Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Datele Corine Land Cover 2000 reproiectate în Stereo70

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 24 Feb 2008 | Secţiunea: Download | Categoria: Date spațiale/Vector
Actualizare 04.03.2008: 1. A fost adăugat un fișier ArcGIS (.lyr) legendă nou, tradus și adaptat în română de Viorel Chendeș, ajutat cu sugestii de Adrian Ursu și Cristian Flueraru
2. A fost refăcut setul de date CLC pe baza contribuției lui Bogdan Roșca, dispărînd astfel o serie de artefacte.
3. A fost înlocuit în numele fișierelor Shapefile semnul "-" cu "_" deoarece am observat că ArcGIS "se plînge" uneori de utilizarea de caractere invalide în numele fișierului.
4. A fost adăugată în licență o referire către instituțiile românești care au realizat setul CLC2000.
5. Au fost reparate o serie de link-uri orfane.

Introducere

Corine Land Cover 2000 (CLC200) este setul de date europen de referință pentru modul de acoperire al terenului. Setul 2000 a fost realizat pe baza experinței acumulate în primul proiect CLC, la începutul anilor '90. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană și realizat în parteneriat cu mai multe instituții europene. 29 de țări au fost implicate în realizarea acoperirilor naționale (Albania, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie). În România CLC2000 a demarat în Martie 2002 și a fost finalizat în Septembrie 2004, gestionat fiind de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii".

Sistemul de clasificare CLC2000 cuprinde 44 de clase distincte grupate pe 3 nivele ierarhice. Baza de date satelitară care a stat la baza realizării CLC2000, cunoscută sub denumirea de IMAGE2000, a fost compusă din imagini de tip LANDSAT ETM+. Pentru mai multe detalii tehnice privind tehnica utilizată pentru obținerea datelor de acoperire vă recomandăm ghidul metodologic IMAGE2000 & CLC2000

Abordare practică

Intenția noastră a fost de a reproiecta datele CLC2000 în sistem de coordonate Stereografic 1970 și a le distribui sub forma unui mozaic național și în trapeze individuale ce respectă modul de împarțire a hărților topografice 1: 100 000. Pentru aceasta, datele, în format ESRI Shapefile, au fost decărcate, sub forma unor sub-seturi predefinite, de pe pagina EEA folosind aplicația interactivă de webmapping (Figura 1).

Sub-seturile astfel obținute, în sistem de coordonate ETRS89, au fost mozaicate și omogenizate (operațiuni succesive de dissolve, single part to multipart etc.) pentru a obține un fișier cu acoperire națională. Mozaicul rezultat a fost trecut în sistem de coordonate geografic și de aici mai departe în Stereo70

Mozaicarea și reproiectarea datelor a fost făcută cu ajutorul aplicației ArcGIS. Mai departe, am trecut la tăierea datelor folosind caroiajul standard pentru foile de hartă topografice 1: 100 000. Caroiajul utilizat poate fi descărcat de aici.

Download

Descărcarea trapezelor individuale sau a mozaicului național, în format ESRI Shapefile, se face direct din tabelul din josul paginii. Parametrii proiecției (Stereo70) pot fi descărcați separat sub formă de fișier prj, în format standard WKT (OGC Well Known Text), ESRI sau Global Mapper. Pentru utilizatorii ESRI (ArcGIS) mai punem la dispoziție un fișier legendă, în două variante: română și engleză, creat după codurile de culoare standard CLC2000. Deoarece numărul trapezelor corespunzătoare foilor de hartă scara 1: 100 000 este destul de mare (204) am considerat utilă includerea unor filtre care să permită identificarea rapidă a trapezelor din zona de interes. Practic, utilizatorii pot folosi harta României pentru a selecta zona de interes în manieră interactivă, cu ajutorul mouse-ului (drag-and-release). Confirmarea operațiunii de filtrare se face prin apăsarea butonului Aplicare filtru. Rezultatul: afișarea în tabel doar a foilor de hartă cuprinse de selecția interactivă. Cu o funcționalitate similară vin filtrele județ (permite afișarea trapezelor din județele selectate) și indicativ (permite afișarea trapezelor selectate).

Nord:
(din 204)
Est:
Vest:
Sud:

Trapez Preview Download
Toate .zip - ESRI Shapefile
Mozaic Ro Click pentru imaginea mărită ESRI Shapefile

Licență
Spre deosebire de alte seturi de date disponibile pe geo-spatial.org, setul CLC2000 este oferit sub licența originală EEA, redată mai jos:
EEA grants free access to all its data/applications provided that the user agrees:
- to acknowledge the source as follows: Copyright EEA, Copenhagen, 2007
- to display a link to the EEA web site http://www.eea.europa.eu
- not to use the data/applications for commercial purposes unless the Agency has expressly granted the right to do so

la care trebuiesc adăugate obligatoriu referințe web către instituțiile românești care au contribuit la realizare CLC2000:
Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile: http://www.mmediu.ro și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii": http://www.indd.tim.ro

Discută articolul (4 comentarii)

Categorii