o poziționare cu o precizie mai mare. Cu ajutorul unei stații de referință, unele receptoare GPS, pot atinge o precizie, în anumite condiții de sub: 1 metru, 0,5 metri, sau chiar 1-2 cm.

Pentru funcționalitatea sistemului este nevoie atât de un Receptor GPS – ca „Stație de referință” situat la o poziție cunoscută (numită de control sau un punct de referință) și un al doilea receptor, “Rover”, situat în zona ce urmează a fi măsurată (determinată).

Informațiile de la cele două Receptoare GPS (Rover si Control) se combină pentru a determina poziția de Rover, cu acuratețea mai sus amintită. Avantajul existenței unei Stații de referință rezidă din potențialul nelimitat de utilizatori și aplicații la care servește, atât din punct de vedere practic cât și economic, datorită faptului că primește și stochează datele transmise de sateliți, respectiv gestionează datele și le face disponibile pentru utilizatorii GPS. Accesarea datelor se poate face în două moduri:

  • înregistrare și stocarea datelor GPS pentru “post de procesare”, datele fiind plasate pe site-uri web, utilizatorii având acces prin Internet;
  • transmiterea datelor pentru utilizarea în timp real, accesul la date realizându-se cu ajutorul unor modemuri radio sau GSM.

Pentru modul de “post de procesare” a datelor, tipul de fișier mai comun este RINEX (Receiver Independent Exchange), în timp ce pentru datele obținute în timp real datele pot fi furnizate în mai multe formate (RTCM, CMR).

În cele ce urmează dorim să venim în sprijinul celor care doresc să-și corecteze măsurătorile GPS, cu date disponibile gratuit. În acest sens, ca ca prim pas spre înregistrările GPS, trebuie accesat următorul site: http://igs.bkg.bund.de/.

Figura 1.

Aici veți găsi toate stațiile de referință de pe glob și apartenența la un anumit proiect. De asemenea putem observa dacă în ziua sau intervalul orar dorit se regăsesc informații sau dacă din anumite cauze acestea lipsesc.

Figura 2.

La nivelul țării noastre găsiți informații de la patru stații, prezentate ca distribuție în Figura 3.

Figura 3.

Căutarea în arhivă este destul de simplă, trebuind specificăt anul, ziua, stația, fișierul dorit și intervalul de timp, similar cu exemplul prezentat în Figura 4.

Figura 4.

Selectăm toate fișierele din intervalul dorit, ca în Figura 5, și salvăm fișierele în locația dorită. Trebuie să știm că fișierele pe care tocmai le-am luat sunt arhivate (Archived RINEX Navigation Files) și necesită o operație de „dezarhivare”.

Figura 5.

Acest lucru l-am realizat cu o aplicație gratuită numită Hatanaka și disponibilă la următoarea adresă http://www.lverma.nrw.de/produkte/downloads/images/Hatanaka_Win.zip. Dacă doriți, există și o aplicația DOS, disponibilă la http://sopac.ucsd.edu/dataArchive/hatanaka.html, utilă pentru procesarea în mod “batch” a datelor. Pentru utilizatorii obișnuiți, fără cunoștințe de construcție a scripturilor de tip .bat, o recomadăm pe cea de Windows, care, deși este în germană, este mai ușor de folosit. O dată descărcată și instalată aplicația, purcedem la „dezarhivarea” fișierelor, alegând locația unde au fost descărcate (Figura 6 dreapta) și selectându-le (Figura 6 stânga). După aceasta apăsați butonul UNIX>DOS.

Figura 6.

Selectați apoi din stânga sus toate fișierele cu extensia .08X, și apăsați „Dekomprimieren” (Figura 7).

Figura 7.

Cu asta ați terminat și puteți încărca fișierele RINEX în aplicația pe care o folosiți în lucrul curent. Evident dacă veți lua mai multe ore de înregistrări, așa cum am făcut în acest exemplu, va trebui să concatenați orele pentru a încărca un singur interval în aplicația dumneavoastră software. În acest sens puteți găsi mai multe soluții, mai mult sau mai puțin comerciale, noi prezentându-vă în continuare variantă comercială Leica GNSS QC Software, care dispune de această opțiune de concatenare, respectiv de rupere a unui fișier RINEX gratuit.

După ce ați realizat descărcarea și instalarea aplicației, la rulare se deschide fereastra din Figura 8, unde, în meniul File, găsiți submeniul Concatenate – RINEX.

Figura 8.

Selectați mai întâi fișierele tip RINEX Observation Files pentru a le aduce ca fișiere de intrare și alegeți locația unde doriți să salvați fișierul nou concatenat. După care repetați acest pas concatenând și fișierele tip RINEX GPS Navigation file. O dată realizate cele două fișiere puteți în sfârșit aduce înregistrările respective în aplicația dumneavoastră.

Figura 9.

De asemenea, aplicația vă mai oferă posibilitatea de a verifica calitativ fișierul RINEX rezultat sau orice alt fișier, prezentându-vă mai multe caracteristici (Figura 10).

Figura 10.

Discută articolul (6 comentarii)

Categorii