Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

Google Maps Navigation

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 30 Oct 2009 | Secţiunea: Blog | Categoria: Diverse/

Acum trei zile, Google a prezentat primul demo oficial al unui nou serviciu geospațial gratuit: Google Maps Navigation. Zvonuri că Google va ataca piața PND-urilor circulau de mai multă vreme. Deși este încă în stadiu beta, funcționalitatea serviciului este impresionant:

  • căutare avansată folosind tehnologia Google;
  • căutare vocală;
  • integrare cu Google Maps (atît modul “Map” cît și cel “Satellite”);
  • integrare cu Google Street View. Acest lucru face posibil un scenariu de tipul: pe ruta noastră ne propiem de un punct dificil (ex: o intersecție complicată) unde, conform indicațiilor, trebuie să facem o manevră. Serviciul Google va anticipa acest lucru și ne va prezenta din timp ruta pe care trebuie să o urmăm, suprapusă peste imagini de tip Street View (absolut impresionant);
  • integrare live cu datele de trafic (ruta se va colora cu culori diferite în funcție de traficul înregistrat pe diferitele segmente de drum).

Pentru mai multe detalii vă recomand să vizionați filmulețul de mai jos:

Momentan, serviciul poate fi testat doar cu telefonul Droid de la Motorola. Curînd orice dispozitiv ce rulează pe platformă Android va putea folosi acest serviciu. Mai mult, reprezentanții Google au declarat că în viitor vor oferi suport și pentru platforma iPhone.

Mișcarea Google va lovi puternic în concurență. De exemplu, TomTom oferă în momentul de față o aplicație de navigație pentru telefoanele iPhone la prețul de 99$. E greu de crezut că în momentul în care un serviciu similar va fi oferit gratuit, TomTom își va mai găsi clienți. Anunțul Google a fost suficient pentru ca prețul acțiunilor principalilor competitori de pe această piață să cadă dramatic:

TomTom

Garmin

Din păcate, pentru România, mă îndoiesc că serviciul de la Google va fi utilizabil foarte curînd, datele din Google Maps fiind la acest moment extrem de “palide”. Pentru mai multe detalii despre acest subiect vă invit să consultați următoarele resurse:

Discută articolul (1 comentarii)

Categorii