Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Cartografie electorală în linie de comandă

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 18 Feb 2020 | Secţiunea: Tutoriale | Categoria: /

2019 a fost un an fierbinte în istoria recentă a României. Iar unul din evenimentele principale ale acestui an au fost alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Evident, procesul electoral are o importantă dimensiune geospațială iar înțelegerea corectă și completă a rezultatelor se poate face doar ținînd cont de acest aspect, utilizînd mijloace specifice cartografiei. Demersul de față vine ca răspuns la o provocare foarte interesantă lansată pe Twitter sub eticheta #HartaPrezidentiale2019, provocare anunțată și pe lista de discuții a geo-spatial.org. Considerăm că acest demers are potențialul de a dinamiza comunitatea geospațială românească în a crea reprezentări cartografice statice sau interactive ce ne pot ajuta să înțelegem mai bine evenimetele din jurul nostru. Materialul de față a fost posibil datorită:

  • Disponibilității în format deschis a datelor cu privire la alegeri (BEC a publicat rezultatelor detaliate înregistrate în cele două tururi ale alegerilor pe o platformă dedicată;) și a celor geospațiale suport (ex: locațiile secțiilor de votare, limitele unităților administrativ teritoariale, județe, etc.);
  • Disponibilității unor foarte puternice soluții software open source ce aduc oricui posibilitatea de a face astfel de prelucrări și reprezentări.

Demersul are două scopuri:

  • Prezentarea pas cu pas a unor tehnici de lucru în prelucrarea datelor și obținerea de reprezentări cartografice relevante;
  • Sublinierea importanței faptului că o înțelegere comprehensivă a rezultatului acestui acestui exercițiu civic de bază, alegerile libere, nu se poate face doar doar prin seaca constatare a rezultatului la nivel de țară județ sau chiar UAT ci mergînd și analizînd mai în detaliu rezultatele, eventual prin coroborarea acestora cu alte surse de informații (ex: statistici demografice). Un exemplu foarte elocvent a celor exprimate anterior este reprezentat, în opinia noastră, de către analiza cartografică a ultimelor alegeri prezidențiale americane, creată de către Nick Knudson sub titul “Land Doesn’t Vote, People Do”.


Aplicația și materialul explicativ se găsește la https://geo-spatial.org/proiecte/alegeri2019.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii