DESCRIPTIO ORBIS ANTIQVI...
de Ștefan Constantinescu
DESCRIPTIO ORBIS ANTIQVI in XLIV Tabulis exhibita a IO DAVIDE KOELERO Hist. et Polit. P.P. Altdorfino studio atque Opera Chriftophori Weigelii Norimbergae cum Privilegio Sacrae Caefareae Majestatis.
Atlasul pe care îl prezentăm aici a apărut în anul 1720, fiind opera lui Johann David Koehler și a lui Christoph Weigel.
Mulțumim pe această cale domnului profesor Ioan Rus care ne-a facilitat consultarea acestui material.
Johann David Koehler
S-a născut la Colditz în 1684 și a decedat la Gottingen în 1755. A fost profesor la Altdorf-Nurnberg (aici desfășurând și o activitate de bibliotecar), iar din 1735 a devenit primul titular al catedrei de istorie din cadrul nou înființatei universități din Gottingen. Un specialist reputat în istoria Imepriului Romano-Germanic, Koehler a fost preocupat de studiul numismaticii, fapt dovedit cu prisosință și în lucrarea de față, fiecare planșă fiind însoțită de monede specifice teritoriului respetiv. Atlasul Descriptio orbis antiqui (1720) reprezintă cea mai importantă lucrare cartorafică a lui Koehler, operă construită cu ajutorul editorului său Christoph Weigel. Departe de fi un cartograf în adevăratul sens al cuvântului, J.D. Koehler a compilat mai degrabă lucrări prexistente, stilul hărților sale putând fi ușor recunoscut. Vom găsi reprezentări tributare viziunii ptolemeice, sau lui Ortelius, pentru a-i cita pe cei mai importanți cartografi care l-au inspirat pe german. (Historical Atlases: the First Three Hundred Years, 1570-1870 by Walter A. Goffart).
Johann David Koehler (1684-1755)
Activitatea sa de pionerat în cadrul științelor informației și a organizării bibliotecilor poate fi urmărită în excelentul articol semnat de Wallace Koehler și Vera Blair. Preocupările sale atingeau un spectru larg, dar reușeau să se completeze în final, produsul cartografic reprezentând astfel rezultatul integrator al acestora. Logica, istoria, numismatica, genealogia, sau armele medievale erau tot atâtea direcții de explorare pentru profesorul german.
Christoph Weigel
A trăit între 1654-1726 fiind un cunoscut cartograf și editor, iar din anul 1719 a lucrat la Nurnberg, loc unde l-a cunoscut pe Koehler. Hărțile sale sunt construite în stilul tipic al Germaniei de Sud, lucrări asemănătoare cu ale lui Johann B. Homann. Printre alte preocupări ale lui Weigel se înscriu și cele de giuvaergiu, aurar, gravor etc.
În activitatea de documentare întreprinsă am gasit o altă lucrare semnată de Weigel, care poate fi consultată integral în format electronic: Orbis Terrarvm In Nuce, sive Compendium Historiae Civilis Chronologicum in sculptura memoriali.
Alte proiecte la care Koehler și Weigel au colaborat:
Atlas scholasticus et itinerarius; Bequemer Schul- und Reisen-Atlas (1724)
Atlas manualis scholasticus (1712)
Atlasul de față este alcătuit dintr-un număr de 44 de planșe, cu dimensiunea de 381 × 257 mm. El cuprinde o hartă a lumii, 2 hărți ale Europei, 2 hărți ale Asiei, Africa, Grecia, Marea Britanie, Italia, Sicilia, Corsica, Sardinia, Pen Arabă, Palestina, Siria, Armenia, Persia, India, Egipt, precum și câteva detalii ale unor orașe.
DOWNLOAD (238 MB format .zip)
Materialul grafic nu putea ajunge în forma finală fără eforturile colegilor Vasile Crăciunescu, Cristian Flueraru și Ionuț Ovejanu. Este mai degrabă un proiect de echipă dintr-o serie pe care o dorim cât mai lungă.