Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G2010. Ziua III

de Florin Iosub

Publicat la 09 Sep 2010 | Secţiunea: Blog | Categoria: Diverse/

A treia zi de conferință a început în forță cu o serie de 4 keynote speech-uri susținute de:

  • Michael Gould : Shades of Grey: Opportunities for Collaboration (un discurs corporatist despre eforturile ESRI de susținere a soluțiilor open-source)
  • Iván Sánchez : Another Game of Chess, Professor Falken
  • Helena Mitasova : Open Source Approach to Geospatial Research and Education: Accomplishments and Challenges (o prezentare elegantă legată de reintroducerea FOSS4G în programele școlare și universitare)
  • Ioannis Kanellopoulos : Progress in the implementation of the The Infrastructure for Spatial Information In Europe (INSPIRE) (un discurs concret despre perspectivele Directivei INSPIRE)

După o scurtă pauză am participat la prima sesiune de prezentări din această zi.
Am optat pentru Geospatial layers and features: from virtual base classes to platforms for planning and modeling, susținută de Ari Jolma (Aalto University School of Science and Technology), o prezentare cu caracter programatic ce pe mine trebuie să recunosc m-a cam depășit.
Aceasta a fost urmată de prezentarea Comparison of GRASS-LiDAR modules and TerraScan in ground and vegetation filtering, susținută de Sara Lucca (Politecnico di Milano – Polo di Como), o comparaâie interesantă între un soft opeb-source (GRASS GIS) și unul proprietar (TerraScan) privitoare la filtrarea datelor LIDAR. Modulul este integrat in versiunea GRASS GIS 6.4.0, ce a fost lansat de curând. Rezultatele au arătat pentru ambele aplicații o acuratețe de aproximativ 90%, și că ambele trebuie să mai lucreze la acest lucru.
Această primă sesiune s-a încheiat cu lucrarea A FOSS4G model to estimate forest exploitation methods and biomass availability for renewable energy production, prezentată de Pietro Zambelli (University of Trento), o lucrare interesantă despre managementul resurselor forestiere.

Imediat după această prezentare am fost la tutorialul How to generate billions of tiles using distributed cloud-computing legat de procesul de generare a unui număr impresionant de tile-uri. Trebuie să recunosc că în mare parte a fost destul de insipid pentru mine, așa că pe cunoscători îi rog să acceseze următoarele două link-uri: http://dev.camptocamp.com/~fredj/ și http://c2cpc46.camptocamp.com/tileworkers.

Tot astăzi am pus împreună cu Vasile și două postere, unul legat de geo-spatial, iar celălalt de aplicația LeoWorks.

După pauza de prânz am participat la un alt tuorial și anume Building web based GIS applications with GeoExt, susținut de “P. Giraud”, A. Hocevar, Y. Jacolin. M-au impresionat plăcut prezentatorii prin modul în care aceștia au reușit să prezinte pe înțelesul tuturor cum se poate lucra cu GeoExt.
Acest tutorial a fost structurat în trei părți:

  • una la care publicul a putut învăța despre modul de realizare a unei ferestre ce conține un strat WMS, folosind GeoExt.
  • în cea de-a doua despre cum se pot adăuga widget-uri cum ar fi GeoExt Layer Tree, LegendPanel, etc.
  • ultima parte ceva mai complexă dar explicată elegant de Andreas Hocevar s-a referit la crearea unui editor WFS-T.
    Pentru cei interesați să încerce acasă, pot descărca datele de la următoarea adresă: http://presentations.opengeo.org/2010_FOSS4G/gx-tutorial.zip

Ziua s-a incheiat cu o altă sesiune de prezentări. Acestea au avut loc în săli diferite, ca urmare am fost pe fugă mai tot timpul. Deși mi-a fost destul de greu să mă decid la care dintre acestea să particip, mi-am propus să merg la trei dintre aceste, dar din păcate am mers doar la două. La prezentarea Developing Cadastral Web Services with Free and Open Source Geospatial Software am ajuns exact la sfârșit. Am vrut să o substitui cu Raster data support in GeoServer and GeoTools: recent achievements, unsolved issues and future developments, însă din păcate aceasta nu s-a mai susținut. Așa ca am mai mers doar la:

Tot astăzi a avut loc și etapa de WMS Shootout, devenită o tradiție la FOSS4G. Am ales să nu particip la aceasta, atenția fiindu-mi atrasă de câteva prezentări interesante despre care v-am vorbit mai sus. Pentru cei interesați de participanți, modul de desfășurare, rezultate pot accesa adresa http://wiki.osgeo.org/wiki/Benchmarking_2010. Vasile a fost prezent, așa că el vă poate spune mai multe.

Seara a continuat cu “Cina Festivă” care sincer să fiu nu m-a surprins cu nimic. Nu a fost altceva decât o banală ieșire la restaurant, singurul lucru impresionant fiind desertul.

Am stat la masă printre alții cu Tim Waters, Peter Pridal, Vasile și Scot O’Donnell un american simpatic pasionat de hidrologie fost angajat NOAA / NWS, și programator GRASS GIS (a inceput sa lucreze cu acest soft încă din anii ’90).
Spre finalul festivității am avut onarea să stau de vorbă cu Arnulf Christl și Athina Trakas, ultima spre surprinderea mea are un cumnat de origine română. În urma discuțiilor, aceștia au dat de înțeles că ar fi dispuși să vină în Romania la una din întâlnirile comunității.
Am plecat spre hotel cu Vasile și Scot și am hotărât să mai bem o bere înainte de culcare. Accidental a trecut pe lângă locul cu pricina și Dane Springmeyer (Mapnik), cu care am avut o interesantă discuție legată de soluțiile open-source.
Cam atât despre această zi. Este deja ora 3, așia că ma bag la somn.
A fost o zi lungă și obositoare așia că vă rog să scuzati eventualele greșeli.
Ne auzim mâine.

P.S. Am urmat sfatul lui Marius și am băut vin.

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii