Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G2010. Ziua IV

de Florin Iosub

Publicat la 09 Sep 2010 | Secţiunea: Blog | Categoria: Diverse/

A venit și ultima zi a conferinței. Dimineața am început-o luând micul dejun la hotel în compania lui Mateusz Loskot (Cadcorp Ltd.), acesta fiind cazat tot aici. Am pornit apoi spre locul de desfășurare a conferinței.
Pentru astăzi mi-am propus să asist doar la prezentări.
Primul set dintr-o lungă serie a început cu prezentarea lui Oliver Tonnhofer MapProxy -An accelerating proxy for web map services, având ca subiect descrierea aplicației MapProxy. De asemenea aceasta a fost presărată și cu o serie de exemple practice. Am aflat că versiunea 0.9.0 a acestei aplicații va fi lansată în câteva săptămâni.
A urmat prezentarea lui Steven Ottens TileSeeder; a new tile management tool despre noul open-source tool-ul TileSeeder, conceput pentru a ajuta utilizatorii să pre-randeze seturi de tile-uri într-un mod intuitiv. Aplicația este scrisă în Python.
Acest prim set s-a încheiat cu prezentarea lui Till Adams TileCache,GeowebCache and MapProxy – a technical and usability comparison, o interesantă comparație despre caracteristicile principalelor aplicații din domeniul TileCache Server, precum si o serie de trucuri de configuare a acestora pentru o funcționare optimă. În finalul prezentării publicul a avut parte de o scurtă demonstrație live despre modul în care aceste tool-uri funcționează, singurul care nu a funcționat fiind GeoWebCache.

După o scurtă pauză am mers la o serie de prezentări legate în special securitatea a datelor geo-spațiale si nu numai.
Prima l-a care am asistat Protect your GIS, susținută de Jesse Eichar (Camptocamp SA), s-a axat pe descrierea modalităților de securizare a datelor geo-spațiale în general, cum ar fi: CAS, LDAP, Spring Security.
Următoarea prezentare Authentication and authorization management to OGC services with GeoShield: improvements from FOSS4G 2009 susținută de Milan Antonovic (SUPSI) a descris modul de securizare urmând standardele OGC folosind serviciul GeoShield. Modul în care a fost susținută m-a făcut să îi aloc ceva timp după ce revin în țară, dar si datorită interfeței grafice intuitive.
În final Milan ne-a arătat o scurtă demonstrație.
Ultima la care am asistat din această serie a fost Deploying and securing Spatial Data Infrastructures (SDI) with GISpatcher, susținută de Stephan Holl. O introducere în securizarea infrastructurilor de date geospațiale folosind aplicația GISpatcher. Din păcate site-ul este în limba germană.

După pauza de prânz am schimbat registrul și am ales să merg la următoarele două prezentări:

  • OSSIM – advanced open source remote sensing, susținută de Mark Lucas. Aceasta a constat într-o descriere completă a aplicației open-source OSSIM. Din nefericire funcțiile GIS sunt imitate, dar în combinație cu aplicația GRASS GIS se pot obține rezultate satisfăcătoare.
  • State of the art of FOSS4G for topology and network analysis, susținută de Vincent Picavet. A fost structurată în două părți: prima a constat într-o descriere a ceea ce înseamnă topologia si analiza de rețea, cea de-a doua într-o analiză comparativă privitoare la o serie de aplicații FOSS4G ce au impelementate aceste funcții. Concluzia a fost că aplicațiile GRASS GIS si gvSIG sunt cele mai indicate pentru acest gen de analize.

Am uitat complet să vă spun ca Vasile a susținut si el o prezentare la această coferință Interactive METEOSAT: Educational platform for meteorological applications entirely developed with FLOSS software.

Ultima prezentare la care am participat în cadrul acestei conferințe a fost cea susținută de Victor Olaya Integrating SEXTANTE and GRASS, ce s-a focusat pe descrierea modului de impelemntare a algoritmilor GRASS în librăriile SEXTANTE. Am avut parte si de o demonstrație live de utilizare a funcțiilor GRASS via SEXTANTE în aplicația gvSIG OADE.

În încheierea conferinței au luat cuvântul:

  • Raj Singh : The Tao of Information Sharing: Standards, Open Source and The Future Information Ecosystem (un discurs scurt legat de nevoia de a partaja datele geo-spațiale)
  • Tyler Mitchell : OSGeo: Open Source Projects and Communities (un discurs statistic legat de activitatea OSGeo)

În concluzie dincolo de stângaciile si minusurile înregistrate la capitolul organizare, conferința a fost una de mare anvergură, cu participarea a numerosi specialisti ce au sustinut prezentări pe teme diverse si interesante, cu derularea de activități diversificate si cu o marcantă oportunitate de networking între participanti.
Un plus de valoare a fost adaugat de orasul ales, unul cu multiple valențe de orice natură, un motiv în plus pentru a concluziona că prezența la această conferință a fost o experiență insolită, un bun prilej pentru o documentare susținută si pentru schimbul de idei, precum si pentru comunicare si socializare, căci informația si conexiunile sunt elemente primordiale pentru dezvoltarea profesională.

Cam atât despre această conferință. Sper că informațiile despre aceasta au fost de bun augur. Cu siguranță seara se va incheia cu o iesire la bere. Ne auzim pe meleagurile mioritice.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii