Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

PeakFinder.org - panorame montane digitale

de Cezar Buterez

Publicat la 12 Aug 2014 | Secţiunea: Blog | Categoria: Site/Vis-sim

Întotdeauna mi s-au părut sugestive schițele și crochiurile panoramice din zone deluroase sau montane, în special cele ale lui Gheorghe Niculescu, de prin Carpații și Subcarpații de Curbură. Îmi aduceam aminte de ele mai ales când mă aflam pe câte o înălțime, de unde puteam să identific măcar vreo două-trei vârfuri mai însemnate, și încercam să le imit. Cum rezultatele acelor exerciții nu aduceau deloc cu cele ale eroilor mei, am preferat să le păstrez pentru mine…

Astăzi, există o aplicație simplă, dar tare frumoasă, care ne permite să ne alegem câte un vârf de oriunde de pe glob și să scrutăm orizonturile sub forma unei perspective panoramice de 360°. Pe cât de simplu, pe atât de pasionant.

PeakFinder.org folosește un Model Numeric al Terenului și o bază de date cu toponime. Ca opțiuni de vizualizare, aplicația încă se află la început. Putem alege momentul zilei și luna în care să privim munții din jur, sau putem folosi un binoclu pentru situațiile în care căutăm un vârf anume al cărui toponim nu este afișat din lipsă de spațiu.

Iată cum arată perspectiva spre vest, de pe vârful Penteleu.

Panorama rezultată poate fi exportată ca PDF sau partajată ca link. Ceea ce face însă deliciul pasionaților este varianta sa pentru dispozitive mobile: PeakFinder Mobile App, care pentru unele masive montane de pe glob, poate fi folosită alături de hărți pentru identificarea vârfurilor (Carpații Românești încă nu au suficientă informație). Mai multe detalii în manual și pe site-ul principal – PeakFinder.org.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii