Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Hărțile sovietice 1: 100 000 reproiectate în Stereo70

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 14 Feb 2010 | Secţiunea: Download | Categoria: Hărți/Vechi

Introducere

Încă dinainte de declanșarea celui de al doilea război mondial, URSS a demarat unul din cele mai ambițiose proiecte cartografice din istorie. Scopul, cartografierea în cele mai mici detalii a întregului glob pămîntesc. Giganticul efort, strict secret, a angrenat zeci de mii de specialiști din mai multe centre topografice răspîndite pe cuprinsul uniunii. Pînă la prabușirea URSS au reusit să întocmească un număr absolut impresionant de foi de hartă, extrem de detaliate (similare cu hărțile topografice militare românești). Astfel, întrega lume a fost cartată la scările 1:1,000,000; 1:500,000; 1: 200,000. Mai toată Asia, Europa, America de Nord și nordul Africii la scara 1:100,000. URSS și Europa la scara 1:50,000. URSS și țările din estul Europei la scara 1:25,000. Un sfert din URSS 1:10,000. Mii de orașe din întreaga lume au fost cartografiate la scările 1:25,000 și 1:10,000. După colapsul URSS, proiectul a ieșit la lumină iar hărțile au început să circule prin lume. Astăzi, pe diverse site-uri, se găsesc, atît gratis cît și contra cost, foarte multe copii scanate din această impresionantă colecție cartografică.

Abordare practică

Foile de hartă, scara 1: 100,000, ce acoperă teritoriul României, pot fi descărcate individual (gratuit) de pe http://poehali.org sau la pachet (contra unei sume modice) de pe http://mapstor.com. Hărțile sînt deja georeferențiate (proiecție Transverse Mercator, datum Pulkovo 1942) folosind 9 puncte de control și sînt livrate în format OziExplorer (fișier .gif + fișier .map). După descărcare am constatat că printre hărți se găsesc și două foi din seria editată de Direcția Topografică Militară. Am procedat la eliminarea lor. Cu ajutorul GDAL am reproiectat hărțile în Stereo70 și am creat un mozaic național.

Drepturile de autor

Imediat după ce am aflat de disponibilitatea acestor seturi de date ne-am pus problema drepturilor de autor. Site-urile de unde acestea puteau fi descărcate nu făceau nicio precizare în acest sens. După mai multe căutări pe Internet am aflat următoarele:

  • Conform lui John Davies (sovietmaps.com): URSS nu a semnat Convenția de la Berna cu privire la protecția internațională a dreptului de autor. Ca atare, la momentul producerii, hărțile nu intrau sub protecția legilor în afara URSS. Ulterior (1996) Rusia a semnat această convenție. Nu este însă clar dacă acest lucru are efect retroactiv. Mai mult, nu se știe nimic despre regimul hărților aflate în depozite/colecții din țări ce intrau în componența fostei URSS, altele decît Rusia.
  • În prefața cărții Russian Military Mapping : a Guide to the Most Comprehensive Source of Global Geospatial Intelligence, editată de East View Cartographic (unul din principalii distribuitori a hărților sovietice) în 2005, se precizează că aceste hărți sînt acum în domeniul public: "We hope that the present volume will help illuminate this exceptional information resource, which now comprises an important part of the public domain".
  • Am scris un e-mail celor de la http://mapstor.com, întrebînd atît de problema drepturilor de autor cît și dacă putem redistribui hărțile pe geo-spatial.org sub formă de date brute și servicii. Răspunsul, primit de la doamna Olga Tumilovich, a fost următorul:
    "Dear Vasile Craciunescu,
    As for the usage of our maps, we support every iniciate of improving the quality of maps availible on the web. So you are free to use our maps in project that you have described.
    As for the linecence the thing is that soviet topographic maps are not copyrighted since the Soviet Union was not a signatory to the Berne Convention on copyright."
  • Accesarea hărților folosind servicii online

    WMS (Web Mapping Service)

    WMS este cel mai cunoscut serviciu standard de livrare a datelor raster. Serviciul WMS geo-spatial.org poate fi accesat la următoarea adresă:

    https://www.geo-spatial.org/geoserver/ows?service=WMS&request=GetCapabilities

    Datele pot fi vizualizate folosind un cliend desktop (recomandăm QGIS, uDig sau gvSIG), selectînd stratul "geospatial:mozaic_soviet" (Figura 1). Serverul geo-spatial.org poate returna datele în oricare din sistemele de coordonate incluse în baza de date EPSG.

    Exemplu accesare hărți via WMS în QGIS

    Figura 1. Exemplu accesare a hărților via WMS în QGIS.

    WMS-C

    WMS-C este o propunere de standard OGC, derivat din WMS, ce folosește mecanisme de tile & caching pentru a îmbunătăți performanța serviciului cartografic. Capabilitățile serviciului WMS-C pot fi consultate la:

    http://www.geo-spatial.org/geoserver/gwc/service/wms?service=WMS&version=1.1.1&request=getcapabilities&tiled=true

    Dezavantajul major al abordării de tip tile&caching este imposibilitatea reproiectării datelor la nivel de server. geo-spatial.org oferă acces la hărțile sovietice via WMS-C pentru trei sisteme de coordonate: geografic/WGS84 (EPSG: 4326), Spherical Mercator (EPSG: 900913), Stereo70 (EPSG: 31700). Pentru vizualizarea datelor într-un client desktop (la data scrierii acestor rînduri, uDig, varianta technology preview 1.2-M9, era singura aplicație GIS desktop care permite încărcarea datelor via WMS-C: Figura 2) sau web, va trebui să selectați straturile "geospatial:mozaic_soviet" (pentru 4326 sau 900913) sau "geospatial:mozaic_soviet_stereo70" (pentru 31700).

    Exemplu accesare hărți via WMS-C în uDig

    Figura 2. Exemplu accesare a hărților via WMS-C în uDig.

    Google Earth

    Prin intermediul funcționalităților incluse în GeoWebCache, sîntem în măsură să vă oferim acces la hărțile sovietice prin intermediul Google Earth (Figura 3).

    Exemplu accesare hărți via Google Earth

    Figura 3. Exemplu accesare a hărților via Google Earth.

    Fișierul KML care permite acest lucru poate fi descărcat de aici.

    Download

    Hărțile georeferențiate pot fi descărcate individual în format GeoTiff. Am considerat utilă includerea unor filtre care să permită identificarea rapidă a trapezelor din zona de interes. Practic, utilizatorii pot folosi o hartă interactivă a României pentru a selecta zona de interes cu ajutorul mouse-ului (drag-and-release daca se folosește instrumentul de selectare de tip dreptunghi, sau click-stînga, dacă se folosește instrumentul de selectare punctual). Pentru a face selecții multiple se ține apăsată tasta Shift în timp ce se acționează mouse-ul. Identic, pentru a comuta starea uneia sau a mai multor foi de hartă, se ține apăsată tasta Alt. Selecția curentă poate fi ștearsă folosind butonul "Ștergere Selecție". Cu ajutorului icon-ului "+" din partea din dreapta-sus a hărții se poate schimba harta din fundal (utilizatorul poate alege între Google Satellite, Google Physical sau OpenStreetMap) și se poate ascunde/afișa caroiajul cu extinderea hărților sovietice. Navigarea în hartă (zoom și pan) se face cu ajutorul controlului din partea dreapa-sus a hărții. Confirmarea operațiunii de filtrare se face prin apăsarea butonului Aplicare filtru. Rezultatul: afișarea în tabel doar a foilor de hartă cuprinse de selecția interactivă. Cu o funcționalitate similară vin filtrele județ (permite afișarea trapezelor din județele selectate), indicativ 100k (permite selectarea trapezelor care se suprapun peste foile de hartă topografice scara 1: 100 000), indicativ (permite afișarea trapezelor selectate). În caseta de download, care apare în urma selectării unei foi de hartă, se poate opta pentru descărcarea hărții georeferențiate în format GeoTiff. Pe lîngă opțiunile de descărcare amintite, utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza hărțile online, într-o aplicație cartografică interactivă.





    Mozaic Download Google Earth
    GeoTiff KML
Discută articolul (9 comentarii)

Categorii