Datele SRTM90 reproiectate în Stereo70
de Vasile Crăciunescu
Publicat la 06 Sep 2007 | Secţiunea: Download | Categoria: Date spațiale/MNAT
Actualizare 07.10.2007: Au fost adăugate două filtre noi: județ și indicativ.
Introducere
Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) este ultimul proiect de realizare a unui model numeric altimetric global, utilizînd datele colectate în Februarie 2000 de un senzor radar montat la bordul navetei spațiale Endeavour. Proiectul, coordonat de NASA (National Aeronautics and Space Administration) și NGA (National Geospatial-Intelligence Agency), a urmărit realizarea și distribuția datelor la rezoluții de 30 secunde de arc (SRTM30 set de date menit să înlocuiască GTOPO30), 90 metri (SRTM90) și 30 metri (date disponibile momentan doar pentru Statele Unite ale Americii).
Datele oficiale, procesate pînă în acest moment, pot fi descărcate gratuit de pe site-ul NASA sau prin intermediul interfeței USGS Seamless Data Distribution System. La acest moment, NASA oferă două versiuni ale datelor SRTM90: v1 și v2 (finished version). Diferența dintre cele două versiuni constă în reprocesarea datelor pentru eliminarea golurilor cauzate de corpurile de apă, folosind o masca de apă globală foarte detaliată. Seturi de date derivate din SRTM se găsesc în diferite alte locații, cele mai importante fiind cele găzduite de:
- Universitate din Maryland, prin intermediul GLCF (Global Land Cover Facility). Aici datele sînt accesibile atît prin intermediul unei atractive interfețe grafice cît și direct prin FTP. Mai mult, datele pot fi descărcate în tile-uri ce respectă modul de împărțire clasic (1ºx1º) sau cel al scenelor LANDSAT.
- Consorțiul CGIAR-CSI. Datele SRTM procesate în vederea eliminării golurilor sînt distribuite de prin intermediul unui geoportal. O interfată grafică prietenoasă permite identificarea și descărcarea datelor sub formă de tile-uri 5ºx5º (format ESRI ASCII sau GeoTiff).
Abordare practică
Intenția noastră a fost de a reproiecta datele SRTM în sistem de coordonate Stereografic 1970 și a le distribui sub forma unui mozaic național și în trapeze individuale ce respectă modul de împarțire a hărților topografice 1: 100 000.
Inițial am ales ales ca sursă primară datele CGIAR. Am făcut această alegere, în defavoarea datelor originale NASA/USGS, datorită unui artefact ce afectează nordul Dobrogei (Figura 1). În restul țării cele două seturi de date par identice. După o lectură mai atentă a disclaimer-ului de pe portalul CGIAR am constatat că licența datelor ne împiedică să le re-distribuim fără acordul lor scris (mulțumiri lui Marius Jigmond pentru observație). Mai mult, utilizatorii pot utiliza aceste date doar în scopuri necomerciale. Cum nu dorim să limităm posibilitățile de utilizare a datelor, am fost siliți să ne întoarcem la datele SRTM originale, oferite de NASA cu licență "public domain". Artefactul din nordul Dobrogei a fost eliminat folosind versiunea v1 a datelor SRTM (neafectată de artefact).
Figura 1. Datele SRTM pentru nordul Dobrogei: NASA/USGS (stînga), CGIAR (dreapta).
Mozaicarea și reproiectarea datelor a fost făcută cu ajutorul aplicației Global Mapper. De aici, mozaicul a fost exportat în format ESRI ASCII (.asc) și GeoTiff (.tif) la o rezoluție spațială de 80 metri. Pentru tăierea datelor după foile de hartă scara 1: 100 000 s-au făcut mai multe încercări. Pentru început am încercat extensia Mila Grid pentru ArcView 3.x. Aceasta promitea extragerea multiplă de subseturi raster, folosind pentru delimitare un caroiaj poligonal vectorial și atributele unui cîmp de tip text pentru numele fișierelor de ieșire. Din păcate funcția de sincronizare a fișierelor obținute cu nomenclatura standard a foilor de hartă nu a funcționat într-o manieră satisfăcătare. Am reluat procedura utilizînd funcția Extract by Mask din ArcGIS 9.x. Pentru a automatiza procesul de tăiere și export în format ESRI ASCII am folosit funcționalitatea ModelBuilder. După mai multe teste, pentru a evita apariția golurilor între datele foilor de hartă vecine, am optat pentru aplicarea unui buffer de 100 metri la caroiajul 1: 100 000 standard. Caroiajul utilizat poate fi descărcat de aici.
În final, am folosit funcția Batch convert/reproject din GlobalMapper pentru a converti datele obținute și în format GeoTiff.
Download
Descărcarea trapezelor individuale sau a mozaicului național se face direct din tabelul din josul paginii. Se opta pentru formatul de fișier ESRI ASCII sau formatul GeoTiff. Parametrii proiecției (Stereo70) pot fi descărcați separat sub formă de fișier prj, atît în format standard WKT (OGC Well Known Text) cît și în formatul vechi de fișier prj (recomandat utilizatorilor aplicației Global Mapper). Deoarece numărul trapezelor corespunzătoare foilor de hartă scara 1: 100 000 este destul de mare (204) am considerat utilă includerea unor filtre care să permită identificarea rapidă a trapezelor din zona de interes. Practic, utilizatorii pot folosi harta României pentru a selecta zona de interes în manieră interactivă, cu ajutorul mouse-ului (drag-and-release). Confirmarea operațiunii de filtrare se face prin apăsarea butonului Aplicare filtru. Rezultatul: afișarea în tabel doar a foilor de hartă cuprinse de selecția interactivă. Cu o funcționalitate similară vin filtrele județ (permite afișarea trapezelor din județele selectate) și indicativ (permite afișarea trapezelor selectate).
Trapez | Preview | Download |
---|---|---|
Toate .zip | - | ESRI ASCII | GeoTiff | Prj GM | Prj WKT |
Mozaic Ro | ESRI ASCII | GeoTiff | Prj GM | Prj WKT |