Aplicație de web mapping pentru vizualizarea datelor seismice
de Ionuț - Silviu Pascu
Teza de disertație, cu titlul Aplicație de web mapping pentru vizualizarea datelor seismice a fost susținută în data de 20.06.2014, la Facultatea de Geografie, din cadrul Universității din București.
Conținutul integral al lucrării, poate fi descărcat de aici.
Aplicația cartografică web pentru vizualizarea datelor seismice poate fi găsită la adresa http://webmapping.kronpass.ro/seism/.
Introducere:
Numărul de hărți care sunt distribuite în prezent prin intermediul internetului este foarte mare, în pofida faptului că până recent, cartografia nu se schimbase pentru timp de sute de ani. Este probabil una dintre industriile care au fost destul de stagnante în timp ce tehnologia progresa. Din anii 1500 până în perioada modernă a anilor 1980, tehnicile cartografice au fost în esență aceleași. Desigur că imprimarea, plierea si designul au suferit diverse schimbări, dar domeniul nu a fost niciodată cu adevărat perturbat cu vreo inovație tehnologică.
Totul până la intervenţia câtorva companii orientate pe dezvoltarea de noi tehnologii precum GPS și internet. Printre îmbunătăţirile aduse de acestea se numără şi costurile reduse aferente distributiei prin intermediul internetului, comparativ cu metoda clasică de tipărire și distribuţie a hărților pe hârtie. O altă îmbunătăţire este costul în ceea ce priveşte timpul. Hărțile stocate şi distribuite prin rețele de calculatoare pot fi livrate într-o fracțiune din timpul necesar metodelor clasice. O a treia îmbunătăţire este referitoare la potențialul de interacțiune. Utilizatorii pot alege o locație prezentată pe hartă și pot personaliza caracteristicile incluse în ea.
Implicațiile internetului pentru cartografie sunt deci multiple şi vor fi prezentate aici, printr-o analiză comparativă şi un studiu de caz referitor la înregistrările evenimentelor seismice de pe teritoriul României.