Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G2011: zilele III-IV

de Marius Jigmond

Publicat la 17 Sep 2011 | Secţiunea: Blog | Categoria: GIS/

Ultimele două zile ale conferinței au fost la fel de incărcate ca și prima jumătate cu multe seminarii interesante și mîncare ceva mai bună pe placul lui Vasile.

Ziua de joi a început cu un discurs foarte interesant al lui Peter Ter Haar, de la Ordnance Survey, care e prezentat diversele obstacole și realizări pe care agenția britanică le-a experimentat pentru a ajunge astăzi la modelul de date libere. Peter a fost urmat de o prezentare a proiectului Open Street Map și o prezentare a comisiei americane de comunicații care folosește soluții open source pentru noul lor produs Broadband Map. Ziua s-a încheiat cu lightning talks (prezentări de 5 minute) și cu o prezentare foarte amuzantă a lui Brian Timoney.

Ultima zi a debutat cu o discuție între prezentatorii anteriori ai conferinței pe care nu am urmărit-o deorece Jachym Cepicky mi-a oferit o prezentare personală a proiectului HSLayers și a Geo Portalului INSPIRE pentru Cehia. Ziua s-a încheiat cu acum clasica competiție a serverelor open source și comerciale și o prezentare a viitoarei locații a conferinței FOSS4G, Beijing China.

În aceste ultime două zile am participat la:

1. Open Aerial Map: Free Imagery for the World – un proiect născut după cutremurul din Haiti. Prezentarea a fost o pledoarie pentru participare la proiect din partea companiilor private dar și a utlizatorilor cu access la imagini gratuite.

2. Enhancing the Use of Python in GIS and Remote Sensing – prezentare axată pe proiectul Opticks menționat zilele trecute. Opticks oferă posibilitatea de scriptare în Python a uneltelor de analiză pentru automatizarea proceselor de analiză a imaginilor satelitare.

3. GeoCell: A new OSSIM Application – pentru cei care au lucrat sau lucrează cu bibliotecile OSSIM și aplicațiile Image Linker și ossimPlanet cred că veți fi fericiți să aflați că GeoCell e următoarea încarnare a aplicațiilor menționate anterior. Încă în stagiul alpha, aplicația e însă robustă și include analiză/vizualizare in 2D și vizualizare în 3D.

4. Mapnik2Geotools – o prezentare de 10 minute intr-un spațiu de 30, cam atît e de spus.

5. Clip and Ship: MapServer for Data Distribution – o prezentare foarte interesantă care a ilustrat simplicitatea cu care un utilizator poate extrage și descărca datele pe care le vizualizează într-o aplicație de web-mapping.

6. WPS Shootout – o comparație a implementărilor WPS din punct de vedere al conformării la standardul OGC și inter-operabilitatea cu alte aplicații desktop. Participanții la competiție au fost: PyWPS, Zoo Project, Degree, 52North, și Constellation.

7. Tips for the PostGIS Power User – o prezentare a celor mai bune metode de analiză în PostGIS și evitarea celor neperformante sau care pot crea rezultate neașteptate.

8. Comparing GeoExt, MapQuery, and Legato from a Technical and Collaborative Point of View – o comparație interesantă din punctul de vedere al unui programator HTML/Javascript fără experiență în GIS sau web-mapping.

9. Store, Manipulate, and Analyze Raster Data within the PostgreSQL/PostGIS Spatial Database – o prezentare a ultimelor noutăți din PostGIS: suport pentru stocharea și analiza datelor raster.

10. GeoGlobalDomination: The Musical – o după-masă la operă :))).

11. PostGIS 2.0: The New Stuff – partea de vector a noutăților din noua versiune PostGIS

12. Tuning GDAL Raster Performance – o comparație a performanței unor formate raster pentru web-mapping. Concluzia finală e că formatul TIFF+Tiled necompresat e cel mai performant dar dacă spațiul de stocare e un suficient, opțiunea următoare e TIFF+JPEG+Tiled. Decompresia JPEG adaugă foarte puțin la servirea datelor. Compresia JPEG a folosit bibliotecile standard JPEG, și e posibil ca folosind biblioteca JPEG Turbo diferențele dintre compresat și necompresat să devină nesemnificative. Testele au arătat că formatele MrSID și JPEG2000 Kakadu (compresie de tip Wavelet) ar trebui evitate.

În final, Vasile a prezentat acivitatea grupului românesc FOSS4G cu mult succes deși prezentarea s-a blocat pe paharele de whiskey (sau tequila?) de multe ori. Vom pleca în curînd din Denver, eu către casa mea care a supraviețuit un incendiu masiv iar Vasile către seminarul de la București. Sper să ne vedem anul viitor.

Numai bine,
-marius

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii