Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

CăutareRSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Datele Landsat ETM+ în Stereo70

de Marius Jigmond

Publicat la 18 Oct 2007 | Secţiunea: Download | Categoria: Date spațiale/Raster

Introducere

Cum nu aveam ce face zilele astea, eu și Vasile ne-am apucat să creăm set-uri de date SRTM și Landsat pentru România (de fapt doar eu nu aveam ce face, Vasile era ocupat pînă noaptea). Datele originale pot fi descărcate gratuit din mai multe locuri; eu le-am luat de la GLOVIS în format GeoTiff. Majoritatea scenelor sînt din anul 2000, excepție făcînd o scenă din 1999 și una din 2001. De asemenea, perioada de timp pentru scenele din anul 2000 se întinde din iunie pînă în octombrie.

Chestiuni practice

Am folosit Erdas Imagine 9.1 pentru mozaicarea scenelor si Global Mapper pentru reproiectarea datelor in Stereo70. Am mozaicat fiecare bandă (vezi detalii), inclusiv benzile 6, una low-gain (61) și una high-gain (62). În plus am suprapus benzile 1,2,3 pentru a crea o imagine color. Acest mozaic color este disponibil doar in format compresat ECW. Această compresie a fost realizată cu FWTools și ER Mapper Image Compression SDK. Mozaicul necompresat nu este disponibil pentru download din cauza mărimii (10.7 GB). Mozaicurile au fost tăiate folosind aceleași foi de caroiaj (cu buffer de 100m) folosite de Vasile pentru tăierea mozaicului SRTM. Pentru tăiere am folosit ArcGIS 9.2, unde am creat un model ce taie toate benzile pentru o anumită foaie. Ideal ar fi fost să scriu un script care să ruleze modelul pentru toate foile :-). Datele rezultate sînt în format GeoTiff, iar pentru benzile 123 suprapuse am inclus și formatul ECW. Conversia la ECW s-a facut in mod batch cu ER Mapper Image Compressor" Vreau să menționez că scenele nu au fost îmbunătățite din punct de vedere vizual; am lăsat această opțiune la alegerea utilizatorului. De asemenea, pentru vizualizarea corectă a scenelor color trebuie să folosiți următoarea combinație de benzi/culori: Roșu(Red) -Banda 3, Verde(Green)-Banda 2, și Albastru(Blue)-Banda 1.

Download

Această secțiune este preluată aproape integral din articolul pentru date SRTM. Interfața de download a fost creată exclusiv de Vasile. Descărcarea trapezelor individuale sau a mozaicurilor naționale se face direct din tabelul de mai jos. Cum am menționat mai sus datele sînt în format GeoTiff iar în cazul scenelor color se poate opta și pentru formatul de fișier ECW. Utilizatorii pot folosi harta României pentru a selecta zona de interes în manieră interactivă, cu ajutorul mouse-ului (drag-and-release). Confirmarea operațiunii de filtrare se face prin apăsarea butonului Aplicare filtru. Rezultatul: afișarea în tabel doar a foilor de hartă cuprinse de selecția interactivă. Cu o funcționalitate similară vin filtrele județ (permite afișarea trapezelor din județele selectate) și indicativ (permite afișarea trapezelor selectate).

Nord:
(din 204)
Est:
Vest:
Sud:

Trapez Preview Download
Mozaic RGB Click pentru imaginea mărită ECW
Mozaic benzi Click pentru imaginea mărită B1 | B2 | B3 | B4 | B5 | B61 | B62 | B7 | B Pan |
Discută articolul (20 comentarii)

Categorii