Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Rețeaua rutieră națională a României (set de date vectorial)

de Andrei Nacu

Publicat la 11 Jan 2013 | Secţiunea: Download | Categoria: Date spațiale/Vector

Introducere

Acest set de date a fost realizat din nevoia de a dispune de un fișier vectorial generalizat cu rețeaua rutieră, care să poată fi folosit pentru hărți la scară mică ale României sau pentru hărți regionale. În momentul de faţă există baze de date libere, precum OpenStreetMap (în format shapefile pe site-urile Geofabrik și CloudMade Downloads) sau VMap0 care includ și infrastructura de transporturi. Datele din aceste surse trebuie însă prelucrate, generalizate, sau corectate acolo unde este cazul.

Abordare practică

Pornind de la datele OpenStreetMap (OSM), disponibile sub licență ODbL pe site-ul Geofabrik, am prelucrat drumurile în programul OpenJUMP GIS 1.5.2.

O problemă a fost găsirea unei metode optime de extragere a datelor rutiere relevante. Prima dată s-a încercat eliminarea tuturor drumurilor secundare, rezidenţiale şi a potecilor, lăsând doar căile cu atribut de tip motorway, trunk, primary și secondary. Însă dupa această operație au rămas foarte multe bulevarde și străzi principale în marile orașe care ar fi trebuit eliminate manual (Figura 1).

Figura 1 (Timișoara)

În al doilea rând era necesară o unire a secțiunilor de drum cu același indicativ, acestea venind din OSM foarte segmentate. Spre exemplu drumul național 6 București-Craiova-Timișoara-Cenad era divizat în 243 de linii. Din păcate și în acest caz s-a ivit un neajuns. O parte a drumurilor nu aveau numele scris în același fel, astfel încât un indicativ putea să fie înregistrat în 3-4 feluri (DN15, DN 15, Dn15, 15 etc.). În plus, atributul indicativului lipsea de multe ori pentru porțiunile din zona orașelor.

În final am luat decizia de a digitiza din nou toate drumurile într-un nou strat, considerând timpul necesar mai scurt decât pentru o post-prelucrare și corectare manuală a datelor OSM.

Realizarea setului de date

În noul strat vectorizarea s-a făcut cu un snapping cu o toleranță de 10 pixeli la vertecșii și liniile din stratul de referință OSM. Ca fundal suport s-a folosit un strat WMS cu imagini satelitare Microsoft Bing Maps (Figura 2). Aceste imagini sunt utilizate ca referință și în cadrul proiectului OpenStreetMap (termenii și condițiile de utilizare). Ca sursă secundară m-am consultat și cu harta disponibilă pe geoportalul ANCPI.

Figura 2

Drumurile au fost intenționat vectorizate într-un mod mai general pentru a rezulta un fișier potrivit pentru hărți la scara 1:300.000 – 1:500.000. La final a fost verificată topologia noului strat și s-a aplicat o generalizare pentru a uniformiza conținutul.

În tabelul de date atribut am introdus 3 câmpuri: Indicativ (indicativul de autostradă, drum naţional sau judeţean), Indicativ2 (indicativul secundar pentru drumurile europene) și Tip (tipul drumului: autostradă – A, drum european – DE, drum național – DN, drum județean – DJ).

Licenţa sub care sunt disponbile datele este ODbL

Avertisment

Din cauza surselor de multe ori contradictorii pot exista greşeli de conţinut. În cazul în care observaţi astfel de situaţii vă rog să le semnlaţi pe pagina de discuţii a articolului sau pe grupul geo-spatial pentru a fi corectate.

Download

Ultima versiune: decembrie 2014

drumuri_RO_Stereo70

drumuri_RO_GCS_Wgs84

Discută articolul (3 comentarii)

Categorii