Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Nomenclatorul Hartilor Militare Sovietice

de Cristian Balint

Publicat la 21 Oct 2008 | Secţiunea: Download | Categoria: Index/Hărți

Introducere

Articolul isi propune publicarea nomenclatoarelor si documentarea sistemului de proiectie utilizat in cartografia militara sovietica, intr-un set de date vectoriale. Aceste harti topografice sunt disponibile pe Internet si cuprind o suprafata a impresionanta planetei, incluzand si Romania, la o calitate cu totul deosebita. Totodata, ne-am propus sa facem public si scriptul care genereaza nomenclatorele, acesta fiind valabil, pana intr-un anumit punct, si pentru bine cunoscutele harti in sistem Gauss-Kruger al Directiei Topografice Militare de la noi din tara.

Scurt Istoric

Romania, alaturi de fostele tari sovietice, a adoptat si copiat sistemul denumit de sovietici ‘Система Цоордонат 1942 / Sistema Coordonat 1942’, un sistem elaborat pe un elipsoid Krassovsky, cu punctul fundamental langa observatorul astronomic din Pulkovo, Rusia. Acest sistem este folosit si astazi, atat in Federatia Rusa, cat si in fostele tari sovietice, datorita faptului ca exista inca foarte multe materiale disponibile in acest sistem. Oficial aproape toate aceste tari ex-sovietice au adoptat sisteme proprii de proiectie si coordonate mult mai localizate.

Descriere

Sistemul de coordonate intalnit pe aceste harti ‘Sistema Coordonat 1942’ este descris in detaliu in baza de date EPSG, sub codul generic EPSG:4284. Sistemul acopera intreaga planeta, este divizat pe un fus cu pasul de 6 grade, iar pentru a obtine o detaliere si o localizare pe fusuri se foloseste o defalcare la 3 grade in loc de 6 grade (in functie de scara), dar in subsisteme cu unitati metrice, tip mercator, de data acesta. Toate aceste zone se regasesc in baza EPSG sub aliasurile ‘Pulkovo 1942 / Gauss-Kruger’, respectiv ‘Pulkovo 1942 / 3-degree’. Aceste fusuri acopera Africa, Europa, Rusia si Asia.

Fostii sovietici au folosit pentru anumite interese locale, cum este Marea Caspica, sisteme locale (Ex: Caspian Sea Mercator), in principiu derivate tot din sistemul 1942. In zonele polare, din ambele emisfere, au fost redactate foi de harta astfel incat 3 planse sa compuna una singura, deoarece cu cat se apropie de poli cu atat plansa ar fi mai ingusta in latime, scopul fiind obtinerea unor deformari minime la poli. Cei interesati de aceste particularitati si detaliile tehnice pot studia baza de date EPSG. In arhive exista foarte putine materiale scanate pentru regiunile polare, iar in literatura nu exista referinte clare asupra modului in care a fost gandit sistemul de coordonate si particularitatile lui.

Transformari

Pentru transformarile de coordonate de la sistem 1942 la WGS84 exista mai multe seturi de parametrii, in functie de zona, neexistind un set unic, generic, care rezolva intreaga planeta, asa cum fac referire, in mod eronat, mai multi autori. Informatii despre zonele de interes si transformarile localizate pot fi consultate in EPSG, sub aliasurile ‘Pulkovo 1942 to WGS84’. Dintre multitudinea de zone de valabilitate disponibile, amintim doar cateva: Russian Federation, Poland, Germany, Central Asia, Caucaz, Europe / FSU, Romania, fiecare cu un set particular de transformari.

Ca recomandare, atunci cand se lucreaza cu harti rusesti pentru suprafata Europei/FSU, se poate utiliza transformarea cu 7 parametri, recent actualizata: EPSG:15865, aceasta asigurand o precizie de 4.5m, cu mult mai precisa decat cea veche ‘EPSG:1293’. Pentru Romania puteti incerca transformarea publicata de ANCPI, pentru elipsoidul ‘S42 / Romania’ (echivalent cu sistemul Pulkovo 1942). Pentru alte regiuni sau tari e bine sa consultati si sa alegeti transformarea care potriveste cel mai bine pentru regiunea respectiva. EPSG cuprinde momentan 17 asemenea transformari, pe diverse suprafete, dar este foarte posibil ca, in viitor, baza de date sa fie ajustata si re-actualizata.

Setul de date

Scripul publicat este simplu, usor de inteles si poate fi reutilizat in alte scopuri (generarea de alte griduri). Necesita doar instalarea limbajului Python si librariile GDAL, instalate pe un Linux, sau, mai simplu, suita FWTools pentru platforme Windows.

Seturile vectoriale de date, in proiectia de baza lat/long, conform foii de plansa, sunt publicate in format de fisier ESRI Shapefile, varianta in format KML (Keyhole Markup Language) in WGS84 nefiind posibila datorita suprafetei foarte mari. Materialul contine totusi si un set in format KML, acesta fiind recomandat utilizarii pentru teritoriul Europei (*conform Europe/FSU). Ramane in sarcina utilizatorului sa-si gaseasca zona de lucru, sa segmenteze gridul si sa reproiecteze datele utilizand transformarea cea mai potrivita, asa cum este descris in acest articol.

Legaturi utile

  • Mapstor: un site comprehensiv, care dispune de o colectie impresionanta de harti, disponibile pentru download si pe suport CD/DVD pentru o suma modica.
  • Let’s Go !: site afiliat Mapstor, de unde foile de harta scanate pot fi descarcate gratis (una cate una). Aici gasiti foi 1:100k pentru teritoriul Romaniei.
  • vlasenko.net: Un alt site de unde se pot descarca harti scanate sovietice. Ofera o harta a lumii cu acoperirea foilor de harta disponibile.
  • TopoMaps: harti scanate.
  • SovietMaps.com: cea mai buna sursa online de informatii referitoare la hartile sovietice.
  • Technical manual TM30-548: Un gid al simbolisticii utilizate in cartografia militara sovietica (in engleza), gazduit de Universitatea Berkeley din SUA:

Disclaimer

Acest articol, cat si seturile de date prezentate, sunt lipsite de orice drept de proprietate intelectuala restrictiva publicului, este declarat cu drepturi depline de uz public ‘Public Domain’. Materialele prezentate se supun drepturilor de autor specificate pe site-ul de provenienta geo-spatial.org. Suita GDAL este sub licenta Public Domain, compatibila cu acest articol, iar marca inregistrata ESRI se poate supune unor legi prin simpla folosire a denumirii, in aceasta privinta autorul articolului declara ca nu este afiliat sub nici un fel acestor marci, ele fiind amintite si utilizate ca denumire in scop pur documentativ si exemplificatoriu.

Autorul nu raspunde de eventuale materiale disponibile la paginile web enumerate.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii