Istoricul cartografiei geomorfologice
de Ștefan Constantinescu
Lucrarea profesorului Mihai Grigore intitulată Cartografie geomorfologică a apărut la Centrul de multiplicare al Universității din București în anul 1972. Pentru orice geomorfolog aceasta a constituit un reper important, mai ales atunci cînd se pune problema întocmirii unui material cartografic. Mulți dintre noi am răsfoit paginile lucrării în timpul studenției, motivați eventual de trecerea unui examen sau din pură curiozitate.
Poate că o parte dintre cititorii acestui material se vor întreba cît de actuală mai poate fi o astfel de lucrare în perioada reprezentărilor 3D, a numeroaselor programe de editare grafică și de analiză GIS. Răspunsul sper să-l găsiți în lecturarea capitolului II, intitulat Istoricul cartografiei geomorfologice (pag. 23-76). Nu ne-am oprit întîmplător în propunerea acestor pagini. Recitindu-le acum am realizat cît de dificil ar fi să reconstitui o istorie a cartografiei geomorfologice la nivel internațional și local.
Într-o perioadă în care distanța dintre cartografie și artă era extrem de mică apariția tehnicilor noi de reprezentare a reliefului (prin hașuri, tente de umbre, blocdiagrame etc.) a constituit la momentul respectiv un element de noutate absolută. Toate acestea sunt descrise în paginile profesorului Grigore pas cu pas. Trimiterea la o serie de materiale cartografice uitate de mult, altele total necunoscute, induc tînărului geomorfolog adevărata dimensiune a cunoașterii personale. Poate că multe dintre hărțile analizate în acest capitol ar merita să fie rediscutate în prezent, scoase din rafturile bibliotecilor, scanate și puse pe Internet.
Cu siguranță că demersul profesorului ar merita continuat, dacă ținem cont că au trecut peste 30 de ani, timp în care cartografia geomorfologică a suferit schimbări radicale.