FOSS4G2011: ziua III
de Marius Jigmond
Mai rămăsese să vă spun cum s-a desfășurat ultimul tutorial de marți, Practical Introduction to the Zoo Project and WPS Services Development. Din păcate acest tutorial a suferit cel mai mult din lipsa unei conexiuni stabile la intenet. Introducerea care trebuia să dureze doar 20 de minute a durat o oră (probabil în încercarea de a încetini lucrurile pînă la rezolvarea conexiunii) și am mai petrecut o oră transferînd datele prin stick-uri USB. În concluzie, mulți și-au pierdut răbdarea și interesul (inclusiv eu).
A treia zi a conferinței (deschiderea oficială) a debutat cu mult mai bine și a decurs conform programului fără prea multe probleme. Deoarece seminariile s-au bazat în general pe prezentare și nu pe practică conexiunea la internet a făcut mai puține probleme și s-a putut folosi la viteze de dial-up. Programul a fost (și va fi in continuare) foarte ocupat. Ziua a început cu trei discursuri din partea principalului organizator, Peter Batty de la Ubisense, urmat de Arnulf Christl de la Metaspatial și Paul Ramsey de la OpenGeo. Participanții au fost nevoiți să aleagă uneori la întîmplare deorece titlurile nu au fost foarte informative, iar unele au fost intitulate si categorisite neinspirat. Personal am participat la următoarele prezentări:
1. Designing a Better SDI – a fost una din acele prezentări intitulate neinspirat (chiar după spusele autorilor) care a discutat obstacolele politice în implementarea soluțiilor GIS în țările mai puțin dezvoltate.
2. Bringing the Oceans to Life Using OGC Services and Dynamic Visualization – o prezentare simplă a unor aplicații de cartare prin servicii WMS.
3. Turning Data into Beautiful Maps – o prezentare a unei noi soluții de simbolizare și de creare de tiles, TileMill. TileMill folosește o interfață foarte intuitivă și combină o sintaxă asemănătoare cu cea de CSS cu un foarte simplu access la date, totul intr-o singură pagină de web. Vă recomand cu căldură să experimentați acest produs.
4. Opticks: Releasing a Government Tool to the Open Source Community – o altă prezentare foarte interesantă mai ales pentru cei interesați de procesarea imaginilor satelitare. E prima dată cînd am auzit de acest produs și după ce am urmărit un scurt demo pe site-ul lor trebuie să spun că pare promițător. Opticks a fost creat de compania Ball Aerospace pentru forțele aeriene americane. A devenit un proiect open source sub licență LGPL (cu anumite restricții în privința contribuțiilor datorită originii sale de natură militară) destul ce recent și speră să antreneze o comunitate cît mai mare în jurul său.
5. Quantum GIS & Inkscape: Cartographic Tools for Attractive Maps – pentru cei care au folosit combinația ArcGIS & Adobe Illustrator, această prezentare a fost o alternativă la soluțiile comerciale menționate anterior.
6. Advanced Cartographic Map Rendering in GeoServer – o prezentare succintă a numeroaselor opțiuni de stilizare a hărților folosind standardul SLD și unele extensii SLD nestandardizate pe care echipa GeoServer le-a considerat necesare pentru o stilizare elegantă.
7. PyWPS – acest tutorial de durată mai lungă a prezentat succint standardul WPS și a oferit exemple de utilizare. PyWPS oferă posibilitatea de utilizare a programelor în Python și integrarea programelor GRASS și GDAL, dar nu numai.
Ziua s-a încheiat (pentru mine) cu cîteva prezentări rapide și un discurs foarte amuzant al lui Schuyler Erle de la SimpleGeo. Cam atît pentru azi, dar sper să revin mîine cu detalii despre ziua a patra.