Go to content Go to navigation Go to search

geo-spatial.org: An elegant place for sharing geoKnowledge & geoData

Căutare



RSS / Atom / WMS / WFS


Contact


Lista de discuții / Forum


Publicat cu Textpattern


Comunitatea:

Conferința FOSS4G-Europe 2017
Conferința FOSS4G 2017

FOSS4G2009. Ziua a III-a

de Vasile Crăciunescu

Publicat la 23 Oct 2009 | Secţiunea: Blog | Categoria: /

O nouă zi plină la FOSS4G2009. Am întîrziat 10 minute. Greșeala mea. Am crezut că sesiunea începe la 9:00. Am ajuns la Sydney Convention Center la 8:40. Intenționam să mai trimit, în liniște, cîteva mesaje. Cînd colo conferință începuse de vreo 5 minute, ora oficială de start fiind 8:30. La microfon vorbea senatoarea Kate Lundy, Aproape instantaneu am regretat ca n-am ajuns de la început. Doamna a fost impecabilă. Pe plaiurile noastre mioritice nu avem o femeie politician de talia doamnei Lundy. Mai rău, nu știu să avem măcar un domn politician de asemnea anvergură. Doamna Lundy a vorbit mult despre accesul public la datele create cu bani publici. Și n-a facut-o doar pentru că dă bine la o conferință open source. A argumentat fiecare propoziție cu date și studii, Australia fiind foarte aproape de a urma exemplul american. Tot discursul a fost incredibil de echilibrat. Un alt subiect abordat de doamna senator a fost Government 2.0 taskforce. Acest “taskforce” este în fapt o comisie guvernamentală, formată din experți din mai multe domenii TI, comisie care analizează felul în care noile tehnologii web pot fi puse optim în slujba cetățeanului. Dacă doriți să aflați cît de aberante sînt, în marea lor majoritate, proiectele guvernamentale românești pe chestiuni de tehnologia informație vă rog sa intrați pe lista de discuții TIC-Lobby.

A urmat Raul Vera, de la Google, cu prezentare intitulată “Future of Geo FOSS”. Cum era de așteptat, prezentarea a fost foarte profesionist structurată și expusă. Am rămas în cap cu afirmația că 80% din căutările efectuate de utilizatori pe Google au o componentă geografică. Ca atare, Google i-a în serios acest aspect și ne oferă o gamă variată de servicii :) Mi-au plăcut mult cîteva idei de aplicații pentru dispozitivele mobile, idei pe care Google se gîndește să le transpună în realitate. Raul nu a precizat cînd sau dacă chiar se lucrează la asemenea subiecte. A precizat doar că, conform cifrelor actuale, se așteaptă ca într-un an, maxim doi, numărul accesări către Google Maps efectuate de pe dispozitive mobile să le depășească pe cele venite de pe platforme clasice (desktop sau notebook).

Următorul “lightning talk” l-a avut drept prezentator pe Dale Lunz, fondatorul FME Software, cunoscuta companie canadiană ce oferă soluții de conversie între diversele formate de fișiere. Discursul lui Dale, intitulat “The end of religion”, a fost unul foarte inteligent argumentat. A făcut apel la înțelepciunea oamenilor implicați în domeniul geospațial pentru a trece peste granițele impuse de modelul de business urmat în dezvoltarea de soluții software (open source vs proprierar). În același ton a vorbit despre falsele conflicte dintre geografi și neo-geografi, între partizanii diferitelor formatele de fișiere, și, de ce nu, între cei care încep coloanele cu coordonate în ordinea “x, y” și cei care pledează pentru “y, x”, o aluzie fină la problemele apărute între standardul GML versiunea 2.0 și versiunea 3.0. Dale a pledat pentru reconciliere între diferitele tabere geospațiale, argumentînd că este loc pentru fiecare sub soare, atît timp cît oferă servicii de calitate la un preț competitiv. Pe termen mediu sînt de acord cu el. Ultima prezentare din secțiunea “lightning talks” i-a aparținut lui Tyler Mitchell. Acesta a vorbit, pe cifre, despre creșterea comunității OSGeo.

Neo-geografii

Un spațiu aparte a fost dedicat profesorului Andy Pitman de la Universitatea New South Wales. Acesta a vorbit despre modelarea climatică, despre schimbările climatice și oportunitățile oferite de modelul open source pentru acest domeniu. Lucrînd într-un institut meteo am învățat ce înseamnă astfel de prognoze și de ce oamenii implicați în astfel de activități folosesc în continuare un limbaj de programare arhaic precum Fortran, de ce au nevoie de peta/exa flops putere de calcul și peta/exa capacitate de stocare pe disc.

În pauză am stat lîngă poster… Ah, am uitat să vă spun. Am adus la conferință un poster despre geo-spatial.org. Cine este interesat poate găsi aici o copie a lui.

Poster geo-spatial.org

În următorul slot am urmărit două prezentări despre OpenLayers: (1) OpenLayers: vector mayhem făcută de Tim Schaub – o frumusețe de prezentare (cine este interesat o poate descărca de aici în format PDF – din păcate demonstrația live nu putea fi inclusă acolo); (2) There is no alternative to OpenLayers…? de Till Adams, care trage concluzia că chiar nu există alternativă la OpenLayers :). Apoi am mers în amfiteatrul principal pentru a asista la prezentarea lui Petr despre MapTiler: MapTiler: map publishing a la Google Maps. Cu această ocazie vă recomand să încercați această aplicație dacă doriți o solutie rapidă și simplă de integrare a unei hărți raster cu Google Maps, OpenLayers sau GoogleEarth. Puteți considera MapTiler o alternativă cu interfață grafică la gdal2tiles (de fapt în spate este chiar gdal2tiles, al cărui autor este tot Petr). Mai nou puteți “urca” hărțile salvate în format KML direct pe receptoarele Garmin. MapTiler funcționează pe Windows, Linux și MacOSX.

In pauza de prînz am preferat sa-mi iau farfuria cu mîncare și să merg în Demonstration Theatre. Din cele patru demonstrații pe care le-am urmărit mi-a rămas în cap cea făcută de Arnulf Christl, referitore la GeoPortal.rlp.

Deși inițial am fost tentat să asist la prezentarea lui Paul Ramsey The State of PostGIS, pînă la urmă m-am răzgîndit și am mers la un tutorial: Leveraging OGC Services with GeoExt. GeoExt este un proiect lansat anul trecut, cu ocazia conferinței din Cape Town, ce își propune realizarea unei integrări între OpenLayers și framework-ul JavaScript ExtJS. Aplicația a evoluat fantastic în ultimul an, astăzi putîndu-se scrie, cu un minim de cod, aplicații extrem de complexe fără a avea neapărat cunoștințe avansate de JavaScript. Să vă dau un exemplu, realizarea unei aplicații care permite editarea geometriilor și a atributelor (creare, actualizare, ștergere) unui strat vectorial a putut fi realizată cu numai 128 linii de cod (inclusiv codul HTML). Puteți accesa online prezentarea și exercițiile practice din cadrul tutorialului.

În ultima sesiune am asistat la prezentări despre MapServer, Pros4js și Yukon Planning Atlas.

Ca și anul trecut am participat la sesiunea BOF (Birds of a Feather) organizată de Education and Curriculum Committee al OSGeo. S-a vorbit despre crearea unei curicule șscolare folosind modelul GI S&T Body of Knowledge. Cîteva note cu privire la subiectele atinse se găsesc aici.

Ziua s-a terminat cu o croazieră de trei ore prin portul Sydney. Cina a fost servită la bordul vasului, cu vedere la clădirea Operei din Sydney și la Sydney Harbour Bridge. Se pare că, din grijă pentru mediu, atît podul cît și clădirea operei nu mai sînt luminate pe timpul nopții. La masă s-a băut vin australian. Eu l-am preferat pe cel roșu, foarte sec. Un vin care te îndeamnă la meditație. N-am exagerat cu paharele așa că după debarcare m-am bucurat de o bere aspră, cu un nume pe măsură: Hahn Super Dry. Mîine vorbim de shotout-ul WMS.

Sydney by night

Discută articolul (0 comentarii)

Categorii