FOSS4G2011 - zilele 1-2: seminariile practice
de Marius Jigmond
Publicat la 14 Sep 2011 | Secţiunea: Blog | Categoria: /
Încep prin a vă anunța că berea la FOSS4G2011 e întradevăr bună și multă (mă rog, cît ne ține buzunarul). De fapt nici nu se compară cu internetul cu care ne chinuim de două zile. Mai jos găsiți detalii legate de workshop-urile la care am fost luni si marți. Miercuri/Joi voi avea o actualizare cu ultimul workshop de la care aveam mari speranțe însă n-a fost să fie.
1. Mapfish in Production
Tutorialul și-a propus prezentarea structurii unei aplicații MapFish, atît din punct din vedere al componentei de server cît și a celei de client, a pricipalelor componente/biblioteci MapFish: OpenLayers, GeoExt, GeoAlchemy, and Shapely, precum și folosirea unor metode preferate de gestionare a aplicațiilor Mapfish.
Din păcate, conexiunea de internet la această conferință e deplorabilă. În consecință, fiecare workshop a suferit din cauza timpului pierdut (unii mai mult decît alții).
Tutorialul MapFish e decurs destul de bine, cu o bună parte din timp axată pe Python. Ultimele secțiuni, ar fi trebuit să acopere securizarea aplicației și serviciilor Mapfish precum și crearea de interfețe de gestionare cu GeoFormAlchemy, însă nu mai era timp. Din discuțiile ce le-am avut cu instructorii (ambii angajați la Camptocamp) a reieșit că majoritatea aplicațiilor pe care le-au creat pînă acum au avut un caracter privat și astfel proiectul nu e extrem de vizibil în comparație cu Geoserver si Mapserver. Datorită adoptării proiectului de către OSGeo (în fază de incubație) e posibil ca MapFish să fie adoptat de mai multe organizații pe viitor.
2. The Moose is Loose, Mapping with GeoMoose
Inițial un proiect intern orașului Saint Paul, Minnesota, GeoMoose e acum un proiect open source suportat de orașul Saint Paul și cîteva firme private din zonă. Proiectul e axat pe afișarea serviciilor OGC WxS consumînd astfel de servicii din diferite surse. Autorii au creat un wrapper în jurul bibliotecii OpenLayers pentru a simplifica accesul la această puternică bibliotecă. Proiectul în sine nu e diferit de alte proiecte axate pe componenta de client a aplicațiilor web și sincer aspectul interfeței (out of the box) lasă de dorit. Aplicația e folosită de numeroase organizații locale (judete, primării mici) și nu pare a avea mulți suporteri.
3. Interactive Space-Time Dynamics: A Hands-on Introduction to i2maps
Cea mai interesantă prezentare din punctul meu de vedere. i2maps e un proiect foarte interesant venit din Irlanda care aduce o abordare interesantă pentru afișarea datelor cu 4 dimensiuni (a patra fiind cea temporală). Prezentarea, deși întîrziată ca și celelalte, a fost extrem de interesantă iar pașii au fost urmați îndeaproape lucru ce a ajutat la înțelegerea materialului. Exemplul prezentat, http://ncg.nuim.ie/i2maps/projects/weather/index.html, a ilustrat ușurința cu care pot fi afișate seriile temporale folosind Python și Javascript. Ei au îmbinat Python în Javascript simplificînd modul de procesare al datelor dar mai ales profitînd de modulele Pyhton de procesare a datelor de timp date/time (modulul datetime) și a datelor de tip array (modulul Numpy). Foarte interesant a fost reprezentarea datelor de tip raster care nu folosește imagini ci chiar datele în sine prin intermediul HTML 5. Această abordare asigură o imagine nepixelată la diferite nivele zoom. Interpolarea datelor se face prin intermediul unor regresii însă fiecare utilizator poate să folosească algoritmi Numpy sau să creeze algoritmi noi in Python.