Nomenclatorul MGI (Militar Geographische Institut): Iugoslavia & Austria
de Cristian Balint
Scurt istoric
Deoarece fosta federatie a implementat modelul de la MGI/Austria, acesta este bazat pe un elipsoid Bessel, cu punctul fundamental in orasul austriac Hermannskogel. Astazi, proiectia nu mai e valabila pentru Slovenia si Macedonia care au ales un alt sistem, derivat tot din MGI, dar mai localizat. Sistemul vechi se pastreaza inca, dat fiind ca foarte multe materiale ale fostei federatii sunt diponibile pentru intreg teritoriu balcanic. Acest sistem e inca cunoscut si folosit si astazi in mod similar sistemului nostru Gauss-Kruger versus Stereo70. Serbia in mod particular si inca cativa vecini inca tine la acest sistem la modul oficial, aceste informatii fiind corect reflectate in baza de date EPSG pentru cei ce doresc sa consulte exact.
Proiectia generica MGI este descrisa in detaliu de catre EPSG sub inregistrarea ‘MGI’, proiectie geografica, in grade, publicata sub codul EPSG:4312, dar apare si defalcat pe cele patru zone in care ea este divizata, sub denumirea ‘MGI / Balkan’, in unitati mercator si nu grade de aceasta data. EPSG este singura sursa care descrie aceste informatii, nici unul din guvernele sau institutiile tarilor din zone nu ofera oficial mai multe detalii.
Transformari
Pentru conversia geografic/mercator la WGS84 exista un set generic de transformare, cu 3 parametri, valabil pentru intreaga suprafata (EPSG:1306), la o precizie aproximativa de 7 metri, iar in mod particular, Slovenia, Croatia si Muntenegru au si un set de cate 7/10 parametri, determinati pentru o precizie ridicata pe teritoriul tarilor respectivelor tari, acestia putand fi consultati tot in baza de date EPSG, sub aliasurile ‘MGI to WGS84’.
Linkuri
- Nomenclatorul original, cu foile de harta disponibile, se gaseste pe site-ul oficial al Institutul Militar din Belgrad, cel detine oficial seturile cartografice.
- Un site neoficial, condus de catre amatorii de planorism/parasutism, unde gasiti publicate foile de harta scanate, cu aproape intreaga acoperire balcanica: Aviatie fara limite / Aviacia bez granica
Setul de date
Scripul publicat este simplu, usor de inteles si poate fi reutilizat in alte scopuri (generarea de alte griduri). Necesita doar instalarea limbajului Python si librariile GDAL, instalate pe un Linux, sau, mai simplu, suita FWTools pentru platforme Windows. Suplimentar am atasat un alt script pentru conversie MGI grade -> MGI mercator, respectiv WGS84.
- mgi-grid.py (Generator MGI Grid 100k , 050k, 025k LatLon)
- mgi-tomerc-wgs84.sh (MGI LatLon Generic -> MGI Zone 7 Mercator -> WGS84)
Seturile vectoriale de date sunt disponibile atat in proiectia de baza lat/long, conform foii de plansa, cat si in unitati metrice mercator. Ambele sunt publicate in format de fisier ESRI Shapefile. Pentru cei mai putin experimentati am publicat si o varianta in format KML (Keyhole Markup Language), in WGS84, pentru vizualizarea si localizarea usoara a foilor de harta in aplicatia Google Earth. Conversia la WGS84 a fost realizata cu transformarea generica EPSG:1306, verificata cu puncte GPS cunoscute de catre autor.
- mgi-all.zip (MGI LonLat Grid – (EPSG:4312) ESRI shapefile)
- mgi-merc.zip (MGI Zone 7 Mercator Grid – (EPSG:31277) ESRI shapefile)
- mgi-wgs84.zip (MGI Zone 7 Grid – (WGS84) fisier KML)
Disclaimer
Acest articol, cat si seturile de date prezentate, sunt lipsite de orice drept de proprietate intelectuala restrictiva publicului, este declarat cu drepturi depline de uz public ‘Public Domain’. Materialele prezentate se supun drepturilor de autor specificate pe site-ul de provenienta geo-spatial.orh. Suita GDAL este sub licenta Public Domain, compatibila cu acest articol, iar marca inregistrata ESRI se poate supune unor legi prin simpla folosire a denumirii, in aceasta privinta autorul articolului declara ca nu este afiliat sub nici un fel acestor marci, ele fiind amintite si utilizate ca denumire in scop pur documentativ si exemplificatoriu.
Autorul nu raspunde de eventuale materiale disponibile la paginile web enumerate.