Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Monitorizarea speciilor de vegetație acvatică submersă din Delta Dunării prin mijloace de teledetecție

de Dan Boerencu

Publicat la 29 Sep 2015 | Secţiunea: Download | Categoria: Documente/

Teza de disertație, cu titlul Monitorizarea speciilor de vegetație acvatică submersă din Delta Dunării prin mijloace de teledetecție a fost susținută în septembrie 2015, la Facultatea de Geografie, din cadrul Universității din București.

Conținutul integral al lucrării, poate fi descărcat de aici.

Introducere

Sistemele ecologice din zonele umede ocupă un rol important în ciclurile biogeochimice globale sau regionale şi constituie sursă, zonă de depozitare şi de transformare pentru diferite materiale organice şi anorganice. Fluxurile de nutrienţi, de sedimente şi substanțe rezultate în urma activităţilor umane, transportate de sistemele acvatice sunt absorbite şi procesate în zonele umede. În plus, aceste zone influențează ciclurile hidrologice şi se constituie în habitat pentru o mare diversitate de specii de plante și animale.

Delta Dunării este una dintre cele mai importante zone umede din Europa. Dinamica acestui ecosistem este influenţată de variaţiile sezoniere ale nivelului apei. Vegetaţia acvatică şi de mlaştină reprezintă aproximativ 70% din unităţile de vegetaţie existente în deltă (Hanganu et. al, 2002) şi ocupă un rol important în cadrul acestui sistem ecologic acţionând ca filtru pentru nutrienţii şi sedimentele care ajung în această zonă.

Datorită suprafeţei considerabile a deltei şi a accesibilităţii reduse a anumitor zone mijloacele de teledetecţie constituie un instrument important pentru studierea dinamicii vegetaţiei acvatice submerse şi flotante.

Această lucrare îşi propune să evalueze aplicabilitatea utilizării metodelor de procesare digitală a imaginilor Landsat pentru evaluarea suprafeţelor acoperite de vegetaţie acvatică şi este organizată în patru capitole:

  • Capitolul 1 – Istoricul cercetării
  • Capitolul 2 – Tehnica de lucru şi metodologia
  • Capitolul 3 – Rezultate şi discuții
  • Capitolul 4 – Concluzii
Discută articolul (0 comentarii)

Categorii