Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Identificarea fenomenelor de upwelling pe baza imaginilor NOAA AVHRR

de Ștefan Constantinescu

Publicat la 02 Jun 2007 | Secţiunea: Blog | Categoria: Teledetecție/

Săptămâna trecută am observat o intensificare a vântului din sector sudic, care a atins în data de 26.05.2007 viteze maxime de 7m/s. Se cunoaște faptul că în lunile aprilie, mai și iunie asistăm la procentele cele mai ridicate ale direcției sudice (S, SE, SV), acestea nedepășind însă zilele cu direcție nordică. Este perioada în care se resimt cele mai importante fenomene de upwelling pe coasta românească. Potrivit legii lui Ekman, în Emisfera Nordică, un vânt orientat S-N va duce la apariția unui transport mediu al apelor de suprafață orientat 90 grade dreapta. Cu alte cuvinte, atunci când bate vântul de la S, pe un țărm cu o orientare N-S, vom asista la o deplasare a apelor de suprafață spre larg. Se realizează imediat o compensare a acestora prin apariția unui curent de adâncime, care aduce în apropierea țărmului ape de adâncime, mult mai reci. Avem informații despre particularitățile acestui fenomen pe litoralul nostru încă de la începutul secolului trecut, când Grigore Antipa descria fenomenul.

Diagrama lui Ekman

Zilele acestea am asistat la o intensificare a vântului din sud, pe durata a peste 6 zile. Datorită diferențelor de temperatură între apele reci venite la suprafață și masele de aer cald de deasupra mării, se va instala automat ceața. Fenomenul a fost atât de puternic, încât pe data de 28.05 asistăm la o închidere a porturilor Constanța și Midia. Ne-am pus întrebarea dacă putem cuantifica într-o oarecare măsură natura schimbărilor, folosind doar resurse gratuite.

Vizualizând imaginile de la Modis Rapid Response se constată și o deplasare puternică a penei de apă fluviale de la gurile Dunării, pe direcție NE. Corelația dintre direcția vântului și orientarea sedimentelor în suspensie este una directă și este subiectul unei lucrări de licență aflată în desfășuare. Ne-am pus întrebarea dacă putem folosi unele produse gratuite și pentru o corelație cu temperatura apei mării la suprafață.
Am utilizat imagini NOAA AVHRR, care se pot descărca gratuit de la DLR. Valorile sunt exprimate inițial ca DN, de la 0-255, unde 0 exprimă uscatul, 1 corespunde valorii de 0,125 gr.C, iar 255 pentru 31,75 gr.C. După transformare acestor DN în grade Celsius am realizat rapid hărțile următoare.

Distribuția temperaturii apei Mării Negre pentru data de 30.05.2007

Singurul inconvenient este reprezentat de prezența norilor, aceștia generând în urma extragerii zone cu No Data, redate pe imaginea de mai sus printr-o tentă de gri (cea mai mare parte din Marea Azov și în largul coastelor Rusiei și Georgiei).
Fenomenul de upwelling a dus la o scădere a valorilor termice ale apei cu peste 10 gr.C, fiind puternic pe coasta Bulgariei și României.

Influența curentului fluvial al Dunării se observă imediat la nivel termic, acest fenomen fiind remarcat și pe imaginile Modis.

Viteza și direcția vântului pentru stația Sulina 30.05.2007 (www.wunderground.com)

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii