Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Aplicație cartografică web pentru accesarea datelor geospațiale din cadrul comunei Jilavele (Ialomița)

de Andreea Marin

Publicat la 04 Mar 2015 | Secţiunea: Download | Categoria: Documente/

Teza de disertație, cu titlul Aplicație cartografică web pentru accesarea datelor geospațiale din cadrul comunei Jilavele (Ialomița) a fost susținută în data de 20.06.2014, la Facultatea de Geografie, din cadrul Universității din București.

Conținutul integral al lucrării, poate fi descărcat de aici.

Aplicația cartografică web pentru accesarea datelor geospațiale din cadrul comunei Jilavele poate fi găsită la adresa https://geo-spatial.org/jilavele/.

Rezumat:

În prezent trăim într-o societate informațională, în care principala resursă pentru dezvoltarea socio-economică este informația.

Informația geografică, în deosebi, și-a sporit importanța în ceea ce privește creșterea eficienței unor activități de zi cu zi. Motiv pentru care, de câțiva ani, soluțiile geospațiale au început să cunoască un avânt deosebit în administrațiile publice. Tot mai multe primării și consilii județene devin interesate de utilizarea sistemelor informaționale geografice. Inițiativele de realizare a aplicațiilor WebGIS au devenit din ce în ce mai numeroase, însă multe dintre ele, fie existente, fie propuse prin strategiile de dezvoltare sunt accesibile doar în interiorul administrațiilor publice.
Prin această lucrare și implicit prin aplicația creată, dorim să ilustrăm o modalitate de aplicare a tehnicilor SIG în accesarea datelor geospațiale via Internet.

Aplicația cartografică web, realizată în cadrul lucrării de disertație, conține date geospațiale la nivelul unității administrative comuna Jilavele, județul Ialomița. Întreaga aplicație a fost construită, exclusiv, cu instrumente open source. Principalul scop al acesteia este acela de a oferi acces liber la (geo)date, tuturor celor interesați de acest areal, de la cercetători până la cetățeanul consumator de informații generale. De aceea, interfața creată prezintă funcționalități intuitive.

Metodologia prezentată poate fi aplicată și la nivelul altor unități administrative teritoriale (comune, orașe, municipii, județe) sau în alte domenii de cercetare, ca mod de vizualizare a rezultatelor.

Lucrarea este structurată în 4 capitole:

  • Capitolul 1 – Definirea cadrului conceptual – au fost abordate probleme de terminologie și a fost descris succint contextul actual pentru crearea aplicațiilor cartografice web, inclusiv prezentarea cadrului legislativ existent, în prezent, la nivel internațional, european, respectiv național.
  • Capitolul 2 – Tehnica de lucru – prezintă datele geospațiale selectate pentru a fi integrate într-o platformă web și echipamentul tehnic necesar pentru această operațiune.
  • Capitolul 3 – Trăsături geografice generale ale comunei Jilavele – cuprinde principalele caracteristici geografice ale arealului pentru care s-a ales crearea unei aplicații cartografice web: poziția geografică a comunei Jilavele, istoricul cercetărilor și descrierea principalelor componente ale mediului geografic.
  • Capitolul 4 – Aplicație cartografică web – comuna Jilavele arată modul de creare, prelucrare și vizualizare a datelor. De asemenea, este prezentată interfața grafică a aplicației cartografice web pentru comuna Jilavele și serviciile disponibile prin intermediul ei.
Discută articolul (1 comentarii)

Categorii